Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο

Αγώνα δρόμου προκειμένου να εισπράξει περί τα 5 δισ. από φόρους και χαράτσια τις επόμενες ημέρες, κάνει το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, η απεργία των εφοριακών Πέμπτη και Παρασκευή χαλάει τη… συνταγή. Η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 3 δισ. ευρώ και μια νέα αποτυχία στην είσπραξη εσόδων θα προκαλέσει οικονομικό κραχ και θα φέρει ακόμη πιο κοντά τα νέα,

σκληρότερα μέτρα.

Υπό το φόβο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει «μαξιλαράκι» ασφαλείας, επαναφέροντας (τρόικας επιτρέπουσας) ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του δημοσίου.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ και στο οικονομικό επιτελείο θα ήταν ευχαριστημένοι να εισέπρατταν το 10%. Γι’ αυτό και διαπραγματεύονται με την τρόικα να ισχύσει η ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις. Δε θέλουν να δώσουν την εντύπωση της νέας φορολογικής αμνηστίας και της επιβράβευσης των φοροφυγάδων αλλά κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία.

Έτσι, θα κατατεθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα προβλέπει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να εξοφλούνται:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

β) Σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων.

γ) Σε 13-24 δόσεις, με απαλλαγή 75% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

δ) Σε 25-36 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 60% των προσαυξήσεων.

ε) σε 37-48 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 45% των προσαυξήσεων.

στ) σε 49-60 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 25% των προσαυξήσεων”.

Ο φόβος που υπάρχει, πάντως, είναι να σπεύσουν κάποιοι να πληρώσουν μια – δυο δόσεις, να βγάλουν φορολογική ενημερότητα και να κάνουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια να γράψουν τη ρύθμιση στα παλαιά των υποδημάτων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα