Νεκρός ο Καντάφι

Το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι επιβεβαίωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ, τονίζοντας πως έχει έρθει η ώρα οι Λίβυοι να δημιουργήσουν μία νέα ενωμένη Λιβύη.

Η πληροφορία μεταδόθηκε αρχικά από διεθνή δίκτυα που επικαλέσθηκαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Οι

αναφορές για το θάνατο του Καντάφι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ο Τζιμπρίλ ανέφερε ακόμη ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το γιο του νεκρού έκπτωτου ηγέτη Σαϊφ αλ Ισλάμ να εγκαταλείπει τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή.

Κάλεσε επίσης τις αρχές της Αλγερίας να παραδώσουν στη Λιβύη τα μέλη της οικογένειας του Καντάφι που ζουν εκεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, τις οποίες επικαλείται το Reuters, νεκρός έπεσε ο έτερος γιος του Καντάφι Μοτασίμ, καθώς μαχόταν για να αποφύγη την αιχμαλωσία.

Πτώση της Σύρτης

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει και τις τελευταίες θέσεις που ήλεγχαν υποστηρικτές του Καντάφι στη γενέτειρά του και τελευταίο σημαντικό προπύργιο των υποστηρικτών του, Σύρτη.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πλέον δυνάμεις του Καντάφι», είπε ο ταγματάρχης Γιούνους αλ Αμπνταλί. «Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που προσπαθούν να διαφύγουν».

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ένας ακόμα στρατιωτικός διοικητής. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι η νέα σημαία της Λιβύης κυματίζει στο κέντρο της πόλης.Πανηγυρικό κλίμα μεταφέρουν από την πόλη διεθνή δίκτυα.

Μετά από μήνες μαχών στην πόλη, τα στρατεύματα της μεταβατικής κυβέρνησης είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με σθεναρή αντίσταση από ελεύθερους σκοπευτές στο κέντρο της Σύρτης, που βρίσκεται περίπου 360 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Κάποιοι υποστηρικτές του Καντάφι εξακολουθούν να προβάλουν αντίσταση στις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα