Νέο τελεσίγραφο από την Μαδρίτη μετά την "ήξεις, αφήξεις" απάντηση Πουτζντεμόν

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Καταλονίας έστειλε με σημερινές της δηλώσεις η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δίνοντάς του νέο τελεσίγραφο, αυτή τη φορά ως την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας θα πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας αν ο Πρόεδρος της δεν σταματήσει την προσπάθεια διαχωρισμού της περιοχής από την Ισπανία μέχρι την Πέμπτη το πρωί στις 10.00 (τοπική ώρα).

Ο κ. Πουντζντεμόν έχει την τελευταία του ευκαιρία να απαντήσει με "ναι" ή "όχι" στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας δεν απαντά με σαφήνεια σχετικά με την κήρυξη ανεξαρτησίας", δήλωσε με την σειρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της ισπανικής κυβέρνησης. "Είναι σαφές ότι ο κ. Πουτζντεμόν δεν απάντησε, δεν διαφώτισε σχετικά με αυτό που του ζητήθηκε", δήλωσε ο Αλφόνσο Ντάστις. "Θεωρώ ότι δεν αποτελεί απάντηση στην προειδοποίηση" της ισπανικής κυβέρνησης, επέμεινε.

Εξάλλου σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η απάντηση του Πουτζντεμόν στερείται εγκυρότητας.

Ασαφής και η νέα απάντηση του Πουτζντεμόν

Ούτε σήμερα το πρωί κατάφερε ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το εαν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας σε επιστολή του προς τον Iσπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με το Reuters, στην επιστολή που έστειλε, δύο ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η Μαδρίτη, επανέλαβε την πρόθεσή του να συναντήσει τον Ισπανό πρωθυπουργό, Ραχόι για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Καταλονία.

Τέλος ζήτησε ο διάλογος μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας να πραγματοποιηθεί στους επόμενους δύο μήνες. "Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο", γράφει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζντεμόν έκανε μια συμβολική κήρυξη ανεξαρτησίας το βράδυ της περασμένης Τρίτης, αλλά την ανέστειλε μερικά δευτερόλεπτα αργότερα για να ζητήσει διάλογο με τη Μαδρίτη για το μέλλον της περιφέρειας.

Ο Ραχόι είχε δώσει διορία μέχρι σήμερα το πρωί προκειμένου ο ηγέτης της Καταλονίας να ξεκαθαρίσει τη θέση του και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, αν επιμείνει στην απόσχιση. Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας, αν ο πρόεδρός της απαντήσει με διφορούμενο τρόπο για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα