Ο Ερντογάν στον Κόλπο, με ελάχιστες επιλογές

Ο Ερντογάν βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και θα επισκεφθεί επίσης το Κουβέιτ και το Κατάρ, αναζητώντας πολιτικούς φίλους και προσπαθώντας να επιλύσει την κρίση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στον Κόλπο αυτό το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να λύσει τις διαφορές του Κατάρ και των γειτόνων του, αλλά πιθανότατα θα διαπιστώσει ότι έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών ως διαμεσολαβητής. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος

διέκοψαν τις σχέσεις και επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.

Στη χειρότερη διπλωματική κρίση της περιοχής εδώ και χρόνια, οι γείτονες έχουν έκτοτε παρουσιάσει δεκάδες απαιτήσεις, λέγοντας στο Κατάρ να κλείσει την τηλεόραση του Al Jazeera, να περιορίσει τις σχέσεις με το Ιράν και να κλείσει μια τουρκική στρατιωτική βάση.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι απαιτήσεις είναι παράνομες και έχει ζητήσει τον τερματισμό της κρίσης, αναφέροντας την ανάγκη για μουσουλμανική αλληλεγγύη και ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς στην περιοχή. "Θα εργαστούμε μέχρι το τέλος για τη λύση της διαμάχης μεταξύ των αδελφικών εθνών της περιοχής", ανέφερε σε σχόλια μετά από προσευχές την Παρασκευή. "Τα πολιτικά προβλήματα είναι προσωρινά, ενώ οι οικονομικές σχέσεις είναι μόνιμες και περιμένω από τους επενδυτές από τις χώρες του Κόλπου να επιλέξουν τις μακροπρόθεσμες σχέσεις ".

Ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να υπερασπιστεί τη Ντόχα, ανησυχεί επίσης για την αποξένωση των γειτόνων του. Θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού που ξεκίνησε την Κυριακή. Τα ΗΑΕ ήταν η έβδομη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας πέρυσι, ύψους 5,4 δισ. δολαρίων, ενώ η Σαουδική Αραβία ήταν η 11η και η Αίγυπτος η 13η, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η Τουρκία θέλει επίσης να πουλήσει αμυντικό εξοπλισμό στους Σαουδάραβες.

"Η επίσκεψη αυτή, κατά κάποιο τρόπο, θα βοηθούσε στο να αποδείξει ότι παρά την τοποθέτησή της ως σταθερού υποστηρικτή της Ντόχα, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα διαλόγου με τις άλλες χώρες στο υψηλότερο επίπεδο, κυρίως τη Σαουδική Αραβία", δήλωσε ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και αναλυτής στο Carnegie Europe. Παρόλα αυτά, η Άγκυρα διαπραγματεύεται από μια μειονεκτική θέση, δεδομένης της έντονης υποστήριξής της στο Κατάρ, είπε. "Όσον αφορά το πόσα μπορεί να επιτύχει η Άγκυρα και πόσο αποτελεσματικός είναι ο ενδεχόμενος διαμεσολαβητικός ρόλος που θα μπορούσε να αναλάβει η Τουρκία, οι προσδοκίες είναι σχετικά χαμηλές από αυτή την άποψη".

Στρατηγική σημασία

Η διαφορά έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής δισεπίλυτη και ο Ερντογάν έχει πει ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να λύσει την κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον παρότρυνε τις δύο χώρες του Κόλπου να βρουν λύση την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις ότι η διαμάχη θα επιλυθεί σύντομα. Την Παρασκευή, ο Τίλερσον δήλωσε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες του Κατάρ να εφαρμόσει τη συμφωνία για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και παρότρυνε τα αραβικά κράτη να άρουν το εμπάργκο.

Το Κατάρ, αν και δεν είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Τουρκία, έχει στρατηγική σημασία, εξαιτίας της στρατιωτικής βάσης που έχει εκεί η Άγκυρα μετά τη συμφωνία του 2014. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ακόμα 1.000 στρατιώτες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν εκεί. Υπάρχουν επίσης ιδεολογικοί δεσμοί. Οι γείτονες του Κατάρ ζήτησαν να σταματήσει η υποστήριξη ομάδων όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που θεωρούνται από τις χώρες του Κόλπου ως απειλή για τη δυναστική τους κυριαρχία. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, υποστήριξε την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο προτού ανατραπεί το 2013.

"Υπήρξε διπλωματικός πυρετός πριν από την επίσκεψη αυτή. Υπήρξαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου", δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας ανώνυμα. "Υπάρχει ένα κλίμα στο οποίο μπορούν να ληφθούν ορισμένα συγκεκριμένα βήματα". Την Παρασκευή, ο εμίρης του Κατάρ ζήτησε διάλογο για την επίλυση της κρίσης, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να σέβονται περισσότερο την εθνική κυριαρχία. Στην πρώτη ομιλία του μετά την διακοπή των σχέσεων, ο οπαδός του Σεΐχη Ταμίμ Χαμάντ αλ Θάνι υποστήριξε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μια άδικη "πολιορκία". Αυτό είναι ένα συναίσθημα που συμμερίζεται σταθερά και ο Ερντογάν. "Φέρονται σκληρά στο Κατάρ ", δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. "Είναι σημαντικό για ολόκληρη την περιοχή να εξαλειφθεί αυτή η αδικία".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα