Ο έρωτας Μόσχας – Ουάσιγκτον πίσω από τη σύλληψη ενός πράκτορα της CIA

Είναι τόσες οι «ξενερωσιές» από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, που λες και το’ χουν βάλει σκοπό να μας κάνουν να σταματήσουμε να διαβάζουμε Τζών Λε Καρέ. Αλλά εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά επειδή αυτά που μας δείχνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που κρύβουν.

Η πρόσφατη περίπτωση της σύλληψης ενός πράκτορα της CIA, του Νο3 του πολιτικού τμήματος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, το αποδεικνύει. Με την ευκαιρία, χθες η FSB ανακοίνωσε ότι φέτος τον Ιανουάριο αποκάλυψε και έναν ακόμη αμερικανό πράκτορα, αλλά δεν το είχε ανακοινώσει, που δρούσε υπό την κάλυψη του τίτλου του τρίτου γραμματέα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα. «Ο αριθμός των αμερικάνων πρακτόρων στη Ρωσία, δεν μειώθηκε», σημείωσε στέλεχος της FSB.

Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει ούτε στα πιο ξενέρωτα κατασκοπευτικά ρομάντζα. Να πιάνει η διάδοχος της ΚαΓκεΜπε, FSB, έναν πράκτορα, όλη η επιχείρηση να γίνεται υπό την κάλυψη κάμερας, να τον φωτογραφίζουν πεσμένο μπρούμυτα στο έδαφος φορώντας μάλιστα περούκα και με έναν Ρώσο πράκτορα από πάνω του, κι’ από την άλλη να τον κρατούν μόλις τρείς ώρες (που δεν φτάνουν ούτε για μια αξιοπρεπή ανάκριση, βρε αδερφέ!), και μετά να καλούν εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας στα γραφεία της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας, όλοι μαζί να φωτογραφίζονται (δεν ξέρουμε αν ήπιαν και τσάϊ), και κατόπιν να τον παραδίδουν για να πάει πίσω στην πατρίδα του, μάλλον φάρσα θυμίζει, παρά σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας. Τέρμα, το πάνε φιρί – φιρί να αποκαθηλώσουν τις ωραίες εικόνες του «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», με φόντο τα παιχνίδια, τις δολοφονίες και τις συνωμοσίες πίσω από το τείχος του Βερολίνου. ‘Η εκείνες τις εποχές που η ΚαΓκεΜπε είχε «κοριάσει» όλο το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας στη Μόσχα, και δεν έβρισκαν με τίποτα τους κοριούς οι της CIA. ‘Η μήπως δεν είναι έτσι;

Όσον αφορά αυτό καθεαυτό το ρόλο του Ράϊαν Φόγκλ, ουδέν σοβαρό στοιχείο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, πέραν του ότι προσπάθησε να στρατολογήσει έναν Ρώσο, ο οποίος όμως αποδείχτηκε πράκτορας της FSB. Κοντολογίς, ο πράκτορας της CIA ήταν τουλάχιστον ανεπαρκής, και μάλλον –λέμε εμείς- πρέπει να πάρει το δρόμο για το σπίτι του. Όλο το επικοινωνιακό, και σε κάποιες λεπτομέρειές του, κακοστημένο ρωσικό σόου, έγινε μια ημέρα μετά την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου, στη Μόσχα, και μερικές ημέρες μετά την άκρως παραγωγική τουλάχιστον για το θέμα της Συρίας συνάντηση του αμερικανού αντιπροέδρου, Κέρρυ με τον Πούτιν, στη ρωσική πρωτεύουσα. Και το σημαντικότερο: Εκδηλώθηκε μετά την βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, οπότε «δικαιώθηκαν» οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες χρόνια τώρα είχαν κρούσει το καμπανάκι για τους Τσετσένους-Νταγκεστανούς βομβιστές, αδελφούς Τσερνάεφ. Μετά από αυτή την τραγωδία, ανοικτά πλέον και οι δύο χώρες, και κυρίως η Ρωσία, έκαναν λόγο για θεαματική σύσφιγξη των σχέσεων των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας-ΗΠΑ.

Μετά από αυτό το λιώσιμο των πάγων, ποιος ο λόγος να ξυπνήσουν μνήμες Ψυχρού Πολέμου οι Ρώσοι; Ακριβώς, για να δείξουν ότι, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, η Μόσχα τουλάχιστον δεν πρόκειται να τα αντιμετωπίζει όπως την εποχή της ΕΣΣΔ. Και γι’ αυτό προέβη αυθημερόν στην κίνηση καλής θέλησης, δίνοντας αμέσως τον πράκτορα στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως γενικότερα, η Μόσχα μόνον καλά λόγια έχει για τον Ομπάμα. Άξιον αναφοράς είναι επίσης, ότι κάτι αντίστοιχο έκανε σχετικά πρόσφατα και το FBI, το οποίο έπιασε και μετά άφησε την ρωσίδα «πράκτορα», Τσάπμαν. Και αυτή στη Ρωσία την υποδέχθηκαν ως ήρωα, την έβαλαν στο κόμμα του Πούτιν, ενώ φωτογραφήθηκε σε περιοδικά για άνδρες. Σιγά την γκόμενα μεταξύ μας, και σιγά την πράκτορα, όπως και σιγά τον αμερικάνο «πράκτορα». Και οι δυο τους είναι μαρίδα που τους ξεσκέπασαν για επικοινωνιακούς σκοπούς. Οι σοβαροί πράκτορες, όπου κι’ αν έχουν πιαστεί, και στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, είτε φυτεύουν τώρα τριαντάφυλλα στη Σιβηρία, είτε βλέπουν από τα υπόγεια της CIA το Γκουαντάναμο.

Τι συμβαίνει στο δια ταύτα ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών. Απλά, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Ο Ομπάμα έχει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός κόβεται, με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια των «γερακιών» του Πενταγώνου. Την ίδια στιγμή –και- για αυτούς του λόγους αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αφήνοντας εκεί μια μαύρη τρύπα, όχι μόνον για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, τις πρώην σοβιετικές περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Να σημειωθεί πως η Ρωσία νιώθει έντονα την ανάσα των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων στον Καύκασο, την Κ.Ασία, αλλά και εντός της Ρωσίας. Στο μεταξύ, στη Μ.Ανατολή η εξέλιξη της «Αραβικής Άνοιξης» κάθε άλλο παρά ελέγχεται, το Ισραήλ δεν μπορεί μόνο του να τα βγάλει πέρα, η Τουρκία πεσμένη μέσα στην «συριακή παγίδα» δεν ξέρει πώς να βγει, αλλά θέλει και να γίνει τοπική υπερδύναμη, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν ανοίξει μεγάλη φάμπρικα με τους σαλαφιστές, ο κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης Σιϊτών-Σουνιτών είναι εδώ, το «αγκάθι» (για τη Δύση) του Ιράν ζει και βασιλεύει, και το μακελειό στη Συρία αποδυναμώνει την επικοινωνιακή εικόνα της Δύσης. Όλα αυτά όμως, αποτελούν απλά λεπτομέρειες για τις ΗΠΑ (αλλά και για τη Ρωσία), μπροστά στην άνοδο της Ασίας και ειδικά της Κίνας, αλλά και στους μεγάλους κινδύνους στο Πακιστάν για τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα οι Ρώσοι, λαμβάνοντας υπόψιν τους ότι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ, η Ευρώπη, είναι, εξαιτίας της κρίσης, στα μαύρα της τα χάλια, γνωρίζοντας επίσης ότι και οι ίδιοι δεν είναι πια παγκόσμια υπερδύναμη, και ότι οι ΗΠΑ είναι μεν το Νο1 διεθνώς, αλλά παράλληλα δεν μπορούν μόνες τους να τα βγάλουν πέρα, θέλουν να τα’ χουν καλά με την Ουάσιγκτον. Με όρους όμως, μιας πρώην υπερδύναμης και μιας αναδυόμενης παγκόσμιας δύναμης. Όχι ως υποτακτικός. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα έστειλαν στην Ουάσιγκτον, «πακέτο» μαζί με τον «πράκτορά» της.

Βίντεο με τη σύλληψη:

gazeta.ru

Keywords
Τυχαία Θέματα