Ο Φρανσουά Ολάντ εφ όλης της ύλης και για την Ελλάδα

Συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, την πρώτη στην εξάμηνη θητεία του, παραχώρησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώπιον 400 περίπου δημοσιογράφων.

Ο Ολάντ υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής του και έκανε έκκληση για μεγαλύτερη βοήθεια στην Ελλάδα.  Η Ελλάδα περιμένει την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αυτήν

την υποστήριξη που της έχουμε υποσχεθεί, ανέφερε και αφού υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο, σκληρό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος, πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι πέρα από κάποια ακόμα σημεία που αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες, οφείλουμε αυτήν την υποστήριξη στην Ελλάδα για να δώσουμε ένα τέλος σε κάθε αμφιβολία σε ό,τι αφορά στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης».

Όπως τόνισε, η λύση της ελληνικής κρίσης παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας σημειώνοντας ότι ο επαναπροσανατολισμός της Ευρώπης ήταν μια από τις μεγάλες επιλογές της πολιτικής του.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για δύο ακόμα στάδια που επιτεύχθηκαν με τη δική του συμμετοχή. Το πρώτο αφορά στην υιοθέτηση του Σύμφωνου για την Ανάπτυξη τον Ιούνιο και το δεύτερο σχετίζεται με την απόφαση για την τραπεζική ένωση στις 18 Οκτωβρίου αλλά και τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.« Καλώ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργοδότες να διαπραγματευθούν και να συνάψουν έναν ιστορικό συμβιβασμό (για τη μεταρρύθμιση των συμβάσεων εργασίας). Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα λάβει την απόφαση. Αλλά αντί να νομοθετούμε μόνοι, θα προτιμούσα η κυβέρνηση να μετατρέψει αυτή την ιστορική συμφωνία σε νόμο» είπε αναφερόμενος στα εργασιακά.

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, σχολίασε ότι «χρειαζόμαστε τράπεζες που είναι στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, της οικονομίας, της στέγασης». «Αυτή η μεταρρύθμιση θα χωρίσει τις καταθέσεις και τις δανειοδοτήσεις , κάτι που οι Γάλλοι γνωρίζουν καλά και θεωρούν καθησυχαστικό, από τις δραστηριότητες που συνδέονται με την κερδοσκοπία, που τους τρομάζει. Επίσης, θα θέσει εκτός νόμου τοξικά οικονομικά προϊόντα και θα βάλει τάξη στα προγράμματα αμοιβών όπως τα επιδόματα» είπε.

Όσον αφορά τη δημοτικότητά του, που είναι σε καθοδική πορεία από το καλοκαίρι, ο Ολάντ δήλωσε: «Μπορώ να καταλάβω τις αμφιβολίες που έχουν εκφραστεί. Η μόνη έγκυρη ερώτηση στα μάτια μου δεν είναι η κατάσταση της κοινής γνώμης, αλλά η κατάσταση της Γαλλίας σε χρονικό διάστημα πέντε ετών». Και τόνισε ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του εξασφαλίζοντας την αξιοπιστία της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα