Ο Γιώργος πρόεδρος, ο “Χ” υποψήφιος πρωθυπουργός

Ο ΓΑΠ στη ... Νότιο Αφρική

Το σενάριο της δυαρχίας θα «προσφέρει» ο ΓΑΠ ως καρότο στους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ επιστρέφοντας από το Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής.

Όλα δείχνουν ότι ο Παπανδρέου δεν θέλει να εγκαταλείψει το κόμμα και ότι αυτή θα είναι η οριστική του απόφαση. Το τελευταίο διάστημα σχημάτισε

μία ομάδα στελεχών που επιβεβαίωσαν την στήριξή τους στο πρόσωπό του (Ρέππας, Καστανίδης. Παπουτσής, Καρχιμάκης, Ξενογιαννακοπούλου, Αθανασάκης πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί κ.α.), η οποία εκτιμάται ότι ελέγχει σχεδόν το μισό κόμμα.

Με αυτό το δεδομένο ο Γιώργος σχεδιάζει να προτείνει στις εκλογές να μην είναι εκείνος υποψήφιος πρωθυπουργός, αλλά να επιλεγεί άλλος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ – το σενάριο να υποστηριχθεί ο Παπαδήμος έχει ατονήσει. Αμέσως μετά τις εκλογές θα αρχίσει και η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου.

Οι παγίδες

- Πως και από ποιον θα επιλεγεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός; Για την εκλογή ηγεσίας ο Λοβέρδος και ο Χρυσοχοϊδης θέλουν να ψηφίσουν τα μέλη, ενώ ο Βενιζέλος η ΚΟ και το συνέδριο. Για την επιλογή υποψήφιου πρωθυπουργού; Η διαδικασία που θα επιλεγεί δίνει προβάδισμα.

- Δεν αποσαφηνίζεται αν θα είναι ο ΓΑΠ υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.

- Είναι προφανές ότι όποιος προταθεί από το ΠΑΣΟΚ, θα πληρώσει τα σπασμένα από την διετία του ΓΑΠ. Άρα «θα καεί». Και μετά πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ειδικά αν είναι υποψήφιος πρόεδρος και ο ΓΑΠ.

Διάσπαση 

Το σχέδιο επιχειρείται να επιβληθεί με το σκεπτικό ότι η κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν επιτρέπει την ανάδειξη του νέου προέδρου από τα μέλη και τους «φίλους» του κόμματος, καθώς όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι, από τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο μέχρι τον κΧρυσοχοΐδη, την Διαμαντοπούλου και τον Παπουτσή, κατέχουν κυβερνητικές θέσεις με βαρύνουσα σημασία. Και ότι, ως εκ τούτου, θα ήταν …. βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης Παπαδήμου το επόμενο διάστημα παράλληλα με τα υπουργικά τους καθήκοντα να αποδυθούν σε μια εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία.

Η δική μας γνώμη είναι πάντως ότι το σχέδιο αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια του Παπανδρέου να μετρήσει τις δυνάμεις που του απομένουν στο ΠΑΣΟΚ και να προκαλέσει την διάσπασή του, ώστε να μείνει με το “Οικογενειακό ΠΑΣΟΚ”

Keywords
Τυχαία Θέματα