Γιάννης Φιλιππάκης: Ο ρόλος των εφημερίδων είναι να ασκούν κριτική στην εξουσία – Παρά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, η «δημοκρατία» δεν πρόκειται να σωπάσει

Ο εκδότης της «δημοκρατίας» εξέθεσε τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης εναντίον του στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, στο Kontra Channel

Τους λόγους για τους οποίους δέχεται ανελέητο και ανήθικο πόλεμο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγησε προχθές τα μεσάνυχτα ο Γιάννης Φιλιππάκης στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του στην Αναστασία Γιάμαλη και στο Kontra Channel. O εκδότης της «δημοκρατίας» εξέθεσε τις μεθοδεύσεις του Μαξίμου, μιλώντας

για «εκδικητικές πράξεις» τόσο για το σκάνδαλο Novartis όσο και για τον αποκλεισμό από τις κρατικές επιχορηγήσεις για τον Τύπο. 

Στην πρώτη του επαφή με το τηλεοπτικό κοινό, ο Γιάννης Φιλιππάκης έδωσε κατατοπιστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της δημοσιογράφου για την τρέχουσα επικαιρότητα και όχι μόνο, ενώ αποκάλυψε τι τον οδήγησε σε εκδοτικά εγχειρήματα εν μέσω Μνημονίων, το παρασκήνιο του πολέμου εναντίον του από την κυβέρνηση, τις ακλόνητες αρχές που διέπουν τα έντυπά του, αλλά και άγνωστες πτυχές για τις γνωριμίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μάκη Βορίδη, τον Αντώνη Σαμαρά κ.ά.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την υπόθεση Novartis: «Οι σπουδές μου στη Νομική με βοήθησαν και τότε να αντιμετωπίσω αυτή τη λαίλαπα και να αντιλαμβάνομαι και τι σημαίνει. Εμείς απαλλαγήκαμε. Αθωωθήκαμε. Οι πολιτικοί που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο Novartis απλώς αρχειοθετήθηκαν! Για να καταλάβουν οι τηλεθεατές μας τι σημαίνει αυτό, σημαίνει ότι, αν υπάρξουν νέα στοιχεία ή αν και τα ίδια τα στοιχεία που υπάρχουν στους φακέλους τους κριθούν από κάποια επόμενη εισαγγελική Αρχή ότι επιβαρύνουν τη θέση τους, μπορεί να ανασυρθούν από το αρχείο οι υποθέσεις τους. Άρα, δεν αθωώθηκαν, έχουν αρχειοθετηθεί».

Και πρόσθεσε για τη σκευωρία που στήθηκε κατά εισαγγελέων, εκδοτών και δημοσιογράφων: «Ένα ολόκληρο σύστημα προσπάθησε να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εισαγγελείς, τους πολιτικούς, τους εκδότες και τους δημοσιογράφους που προσπάθησαν να διαλευκάνουν ένα σκάνδαλο. Δίνοντας κι ένα μήνυμα: Κανείς άλλος να μην τολμήσει να λειτουργήσει ανάλογα στο μέλλον».

Ο Γιάννης Φιλιππάκης δήλωσε πως «μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι στη Βουλή ο πρωθυπουργός προσπάθησε άκριτα να προδικάσει το αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης», ενώ στο ερώτημα αν αυτή η αναφορά συνιστούσε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη απάντησε:

«Προσπάθεια τουλάχιστον σίγουρα. Και θα έλεγα ότι η εμπλοκή των προσώπων στην υπόθεση αυτή ήταν μια εκδικητική πράξη των εμπλεκόμενων πολιτικών και παράλληλα της κυβέρνησης εκείνης της εποχής, που θα μπορούσαν να πετύχουν με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και τιμωρία των παλιών και στρίμωγμα των καινούργιων».

Ο Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε: «Γνωρίζω τον πρωθυπουργό από μαθητή, άρα 40 χρόνια σχεδόν πια. Ήταν έναν χρόνο μικρότερος από μένα, ηλικιακά», διευκρινίζοντας ότι «δεν έχω καμία αντιπάθεια με τον κ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, στη δουλειά μας δεν είναι θέμα συμπάθειας, αν συμπαθώ κάποιον ή δεν συμπαθώ. Κρίνω τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και προφανώς διαφωνούμε σε πάρα πολλά θέματα. Δεν είναι πάντως λίγες οι φορές που έχουμε επευφημήσει πολιτικές του».

Για τις πολλές αναφορές του Άδωνη Γεωργιάδη προς τον ίδιο και τη «Δημοκρατία» είπε ότι «μου έχει αδυναμία μάλλον, φαντάζομαι» και τον χαρακτήρισε «εξαιρετικό πωλητή ιδεών» που «προσαρμόζεται αναλόγως με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε φορά, κι αν κάνει κανείς μια βόλτα στο διαδίκτυο τι έχει πει κατά καιρούς, νομίζω ότι περιττεύει άλλη ανάλυση. Δεν μπορώ εύκολα να τον παρακολουθήσω».

Για τις φιλίες που χάλασαν όταν έγινε εκδότης έφερε στο φως δύο άγνωστες προσωπικές ιστορίες του: «Αυτό είναι το τίμημα του επαγγέλματός μας. Δυστυχώς, υπάρχει ένα τίμημα. Δεν γίνεται να τα έχεις με όλους καλά, αν θέλεις να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Προσπαθώ καταρχάς να αποφεύγω τις κοινωνικές σχέσεις με τους πολιτικούς. Δεν είναι εύκολες οι φιλίες με πολιτικούς. Φίλοι μου όταν μπήκαν στην πολιτική κάπως μεταλλάχθηκαν».

Και συνέχισε: «Για παράδειγμα, με τον κ. Βορίδη γνωρίζομαι από την εποχή του σχολείου. Όταν μπήκε στην πολιτική κι επέλεξε κάποιου είδους διαφορετική πολιτική πορεία απ’ αυτή που θεωρούσα ότι είχε ή που οι δικές μας αρχές, των εφημερίδων μας, δεν συμφωνούν, τον κρίναμε όπως και τον κ. Γεωργιάδη που δεν ήμασταν φίλοι από παλιά. Ένα άλλο πρόσωπο είναι η κυρία Κουντουρά. Είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Την έχω παντρέψει. Τη γνώρισα σε μια άλλη εποχή. Όταν, όμως, αρκετές φορές έκανε κάποιες δηλώσεις, είτε ως υπουργός είτε ως ευρωβουλευτής, δεν δίστασα να την κατακρίνω. Οι εκδότες που συναγελάζονται με τους πολιτικούς νομίζω ότι διαλέγουν λάθος δρόμο».

Για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Γιάννης Φιλιππάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι ο εντιμότερος και ηθικότερος πολιτικός της Μεταπολιτεύσεως και είναι ένας άνθρωπος που έχει την καλύτερη γνώση του περιβάλλοντος του γεωγραφικού της χώρας, της Ιστορίας της».

Για τις επιθέσεις που κάνει επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ν.Δ. στις εφημερίδες του συγκροτήματός του, τόνισε:

«Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη απέχει πολύ από τη Ν.Δ. που ζήσαμε ως νεολαίοι, ως μεγαλύτεροι κ.λπ. Είναι ένα κόμμα μεταξύ του Ποταμιού και της σημιτικής Κεντροαριστεράς του ΠΑΣΟΚ, όπου βλέπετε και πολλά στελέχη εκείνης της εποχής σήμερα υπάρχουν στην κυβέρνηση και σε διοικητικές θέσεις οργανισμών. Άρα η Ν.Δ. σήμερα έχει απομακρυνθεί από τις αρχές της. Αυτό δεν μπορεί από εμάς να είναι άκριτο. Προφανώς δεν αρέσει στη Ν.Δ. η κριτική, διότι νομίζω ότι βιώνουμε μια πρωτοφανή περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει καμία επιθυμία για κριτική από κανέναν».

Όσο για τις πιο δύσκολες στιγμές του από κυβερνήσεις στην 38χρονη πορεία του στα ΜΜΕ, ανέφερε δύο κυβερνήσεις: Αυτή του Σημίτη που «δεν επιτίθετο απευθείας στα μέσα και σε εκδοτικά συμφέροντα τα οποία ήταν αντίπαλα, αλλά βοηθούσε πάρα πολύ κάποια ώστε η ψαλίδα του ανταγωνισμού να ανοίγει», και αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η σημερινή κυβέρνηση κάνει κι ένα βήμα περισσότερο, δηλαδή επιτίθεται σε όσους την κρίνουν. Είναι πραγματικά περίεργο πώς ένας πολιτικός νέος σε ηλικία, ο οποίος θέλει να δηλώνει μεταρρυθμιστής, άλλο αν δεν είναι, έχει τέτοια απέχθεια προς οποιαδήποτε κριτική. Εγώ αν μου έγραφε κάποιος ότι είμαι ο Μωυσής θα τον έβριζα την άλλη μέρα. Θα τον έπαιρνα τηλέφωνο και θα του έλεγα “ντροπή, τι είναι αυτά που γράφεις;”. Άρα, αν κάποιος ανέχεται να τον λένε Μωυσή, τσιτάχ, θεόσταλτο και διάφορα τέτοια χαρακτηριστικά, κάτι συμβαίνει».

«Φωτογραφική η ΚΥΑ Μπρατάκου, μόνο το όνομά μου δεν έγραφε πάνω»

Ο κατ’ ουσίαν αποκλεισμός των εφημερίδων που εκδίδει ο Όμιλος Φιλιππάκη από τις κρατικές επιχορηγήσεις, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με υπογραφή του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου, δεν έμεινε αναπάντητος από τον εκδότη.

«Τον Απρίλιο βγήκε μια υπουργική απόφαση, αν θυμάμαι καλά, που περιελάμβανε μια ενίσχυση των εφημερίδων, οι οποίες σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τον Ιούνιο ανακοινώθηκε η πρώτη φάση της χρηματοδότησης και ξαφνικά στις 18 Οκτωβρίου βγήκε μια ΚΥΑ που εντός δύο ημερών άλλαζε όλες τις προϋποθέσεις. Μια ΚΥΑ φωτογραφική. Το μόνο που δεν έγραφε ήταν το όνομά μου. Δηλαδή, θα ήταν πιο θαρραλέο να πουν ότι οι εφημερίδες που εκδίδει ο κύριος Φιλιππάκης ή που νομίζουμε ότι εκδίδει δεν χρηματοδοτούνται.

»Εν πάση περιπτώσει, εμείς πληρούμε όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε για να χρηματοδοτηθούμε και με έναν περίεργο τρόπο δεν μπήκαμε στο κομμάτι της επιδότησης. Δεν θέλω να κάτσω, όμως, περισσότερο σ’ αυτό, γιατί θεωρώ ότι αυτές είναι εκδικητικές προσπάθειες και είναι σε ένα πλέγμα κινήσεων της κυβέρνησης ενάντια στον Τύπο, η οποία μας έχει φέρει στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου εκεί που μας έχει φέρει».

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση κάνει εκδικητικές κινήσεις εναντίον του εκδοτικού συγκροτήματός του, ο Γιάννης Φιλιππάκης εξήγησε ότι οι εφημερίδες του δεν πρόκειται να αποκλίνουν από τις αρχές της έντιμης δημοσιογραφίας:

«Επειδή είμαστε εφημερίδες που απλώς κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ο ρόλος των εφημερίδων είναι να ασκούν κριτική στην εξουσία. Στην εκάστοτε εξουσία και στην εκάστοτε κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι νιώθω πολύ χαρούμενος όταν με συναντούν άγνωστοι, γνωστοί, φίλοι και με ρωτάνε “μα τελικά ποιον υποστηρίζετε;”. Δεν υποστηρίζουμε κανέναν. Υποστηρίζουμε τις αρχές για τις οποίες εκδίδουμε της εφημερίδες μας. Η “δημοκρατία”, όταν εκδόθηκε, είχε μια ιδρυτική διακήρυξη. Και ανέφερε τις αρχές στις οποίες πιστεύει. Τις επαναλαμβάνουμε δε κάθε χρόνο στην επέτειο έκδοσής μας. Για να βλέπουν οι αναγνώστες αν όντως αυτόν τον χρόνο που πέρασε τις τηρούμε. Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Δεν είναι η δουλειά μας να λιβανίζουμε καμία κυβέρνηση και κανέναν υπουργό».

«Ο Σαμαράς δεν μας συγχώρεσε ποτέ ότι δεν ακολουθήσαμε τη δική του κωλοτούμπα»

Ο κ. Φιλιππάκης ερωτήθηκε και για τους λόγους που τον ώθησαν να εκδώσει τη «δημοκρατία» τον Δεκέμβριο του 2010 εν μέσω του πρώτου Μνημονίου, αλλά και για τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά:

«Εμπνευστήκαμε τη “δημοκρατία” την ημέρα της εκλογής του νέου αρχηγού της Ν.Δ., που ήταν μια διαδικασία τότε μεταξύ του κ. Σαμαρά και της κυρίας Μπακογιάννη. Τότε πρωτοφανώς 800.000 ψηφοφόροι της Ν.Δ., πραγματικοί ψηφοφόροι και φίλοι της Ν.Δ., πήγαν να ψηφίσουν τον αρχηγό τους. Αυτό δεν ήταν κάτι συνηθισμένο για ένα συντηρητικό κόμμα. Ήταν μεγάλη έκπληξη.

»Μέσα λοιπόν απ’ αυτή τη διαδικασία και κάνοντας μια χαρτογράφηση του Τύπου και της παράταξης εκείνη την εποχή, θεώρησα ότι υπήρχε ένα κενό. Ότι αυτοί οι άνθρωποι ή η πλειοψηφία τους δεν είχαν μέσο να εκφραστούν. Κι έτσι εμπνεύστηκα κι έβγαλα τη “δημοκρατία”.

»Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά ήταν πολλά χρόνια, από το 1987, φιλική. Μάλιστα, για να σας κάνω κι ένα μικρό χαριτωμένο κουτσομπολιό, όταν του ανακοίνωσα ότι θα βγάλω την εφημερίδα, με ρώτησε “τι χρειάζεσαι;”. Προφανώς ένας πολιτικός, όταν ρωτάει έναν εκδότη τι χρειάζεται, θεωρεί κανείς τι χρειάζεται οικονομικά, τι χρειάζεται με κάποιον τρόπο. Του είπα ότι δεν χρειάζομαι τίποτα. “Χρειάζομαι απλώς να το ξέρεις”. Κι έτσι εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 η “δημοκρατία”.

»Μέσα σε έναν χρόνο συγκρουστήκαμε με τον κ. Σαμαρά. Αλλά δεν συγκρουστήκαμε γιατί αλλάξαμε γνώμη εμείς, αλλά επειδή άλλαξε πολιτική ο κ. Σαμαράς. Όταν τον Νοέμβριο του 2011 εντάχθηκε σε μια κυβέρνηση που μέχρι το προηγούμενο βράδυ κατέκρινε την προοπτική μιας τέτοιας κυβέρνησης και ξαφνικά σε μια βραδιά έκανε μια τεράστια κωλοτούμπα, δεν μπορούσε η εφημερίδα μου να αλλάξει κι εκείνη. Ξέρετε, εμείς έχουμε αναγνώστες. Έχουμε ανθρώπους που δίνουν ένα ευρώ και πάνε και μας αγοράζουν. Δεν μπορούμε να τους πουλήσουμε σε ένα βράδυ. Ευτυχώς εμμείναμε στις Αρχές μας και διασωθήκαμε και υπάρχουμε ακόμα.

»Εμείς δεν τα σπάμε με τους πολιτικούς. Εμείς κρίνουμε τους πολιτικούς. Αν ο πολιτικός από εκεί που υποστήριζε τον Παναθηναϊκό γίνεται Ολυμπιακός, δεν μπορούμε εμείς να το ανεχτούμε.

»Ο κ. Σαμαράς δεν μας συγχώρεσε ποτέ ότι δεν ακολουθήσαμε τη δική του κωλοτούμπα. Επίσης θεωρώ ότι στο μυαλό του είχε φτιάξει ένα σενάριο ότι εμείς σαν εφημερίδα συντελέσαμε πάρα πολύ στο να χάσει τις εκλογές του 2015. Λάθος. Κανένα μέσο δεν οδηγεί κάποιον να χάσει τις εκλογές. Η δική του πολιτική τον οδηγεί να χάσει τις εκλογές».

«Και χωρίς επιδότηση θα συνεχίσω να υπάρχω»

«Εμείς δύσκολα θα υποκύψουμε, γιατί έχουμε τους χιλιάδες αναγνώστες μας που δίνουν τα χρήματά τους κάθε μέρα στα περίπτερα για να υπάρχουμε εμείς» ανέφερε προς το τέλος της συνέντευξης ο Γιάννης Φιλιππάκης:

«Η χρηματοδότησή μας είναι ο αναγνώστης μας. Οι επιδοτήσεις που δίνονταν θα έπρεπε να είναι για το καλό των εφημερίδων. Ίσως να είμαι και ο μόνος από τους μιντιοεμπλεκόμενους που δεν έχω καμία άλλη δουλειά. Δεν έχω καράβια, δεν είμαι μεσάζων σε οπλικά συστήματα, δεν προτείνω κατασκευές λιμανιών και γεφυρών, άρα η δουλειά μου είναι να πουλάνε τα έντυπά μου και να ζούμε οι συνεργάτες μου κι εγώ. Και κάθε τέλος του μήνα να μπορώ να πληρώνω το νοίκι μου, όπως λέω, και το σούπερ μάρκετ της συζύγου μου και το δικό μου. Δεν είχα κάνει ποτέ πλάνο όπου περίμενα κάποια επιδότηση για να υπάρχω. Συνεπώς, αν δεν πάρω επιδότηση, θα συνεχίσω να υπάρχω».

The post Γιάννης Φιλιππάκης: Ο ρόλος των εφημερίδων είναι να ασκούν κριτική στην εξουσία – Παρά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, η «δημοκρατία» δεν πρόκειται να σωπάσει appeared first on antinews.gr.

Keywords
kontra channel, kontra, channel, novartis, σαμαρας, σημαίνει, νέα, βουλη, φως, συριζα, ΠΑΣΟΚ, μμε, κυα, μνημονιο, ολυμπιακος, εκλογες, antinews, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, παναθηναικος, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες 2015, τι σημαινει, επιδοτησεις, βημα, γνωμη, γνωση, δουλεια, θεμα, μμε, μωυσης, ρωτησε, σημερινη, τηλεφωνο, φως, kontra, kontra channel, αδυναμια, ανθρωπος, βραδια, βραδυ, γινεται, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, διαδικτυο, εγινε, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, εντυπα, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, η δικη, ηλικια, υποθεση, κατασκευες, κυβερνηση, κυρια, κομμα, κυα, λαθος, λαιλαπα, μαξιμου, μικρο, μυαλο, νομικη, ξερετε, ομιλος, ονομα, υπογραφη, προβληματα, σεναριο, σιγουρα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, τιμωρια, τι ειναι, φορα, ψαλιδα, antinews, channel, φιλοι, η εφημεριδα, κομματι, κυριακου, μωυση, novartis, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Ιωάννης Φιλιππάκης,ioannis filippakis