Ο Κάστρο, και ο σοσιαλισμός συνεχίζουν να ζουν ακόμη στην Κούβα

Σε μια πρόσφατη ημερίδα στην Αβάνα της Κούβας (10/2/12), κάπου 120 διανοούμενοι από χώρες της Καραϊβικής, της Αμερικής, και της Αφρικής, συναντήθηκαν με τον Φιντέλ Κάστρο. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παγκόσμια ειρήνη, η οικολογία, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, και η συνεχιζόμενη σημασία του σοσιαλισμού.

Ο 85χρονος Κάστρο ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να αναλάβουν το ηθικό καθήκον της προστασίας της ανθρωπότητας, και της αντιμετώπισης του νεοφιλελεύθερου παγκόσμιου καπιταλισμού.

Ο Κάστρο εξέφρασε την ανησυχία του για την

αναπόφευκτη κατάρρευση της Wall Street και του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Όπως είπε, το χάρτινο χρήμα δεν έχει καμία αξία, αν δεν στηρίζεται σε χρυσό ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η δε  καταστροφή του περιβάλλοντος είναι αταξική, με την έννοια ότι στο τέλος όλοι θα υποφέρουν από κοινού, πλούσιοι και φτωχοί μαζί, ειδικά αν ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός συνεχίσει την καταστροφική του πορεία.

Το βασικό μήνυμα του Κάστρου ήταν ξεκάθαρο. Ο σοσιαλισμός της Κούβας αποτελεί ένα διεθνές παράδειγμα μιας ανθρωπιστικής οικονομίας. «Έχουμε 80.000 γιατρούς, και αυτό το διάστημα εκπαιδεύουμε 830 Πακιστανούς φοιτητές ιατρικής, καθώς και πολλούς άλλους από όλο τον κόσμο…», είπε.

Ο Κάστρο, τον οποίο πολλοί συνεχίζουν να αποκαλούν Κομαντάντε, συνοδεύονταν από τον υπουργό Πολιτισμού Abel Prieto.

Η ημερίδα διήρκεσε 9 ώρες, στη διάρκεια των οποίων ο Κάστρο απάντησε σε ερωτήματα, σχολίασε παρουσιάσεις, έθεσε δικές του ερωτήσεις, και μίλησε για την ιστορία της κουβανικής επανάστασης, καθώς και τις ανθρωπιστικές  προσπάθειες της χώρας του τα τελευταία 50 χρόνια.

Ένα κυρίαρχο ζήτημα που συζητήθηκε, ήταν τα ψέματα και η προπαγάνδα των καπιταλιστικών κορπορατιστικών ΜΜΕ, και πως αυτά επιδιώκουν την δημιουργία μιας μονολιθικής κουλτούρας στις ψυχές και στα μυαλά  των ανθρώπων των καπιταλιστικών χωρών.

Η Κούβα όντως αποτελεί ένα υπόδειγμα των δυνατοτήτων του σοσιαλισμού, και μια συμβολική πρόκληση απέναντι στον καπιταλισμό των αγορών. Στις ΗΠΑ συνεχίζεται σταθερά η προπαγάνδα εναντίον της κουβανικής επανάστασης. Ο Κάστρο συχνά περιγράφεται ως ένας στρατιωτικός δικτάτορας, που καταπιέζει τον λαό του, και που εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του. Αυτού του είδους η κριτική δεν λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές προόδους που επετεύχθησαν υπό την ηγεσία του Κάστρο, και που θα μπορούσαν να αποτελούν παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει μια κοινωνία όταν χρησιμοποιεί τους πόρους της προς όφελος του ανθρωπισμού.

Ο σύγχρονος νεοφιλελευθερισμός μειώνει τα εισοδήματα, και υπονομεύει τα συνδικάτα και την κοινωνική πρόνοια. Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση της φτώχιας, της πείνας, και σε ακραία ανισότητα. Η Κούβα μας δείχνει πως ο ανθρωπιστικός σοσιαλισμός μπορεί να βοηθήσει τις μάζες. Πρόκειται για την Νο 1 χώρα του κόσμου σε βιολογικές καλλιέργειες, με μηδενική ανεργία, μηδενική πείνα, και ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας στον πλανήτη. Το προσδόκιμο όριο ζωής είναι ίσο με αυτό των ΗΠΑ, και η παιδ

Keywords
Τυχαία Θέματα