Ο κολασμένος Σεπτέμβρης της κυβέρνησης Σαμαρά

12:12 3/9/2012 - Πηγή: Antinews

Μια κολασμένη εβδομάδα ξεκινά για την κυβέρνηση η οποία καλείται να πείσει τους πολίτες ότι το σκληρό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι και κοινωνικά δίκαιο, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

Οι τροικανοί πιέζουν να τελειώσουν όλα τις επόμενες ημέρες και την ερχόμενη Παρασκευή που θα έλθουν να έχουν στα χέρια τους ολοκληρωμένη τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών. Μέσα σε ένα κλίμα με ιδιαίτερες εντάσεις, με μεγάλη μερίδα των εργαζόμενων να είναι ήδη στους δρόμους και μια άλλη να ακολουθεί και με βουλευτές να βρίσκονται στα κάγκελα, ασφαλώς ο ρόλος της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δύσκολος και

τίποτε δεν αποκλείεται για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα υπάρξει σύσκεψη στο Μαξίμου προκειμένου να κλειδώσουν τα μέτρα, ωστόσο, ήδη υπάρχουν μηνύματα ότι δε θα γίνουν αποδεκτές οριζόντιες περικοπές, όπως είναι η κατάργηση του δώρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι η συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Μ. Ντράγκι στη Γερμανία αλλά και το ραντεβού που κλείστηκε με τον Βαν Ρομπάι την Παρασκευή στην Αθήνα. Πριν από αυτό ο Γ. Στουρνάρας θα πάει την Τρίτη να συναντήσει τον Β. Σόιμπλε αρχικά και τον Γάλλο ομόλογό του Μοσκοβισί στη συνέχεια. Ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι το πακέτο πρέπει να έχει κλείσει ώστε να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί μέσα στον Σεπτέμβρη, ενώ στις 15 του μηνός ο υπουργός θα πάει στην Κύπρο για το έκτακτο Γιουρογκρούπ και… δεν πρέπει να πάει με άδεια χέρια. Επίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου δεν αποκλείεται να γίνει συνάντηση Σαμαρά – Λαγκάρντ με το δεδομένο ότι στο ΔΝΤ υπάρχει αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας. Να θυμίσουμε ότι λίγους μήνες πριν η Λαγκάρντ έλεγε ότι θεωρεί χάσιμο χρόνου να ασχολείται με την Ελλάδα.

Αυτά είναι τα δεδομένα, μαζί φυσικά με την ασφυκτική πίεση της ελληνικής κοινωνίας να μη ληφθούν σκληρά περιοριστικά μέτρα διότι δεν πάει άλλο, ο κόσμος δεν αντέχει. Τόσο οι βουλευτές όλων των κομμάτων που πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες όσο και οποιοσδήποτε έχει σχέση με την κοινωνία και δεν είναι κλεισμένος σε γυάλα, βλέπει ότι ο λαός συγκρατείται λίγο πριν ξεσπάσει. Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι η νηνεμία πριν τη θύελλα δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα, αν δε θέλουμε να μασάμε τα λόγια μας. Το πρώτο είναι ότι ασφαλώς υπάρχει βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη, μετά το ταξίδι Σαμαρά. Επίσης, κάτι πάει να αλλάξει σε ότι αφορά την πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Από την άλλη, όμως, δε μπορούμε παρά να αναφέρουμε τα εξής:

-  Το κλίμα που επικρατεί μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές θυμίζει μια Ελλάδα που πάει σε…. εκλογές. Μια κυβέρνηση που εμφανίζεται κουρασμένη, απογοητευμένη και έντονα πιεσμένη. Επίσης, μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη, ειδικά κορυφαίοι υπουργοί, έχουν “εξαφανισθεί”. Ο κόσμος χάνεται και οι μόνοι που βγαίνουν να μιλήσουν για τα μέτρα είναι ο

Keywords
Τυχαία Θέματα