Ο μικρομεγαλισμός του Βενιζέλου

Έχουμε γράψει αρκετές φορές για τον μικρομεγαλισμό του Τσίπρα, αλλά και ο Βενιζέλος δεν πάει καθόλου πίσω. Έχει ξεχάσει φαίνεται ότι είναι ένα κόμμα του 7% κι αν υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό είναι γιατί συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Θα πρέπει, λοιπόν, να κοιτάξει πώς θα ανασυνταχθεί και θα ξαναγίνει μεγάλο, αλλά έντιμο κόμμα κι όχι να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια που προκαλούν εκνευρισμό και τελικά δεν πετυχαίνουν απολύτως τίποτε.

Το

νέο κόλπο που ανακάλυψε ο κ. Βενιζέλος για να κάνει ντόρο (τώρα που ο Ακης είναι στην επικαιρότητα) έχει την ονομασία «φιλολαϊκές κορώνες».

Δηλαδή πετάμε δύο – τρία μέτρα που θέλουμε εμείς, εκβιάζουμε εμμέσως την κυβέρνηση κι έτσι καλύπτουμε την απουσία προτάσεων και κυρίως προσπαθούμε να ξεχάσουμε ότι ένα δικό μας στέλεχος είναι στης φυλακής τα σίδερα.

Ενώ λοιπόν από την προηγούμενη εβδομάδα έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για όλα τα μέτρα και όλες τις ρυθμίσεις που θα μπουν στο πολυνομοσχέδιο, έρχεται το ΠΑΣΟΚ να κάνει προτάσεις που ήδη τις έχει κάνει ο Σαμαράς. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Φ. Σαχινίδη και απαίτησε να τεθούν άμεσα και μέσα στο νομοσχέδιο τα εξής:

1. Προτείναμε κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου, να συμπεριληφθεί σε αυτό το Νομοσχέδιο άρθρο για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13%. Η συνεννόηση με την τρόικα θεωρείται εφικτή εφόσον δικό της κριτήριο είναι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και εφόσον ήδη έχει συνυπολογισθεί σε μεγάλο βαθμό η απώλεια εσόδων ΦΠΑ.

2. Επίσης ζητήσαμε να προχωρήσει η συζήτηση για την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ώστε να έχουμε θετική κατάληξη πριν την έλευση της τρόικας.

3. Να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προωθούν την εφαρμογή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ (που κατέστη και απόφαση των πολιτικών αρχηγών) για το άμεσο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας. Επίσης να περιληφθεί διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

4.Να βελτιωθούν οι διατάξεις που αφορούν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καταστούν αυτές λειτουργικές και να φέρουν θετικά αποτελέσματα στα έσοδα.

5. Να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και για τις οφειλές του 2013, όπως και να μπορούν να τις αξιοποιήσουν οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες δυσμενέστερες ρυθμίσεις.

Επί της ουσίας δεν είναι κακές προτάσεις, αφού άλλωστε και ο κ. Στουρνάρας τις έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό, αλλά έχει συμφωνηθεί να τεθούν στο τραπέζι τον Ιούνιο. Ήταν επομένως αδύνατο να συμπεριλάβουν ρυθμίσεις που δεν είχαν καν συμφωνήσει με την τρόικα, γεγονός που θα δημιουργούσε προβλήματα στην εκταμίευση των δόσεων. Άλλο που δε θέλουν οι τροικανοί να μας χαρακτηρίσουν και πάλι αναξιόπιστους.

Χαρακτηριστικό της «τζάμπα μαγκιάς» του κ. Βενιζέλου ήταν ότι ακόμη και ο Φ. Κουβέλης για τον Ιούνιο είχε πει ότι ζητά να τεθεί σε διαβούλευση η μείωση του ΦΠΑ κι άλλα θέματα. Άλλωστε, είναι επόμενο να περιμένει κανείς τις επιδόσεις της οικονομίας για να τις «τρίψει στα μούτρα» του Τόμσεν και να δεχθεί κι αυτός μειώσεις στους φόρους.

Τα μικροκομματικά παιχνίδια που παίζει ο κ. Βενιζέλος προκαλούν θυμηδία. Είναι σα να προσπαθεί ένας… υπερφυσικός μπεμπές να ανέβει ένα βουνό. Όμως, κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν στην Ιπποκράτους ποιοι και πόσοι είναι και να πάνε παρακάτω. Για το καλό το δικό τους και του τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα