Ο Ομπάμα, χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη στο δεύτερο debate

Στο Οχάιο βρέθηκε σήμερα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ, συνεχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία σε μια Πολιτεία όπου φέρεται να υπολείπεται του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, 25 ημέρες πριν από τις εκλογές, αποφάσισε ότι πρέπει από τώρα, να αρχίσει να προετοιμάζεται για την επόμενη

-και ίσως καθοριστική αν τη χάσει- τηλεοπτική αναμέτρηση με τον αντίπαλό του.

Η σημερινή ημέρα ήταν κενή δραστηριοτήτων για την Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος θα αναχωρήσει αύριο για τη Βιρτζίνια, όπου θα παραμείνει για τρεις ημέρες ώστε να προετοιμαστεί για το debateτου Χέμπστιντ, στις 16 Οκτωβρίου.

Μετά την απογοητευτική εμφάνισή του στις 3 Οκτωβρίου απέναντι στον Ρόμνεϊ ο Ομπάμα σκοπεύει να δώσει στους Αμερικανούς “να καταλάβουν τι πραγματικά θα κάνει (ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών) εάν εκλεγεί”

Από τις εννέα δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το πρώτο debate, οι οκτώ δείχνουν ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ, είτε έχει κλείσει τελείως τη διαφορά του με τον Μπαράκ Ομπάμα, είτε προηγείται ελαφρά.

Ωστόσο, το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, με την έμμεση ανάδειξη του προέδρου από τους εκλέκτορες, σημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι παρά “βαρόμετρα” της κοινής γνώμης και δεν “φωτογραφίζουν” το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι επικεντρώνονται πλέον στις Πολιτείες όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν τα ποσοστά τους ή να περιορίσουν τη διαφορά που τους χωρίζει.

Από την Τρίτη ο Ρόμνεϊ έχει σχεδόν εγκατασταθεί στο Οχάιο, μια Πολιτεία που θεωρείται “κλειδί” για τις εκλογές. Έχει ήδη οργανώσει τρεις συγκεντρώσεις εκεί και άλλες δύο θα γίνουν σήμερα και αύριο στο Λάνκαστερ και το Πόρτσμουθ. Το Οχάιο αναδεικνύει 18 εκλέκτορες (από τους 270 που χρειάζονται για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος) και στις εκλογές του 2008, το είχε κερδίσει ο Ομπάμα.

Οι δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις της εβδομάδας, η πρώτη του CNN και η δεύτερη του καναλιού NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal, δείχνουν ότι παρά την άνοδο του Ρόμνεϊ το ποσοστό του Ομπάμα στο Οχάιο παραμένει πάνω από το 50%. Περισσότερο  αμφίρροπη είναι η μάχη στη Φλόριντα, τη Βιρτζίνια και το Κολοράντο.

Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, Τζιμ Μεσίνα, εμφανίζεται αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι ανάλυση των εκλογικών καταλόγων δίνει προβάδισμα στους Δημοκρατικούς. Μέχρι σήμερα οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία των εκλογών είναι περισσότεροι από τους Ρεπουμπλικανούς σε πέντε Πολιτείες: Κολοράντο, Φλόριντα, Αϊόβα, Βόρεια Καρολίνα και Νεβάδα, κάτι που οφείλεται πιθανότατα στη σκληρή δουλειά των χιλιάδων εθελοντών που ενημέρωναν τηλεφωνικά ή ακόμη και από σπίτι σε σπίτι για τις εκλογές.

Σε 42 Πολιτείες οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν δι’ αλληλογραφίας και σε εννέα από αυτές λειτουργούν ήδη εκλογικά τμήματα όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να εκτελέσει από τώρα το …εκλογικό του καθήκον(!)

Keywords
Τυχαία Θέματα