Ο Ομπάμα λαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο των όπλων

15:45 5/1/2016 - Πηγή: Antinews

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοινώνει μέτρα που θα επεκτείνουν τους ελέγχους του ιστορικού σε ορισμένες αγορές όπλων και θα εντείνουν την ομοσπονδιακή επιβολή της νομοθεσίας του έθνους για τα όπλα, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να παρακάμψει την χαώδη εικόνα του Κογκρέσου σε ένα πολιτικά διχαστικό ζήτημα.

Καθώς όμως ο Ομπάμα αντιμετωπίζει σαφείς νομικούς περιορισμούς στην εξουσία του, θα λάβει μικρά βήματα όσον αφορά τις αλλαγές στο εμπόριο όπλων που ζήτησε ανεπιτυχώς από το Κογκρέσο πριν από τρία χρόνια. Η νομοθεσία αυτή

θα είχε κλείσει τα κενά που επιτρέπουν σε εκατομμύρια όπλα να πωλούνται χωρίς ελέγχους σε εκθέσεις όπλων ή να ανταλλάσσονται online. Αντ' αυτού, ο Ομπάμα θα αποσαφηνίσει ότι οι υφιστάμενοι νόμοι απαιτούν κανείς ο οποίος ζει πουλώντας όπλα να μην το κάνει χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια και χωρίς να διεξάγει τους ελέγχους ιστορικού.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος θα ήθελε να επισημάνει ότι υπάρχουν ήδη ποινικές κυρώσεις για την παραβίαση αυτών των νόμων. "Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό δεν πρόκειται να λύσει κάθε βίαιο έγκλημα σε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο Ομπάμα τη Δευτέρα, πριν από την επίσημη ανακοίνωση την Τρίτη. "Δεν πρόκειται να αποτρέψει κάθε μαζική δολοφονία, δεν πρόκειται να κρατήσει μακριά από κάθε εγκληματία τα όπλα". Παρά την περιορισμένη φύση του χαρακτήρα των εκτελεστικών ενεργειών του Ομπάμα, υποστηρικτές και στις δύο πλευρές φάνηκαν αποφασισμένοι να τις ερμηνεύσουν γενικώς και αορίστως, για τους δικούς τους σκοπούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος, δήλωσε τη Δευτέρα ότι "πολύ σύντομα, δεν θα είστε σε θέση να έχετε όπλα", ενώ ένα δελτίο ειδήσεων της καμπάνιας Brady για την Αποτροπή της Ένοπλης Βίας προέβλεψε ότι "η Ιστορία θα γραφεί στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου αύριο".

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναγνωρίζουν ότι οι ενέργειες του Ομπάμα θα εντείνουν μια έντονη προεκλογική συζήτηση για τη Δεύτερη Τροποποίηση και τα όρια της προεδρικής εξουσίας. Η συζήτηση έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες ημέρες, με τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των όπλων και τους Ρεπουμπλικάνους προεδρικούς υποψήφιους να αναμένεται να καταδικάζουν τις ενέργειες του προέδρου ως κατάχρηση εξουσίας, και ομάδες των θυμάτων να την χαιρετούν ως νίκη. Απογοητευμένος από την αδυναμία του να εξασφαλίσει αυστηρότερους νόμους για τα όπλα παρά τις πολλές μαζικές δολοφονίες, ο Ομπάμα είναι αποφασισμένος να αποδείξει ότι θα κάνει κάτι για το θέμα, ακόμη και αν ο ίδιος έχει επίγνωση των ορίων της εξουσίας του.

Σύμφωνα με το σχέδιό του, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αξιωματούχοι από το Γραφείο Ελέγχου του Αλκοόλ, του Καπνού, των Όπλων και των Εκρηκτικών θα έρθουν σε επαφή με τους πωλητές όπλων για να τους κάνουν γνωστά τα νέα πρότυπα και να διευκρινίσουν ποιος θα μπορούσε να θεωρηθεί επίσημος έμπορος - λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το αν κάποιος έχει μια επαγγελματική κάρτα, χρησιμοποιεί έναν δικτυακό τόπο ή πωλεί όπλα στην αρχική τους συσκευασία. Αλλά δεν θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός για τον καθορισμό του αριθμού των όπλων που θα πρέπει να πωλεί κάποιος για να θεωρείται έμπορος - ένα πρότυπο που κάποιες ομάδες θεωρούν πολύ βασικό.

Οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους online εμπόρους όπλων, οι οποίοι συχνά αποφεύγουν να διενεργούν τους ελέγχους του ιστορικού, παρά τον μεγάλο όγκο πωλήσεων όπλων μέσα από ιστοσελίδες όπως η armslist.com. "Αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά ένα παραθυράκι στο Διαδίκτυο" δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας Λορέτα Λίντς. Ο Ομπάμα θα προσλάβει περισσότερο προσωπικό για την επεξεργασία του ελέγχου ιστορικού, θα διορίσει υπαλλήλους για να διεξάγουν περισσότερη έρευνα για τα όπλα, θα βελτιώσει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου του ιστορικού, θα ενθαρρύνει περισσότερες διώξεις για ενδοοικογενειακή βία και θα διατάξει καλύτερη έρευνα για την παρακολούθηση των χαμένων όπλων. Θα γίνει επίσης ευκολότερο για τις πολιτείες να παρέχουν πληροφορίες για την ψυχική υγεία στο σύστημα ελέγχου του ιστορικού, κάτι που θα μπορούσε να απαγορεύσει την πώληση ενός όπλου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ήταν αδύνατο να προβλεφθεί κατά πόσον οι νέες οδηγίες θα είχαν κάνει κάποια διαφορά στις τελευταίες μαζικές δολοφονίες, όπως αυτή στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια. "Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι γι 'αυτό", σχολίασε η Βάλερι Τζάρετ, κορυφαία σύμβουλος του Ομπάμα. "Η πολιτική μας ενώνει όταν αναλαμβάνουμε άλλες επιδημίες, οπότε γιατί να μην μας ενώνει και κατά της ένοπλης βίας";

Το θέμα των όπλων έχει εξοργίσει τον Ομπάμα εδώ και χρόνια. Τις εβδομάδες μετά τη σφαγή των μαθητών στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, τον Δεκέμβριο του 2012, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε να αναζητήσει νέους νόμους για τα όπλα από το Κογκρέσο, που θα απαιτούν ελέγχους ιστορικού για όλες τις αγορές πυροβόλων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ομπάμα εγκατέλειψε σε μεγάλο βαθμό την ενασχόλησή του με τη νέα νομοθεσία περί όπλων, ακόμη και μετά τις μαζικές δολοφονίες. Τον Οκτώβριο, όμως, οι πυροβολισμοί σε κολέγιο στο Όρεγκον έκαναν τον Ομπάμα να υποσχεθεί και πάλι δράση, λέγοντάς στους συνεργάτες του να "ψάξουν τους νόμους" για τις ενέργειες που θα μπορούσε να λάβει για να αποφευχθεί περαιτέρω ένοπλη βία. Με την ανάληψη δράσης χωρίς το Κογκρέσο, ο Ομπάμα κινδυνεύει και πάλι με μια νομική πρόκληση για την εξουσία του, που θα μπορούσε να εμποδίσει τις διατάξεις του για το υπόλοιπο της θητείας του. Μια νομική πρόκληση για το σχέδιο του Προέδρου, για την προστασία μέχρι πέντε εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών από την απέλαση και για να τους παρέχουν άδειες εργασίας, παρέμεινε στα συρτάρια εξαιτίας νομικών διαμαχών. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να συμφωνήσει να αναλάβει την υπόθεση της μετανάστευσης αργότερα αυτό το μήνα.

Αλλά στην περίπτωση των όπλων, ο Ομπάμα μπορεί να επιλέξει να δράσει εκ του ασφαλούς, λέγοντας σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση στο Οβάλ Γραφείο με την Λιντς τη Δευτέρα ότι οι ενέργειές του θα είναι "εντός" της νόμιμης εξουσίας του.

Ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Όπλων (της διαβόητης NRA) δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δικηγόροι της οργάνωσης θα εξετάσουν τις προτάσεις του προέδρου πιο στενά για να καθορίσουν αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο δικαστήριο. Αλλά είπε ότι με την πρώτη ματιά, το σχέδιο φαινόταν εκπληκτικά λεπτό. Αυτό είναι, πραγματικά;» ρώτησε η Jennifer Baker, ένας υπάλληλος με βραχίονα άσκησης πιέσεων της Ουάσιγκτον της ΕΡΑ. "Αυτό είναι όλο; Αυτή είναι η πρόταση που επεξεργάζονται επτά χρόνια; Πραγματικά, δεν κάνουν τίποτα".

Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια Μάικ Τόμπσον, και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ελέγχου των όπλων στη Βουλή, επαίνεσε τον Ομπάμα για την ανάληψη δράσης, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα των μαζικών δολοφονιών και της ένοπλης βίας. "Νομίζω ότι έκανε ό,τι μπορούσε υπό την εξουσία του", δήλωσε ο Τόμπσον. "Αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει είναι να αλλάξουν οι νόμοι. Πρέπει να υπάρχει ένας νόμος που να λέει ότι για να αγοράσεις όπλο, πρέπει να υπάρχει έλεγχος του ιστορικού".

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα