Ο ωμός εκβιασμός του Τρισέ το 2011. Μνημόνιο ή χρεοκοπία

14:03 9/3/2014 - Πηγή: Antinews

Πέρα από τα σοβαρά λάθη που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τα έγγραφα και οι ομολογίες από τη δραματική εκείνη περίοδο του 2011, αποκαλύπτουν και τον ωμό εκβιασμό των Ευρωπαίων σε βάρος της χώρας.

Ένας εκβιασμό βασίστηκε στο ότι μέσω της ΕΚΤ θα δημιουργούσαν «ξαφνικό θάνατο» στις τράπεζες και κατά συνέπεια στην ελληνική οικονομία.

Όλοι τους τότε, εχθροί και δήθεν σύμμαχοι, εκβίαζαν με τον χειρότερο τρόπο τη χώρα προκειμένου να υποκύψει στις απαιτήσεις τους. Η τότε κυβέρνηση στάθηκε αδύναμη μπροστά στις εξελίξεις. Με ευθύνη της βεβαίως διότι επί 1,5 χρόνο ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βενιζέλος και πολλοί άλλοι, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να απαξιώσουν την Ελλάδα, να χαθεί οποιαδήποτε εμπιστοσύνη για τη χώρα μας, να μην μπορούμε να βγούμε στις αγορές, να απογειωθούν τα spreads και τελικά να φαντάζει το μνημόνιο ως η μόνη διέξοδος.

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, υπάρχει έγγραφο του τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ ο οποίος προειδοποιούσε τον κ. Παπανδρέου να μην τολμήσει καν να σκεφτεί αναδιάρθρωση χρέους ακόμη και χωρίς κούρεμα. Η επιστολή έφτασε πριν ακριβώς από τρία χρόνια στον τότε πρωθυπουργό, μία μόλις ημέρα αφότου ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ενημερώσει τα μέλη της τρόικας για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει την επιμήκυνση του χρέους της. Ο Κλάους Μαζούχ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα είχε σημειώσει ότι «εμείς έχουμε αρνητική θέση» και είχε βγει από την αίθουσα για να τηλεφωνήσει στη Φρανκφούρτη.

«Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (...) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο», απειλούσε ο Τρισέ.

«Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον». Προστίθεται, επίσης, πως «ακόμα και μία εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε «σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χώρα «να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαμηνύει ευθέως στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η επιδίωξη έστω και της επιμήκυνσης θα έχει ως συνέπεια η κεντρική τράπεζα να τραβήξει την πρίζα της μηχανικής υποστήριξης, που κρατούσε ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η άμεση συνέπεια μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν η έξοδος από το ευρώ.

Αναφέρει δε, ότι μια αναπροσαρμογή του χρέους «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλες ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, απόντων επαρκών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενδεχομένως να χρειαστεί να αποκλειστούν από πράξεις νομισματικής πολιτικής».

Κάπως έτσι όλοι αυτοί που το παίζουν φίλοι, μεταξύ των οποίων και ο Τρισέ που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα και το… έπαιξε φιλέλληνας, οδήγησαν τη χώρα στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας κάνοντάς το να μοιάζει ως η μόνη λύση. «Μνημόνιο ή χρεοκοπία κι έξοδος από το ευρώ», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα σε μια άθλια επίδειξη δύναμης σε μια χώρα που είχε μεν δικά της σοβαρά προβλήματα, αλλά που δεν βοηθήθηκε όπως αρέσκονται τώρα να λένε οι ξένοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα