Ο Οτσαλάν ζητεί να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο ηγέτης του ένοπλου κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος που πολεμά το τουρκικό στρατό τα τελευταία τριάντα χρόνια, κάλεσε σήμερα την οργάνωσή του να εγκαταλείψει τα όπλα και να μετατραπεί σε ένα πολιτικό κόμμα.

Σε μια ιστορική διακήρυξη που διαβάστηκε ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που εόρταζαν την έλευση της άνοιξης για τους Κούρδους -το Νεμρόζ- στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ. Ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ζήτησε την άμεση κατάπαυση

του πυρός.

«Ας αφήσουμε τα όπλα να σιωπήσουν, ας αφήσουμε τις ιδέες να μιλήσουν», ανέφερε ο. Οτσαλάν στην διακήρυξη, την οποία ανέγνωσε ο εκλεγμένος στην τουρκική εθνοσυνέλευση βουλευτής Σιρί Σουρεγιά Οντέρ, σε μια συγκέντρωση στην οποία οι παριστάμενοι υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 300.000 στην πλημμυρισμένη από τα κουρδικά χρώματα (πράσινο, κίτρινο, κόκκινο) σε κεντρική πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ.

Τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την ανάγνωση της διακήρυξης απευθείας, σε ζωντανή σύνδεση με την πόλη.

Η διακήρυξη και οι ειρηνικοί εορτασμοί του Νεμρόζ συνιστούν την τελετουργική κατάληξη-επιβεβαίωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων συνομιλιών, που οργάνωσε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον έγκλειστο στο νησί Ιμραλί της θάλασσας του Μαρμαρά Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Την διακήρυξη αναμένεται να ακολουθήσουν κινήσεις των ενόπλων μονάδων του PKK που βρίσκονται στα βουνά του βορείου Ιράκ, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστές λεπτομέρειες για την τύχη των ανδρών του PKK που συμμετέχουν στην ένοπλη δράση, και αναμένεται να απομακρυνθούν από τη χώρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν σε σχόλια που μεταδόθηκαν ευρύτατα στην Τουρκία χαρακτήρισε «προκλητική ενέργεια» την απουσία τουρκικών σημαιών στην πλημμυρισμένη από τα κουρδικά χρώματα πλατεία. Οι παρατηρήσεις αυτές «πάγωσαν», την πανηγυρική ατμόσφαιρα που είχε αρχίσει να δημιουργείται, αφού παρέπεμψαν σε προηγούμενες αποτυχημένες εμπειρίες σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση.
Το 2010 μια παρόμοια προσπάθεια για την λήξη της σύγκρουσης οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Το PKK μοιάζει να εγκαταλείπει τις προηγούμενες στοχοθετήσεις του για αυτονόμηση ή ακόμη και ανεξαρτησία των Κούρδων της Τουρκίας, και αρχίζει τώρα μια νέα εποχή αγώνων, με βασικό σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών κουρδικής καταγωγής και την προστασία της ιδιαίτερης πολιτισμικής και γλωσσικής τους ταυτότητας.

Ο Οτσαλάν, σε επιστολές προς βουλευτές του κουρδικού κόμματος που διέρρευσαν στον τουρκικό τύπο, εξηγούσε πως από τα διαβάσματα που έκανε την περίοδο που βρίσκεται κρατούμενος πείστηκε ότι ο εθνικισμός, δεν βοηθά στην απελευθέρωση των λαών. Κατάλαβε, ανέφερε, ότι «ο εθνικισμός είναι όργανο του αυταρχισμού και της καταπίεσης».

«Είμαι για πρώτη φορά αισιόδοξος για την ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά ένας φοιτητής, που υπογράμμισε την αντίστιξη των σημερινών εορτασμών από τις συνήθεις συγκρούσεις κατά την ημέρα του Νεμρόζ τα προηγούμενα χρόνια. «Δεν ξέρω τι έκανε την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει, αλλά ξέρω ότι μόνο ο Ερντογάν μπορούσε να το καταφέρει», πρόσθεσε ο φοιτητής αυτός.

Keywords
Τυχαία Θέματα