Ο πατριωτισμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Οι πατριωτικές ιδέες δεν είναι σημαίες ευκαιρίας. Δεν ανήκουν στο περιθώριο, σε κάποια δεξιά Εξάρχεια, όπως βολικά θα ήθελαν κάποιοι. Είναι δύναμη δημιουργίας κι όχι απλά καταγγελίας. Ήταν, είναι και θα είναι η κινητήρια δύναμη του Ελληνισμού στα πεδία της Ιστορίας. Όποιος λοιπόν ψάχνει αφορμές και δικαιολογίες πιστεύοντας πως κατέχει την απόλυτη αλήθεια και θέλει να πάρει το προσωπικό μπαϊράκι του και να προσφέρει στην μεταπολιτευτική παράγκα την πολυπόθητη πολυδιάσπαση, απλώς κάνει γενναίο σέρβις στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, που έτρεξε μόνος του κι ήρθε δεύτερος.

Σήμερα, μπορεί η γάγγραινα της πολιτικής ορθότητας και του εθνομηδενισμού να έχει σαπίσει την Παιδεία, μπορεί να έχει μολύνει τον δημόσιο λόγο και την ίδια την Βουλή των Ελλήνων, μπορεί η βαριά και δύσοσμη αποφορά της να βγαίνει από τα δημοσιογραφικά γραφεία των καθεστωτικών ΜΜΕ. Όμως στις συνειδήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών ο πατριωτισμός παραμένει ο σκληρός πυρήνας της ηθικής και ψυχικής συγκρότησης τους απέναντι σε ότι μας αφορά συλλογικά. Σε όλες τις μετρήσεις  ολόκληρες δεκαετίες επιμελούς, επίμονης κι οργανωμένης αποδόμησης τρώνε τα μούτρα τους. Η ανακυκλωμένη αριστεράντζα, που μοίραζε ίσα το μίσος της για το Έθνος και την «ορθόδοξη» Αριστερά, έχει κάνει μια τρύπα στο νερό, παρά την δικτατορία της στην τέχνη, τα πανεπιστήμια και τα ΜΜΕ. Τώρα δε που τα τενεκεδένια παράσημα των μαϊμού ηρώων του Πολυτεχνείου σκούριασαν, τώρα που ο Λαός βλέπει τα χαΐρια της ληστρικής διαχείρισης τους, ωριμάζουν κι οι συνθήκες για μια ολική επαναφορά ενός υγιούς εθνισμού, ενός πατριωτισμού που στις σοβαρές χώρες είναι αυτονόητος, ενώ στην χώρα του «προοδευτικού» φραπόγαλου τον λοιδορούσαν.

Αυτός ο πατριωτισμός, ριζωμένος ως τα μύχια της λαϊκής συνείδησης, περικλείει την αυτονόητη ενότητα των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων κι απαιτεί ευρύ πνεύμα αλλά και πρακτικότητα. Μόνο έτσι υπηρετούνται οι Ιδέες, τα Σύμβολα και το παράδειγμα των Ηρώων μας. Δεν μπορείς να φλέγεσαι για το Σχέδιο Ανάν και την αποσχιστική δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και ταυτόχρονα να σφυρίζεις κλέφτικα για την ισοπέδωση των λαϊκών εισοδημάτων και την γενοκτονία της παραγωγής στην οικονομία. Κι επειδή τίποτα δεν θα αποκατασταθεί ξανά με δανεικά, χρειάζεται δημιουργία αληθινού πλούτου για να τον αναδιανείμουμε. Με δέκα κιλά συνθήματα και καταγγελίες ούτε τυρόπιτα δεν παίρνεις.

Η παράταξη που στ’ αλήθεια εκσυγχρόνισε κι εκβιομηχάνισε την χώρα, η παράταξη που αυτή στην πραγματικότητα δημιούργησε το κοινωνικό κράτος, δεν θα μετατραπεί σε συνεργό του ΠΑΣΟΚ στην κατεδάφιση της Πατρίδας. Δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα αγκαλιά με τους αυτουργούς του εγκλήματος.

Η φυγή προς τα εμπρός δεν μπορεί να γίνει με φοβική διαχείριση. Καμία Τρόϊκα και καμία δανειακή σύμβαση δεν μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να απαλλαγούμε από τις δρακόντειες δεσμεύσεις των δανειστών μας. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, η εκκίνηση των μεγάλων έργων, η καταπολέμηση της

Keywords
Τυχαία Θέματα