Ο περίεργος ρόλος των ΜΜΕ στο θέμα της Συρίας

07:47 4/8/2012 - Πηγή: Antinews

 Την ώρα που στη Συρία μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των πιστών στο καθεστώς και των ανταρτών, ένας άλλος πόλεμος διεξάγεται στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης.

Το Al Arabiya και το Al Jazeera, είναι τα δυο κυρίαρχα κανάλια, με έδρα τον Περσικό Κόλπο, που στη προσπάθειά τους να αντικρούσουν την προπαγάνδα του Άσαντ, κατέληξαν στο να διαστρεβλώνουν τις ειδήσεις, όπως ακριβώς  κάνει και το συριακό καθεστώς. Για να υποστηρίξουν τους αντάρτες,

οι δυο αυτοί γίγαντες της ενημέρωσης κατέβασαν πολύ χαμηλά τον πήχη της δημοσιογραφίας, ξεχνώντας την διασταύρωση στοιχείων, και βασιζόμενοι σε ανώνυμες πηγές, και μη επαληθευμένα βίντεο.

Τα Al Arabiya και  Al Jazeera ιδρύθηκαν από μέλη των βασιλικών οικογενειών του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, και για αυτό η ενημέρωση που προσφέρουν σχετικά με την συριακή εξέγερση, απηχεί τις απόψεις των ιδρυτών τους.

Και τα δυο κανάλια διαθέτουν πολύ χρήμα. Το Al Jazeera συστάθηκε το 1996 με επιδότηση ύψους $150 εκατ. από τον Εμίρη του Κατάρ, και οι ετήσιες δαπάνες του συνολικού δικτύου του άγγιξαν το 2010 τα $650 εκατομμύρια (σύμφωνα με την εταιρία Ipsos).

Κάτι ανάλογοι ισχύει και για το Al Arabiya, που ιδρύθηκε το 2003 με μια αρχική επένδυση $300 εκατ. από έναν όμιλο Λιβανέζων επενδυτών, υπό την ηγεσία του Σαουδάραβα επιχειρηματία και γαμπρού του τότε βασιλιά της Σ. Αραβίας, τον Waleed al-Ibrahim.

Η κάλυψη της συριακής εξέγερσης από πλευράς των δυο καναλιών, κοστίζει σε αυτά πανάκριβα. Οι διαφημίσεις μειώθηκαν, ή και ακυρώθηκαν τελείως, με αποτέλεσμα την σοβαρή μείωση των εσόδων τους. Και αντί για σοβαρά ρεπορτάζ, οι περισσότερες ανταποκρίσεις βασίζονται σε ερασιτεχνικές μαρτυρίες ντόπιων, και βίντεο από το YouTube.

Για τους μη αραβόφωνους θεατές, η κάλυψη της Συρίας απ αυτά τα κανάλια θυμίζει το iReport του CNN, με μαρτυρίες ιδιωτών, μόνο που στη περίπτωσή τους αυτό είναι μια μόνιμη διαδικασία. Κάθε μέρα υπάρχουν ανταποκρίσεις από Σύριους ακτιβιστές, με σκιώδες παρελθόν, που μεταδίδουν τις απόψεις τους μέσω Skype, μιλώντας για πράγματα που συμβαίνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα πιο πέρα!

Όταν ο στενός φίλος του Άσαντ, στρατηγός Manaf Tlass διέφυγε, τα δυο κανάλια ξεκίνησαν μια εκστρατεία προώθησής του ως την μετά Άσαντ ενωτική προσωπικότητα που θα ήταν η λύση για το μέλλον της χώρας. Άσχετα αν ο συριακός λαός, που πληρώνει με το αίμα του την εξέγερση, δεν θέλει ούτε να ακούσει για ένα τέτοιο σενάριο.

Τα δυο κανάλια όμως αυτό θέλουν, και έτσι υποστηρίζουν σθεναρά τον πρώην συνεργάτη του καθεστώτος, ως την διάδοχη λύση. Προσπαθούν να παρουσιάσουν την φυγή του ως πλήγμα στο καθεστώς, και ως σημαντική εξέλιξη αντίστασης, ξεχνώντας να πουν ότι πρόκειται για τον γιο του πρώην υπουργού Άμυνας, και τον ανιψιό του νυν υφυπουργού.

Σίγουρα, η δημοσιογραφική  κάλυψη μέσα από την Συρία είναι μια επικίνδυνη υπόθεση. Η χώρα είναι αυτό το διάστημα το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου για δημοσιογράφους. Το καθεστώς τους κυνηγάει, και τουλάχιστον 18 απ αυτούς έχουν ήδη χάσε

Keywords
Τυχαία Θέματα