Ο προϋπολογισμός της Ευρώπης… ναυάγησε

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε προαναγγείλει το ναυάγιο. Η συμβιβαστική πρόταση Ρομπάι δεν ικανοποίησε κανέναν και η Σύνοδος κατέληξε σε αδιέξοδο. Κάθε προσπάθεια συμβιβασμού των «εταίρων» φαίνεται να πέφτει στο κενό, αφού το μόνο που αποφάσισαν  σήμερα οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πως διαφωνούν και πως πρέπει γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής – άγνωστο πότε- για να λύσουν τις διαφορές τους. Κάποιος διπλωμάτης αναφέρει στο Reuters

ότι ο Βαν Ρομπάι και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα προσπαθήσουν να κλείσουν τα κενά πριν από την επόμενη σύνοδο για τον προϋπολογισμό.

Η νέα πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων. Μετά τις απειλές βέτο από την Ιταλία και την Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο Ρομπάι προτείνει, τώρα, αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν. Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. Ευρώ, όπως οι ίδιες το ζήτησαν, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι και το 2005, την τελευταία φορά που συζητήθηκε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, χρειάστηκαν έξι μήνες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Αυτή τη φορά όμως η ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η καθυστέρηση των επενδύσεων και το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει στους πολίτες δεν δίνουν και τις καλύτερες προοπτικές.

http://www.reuters.com/article/2012/11/23/us-eu-budget-idUSBRE8AM0KL20121123

Keywords
Τυχαία Θέματα