Ο Σαμαράς «παγώνει» τις επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ

09:07 5/9/2012 - Πηγή: Antinews

Αλλάζει άρδην το καθεστώς χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με εντολή του Αντώνη Σαμαρά. Ήδη, η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, ο οποίος υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι προωθούνται σύντομα οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Προ εβδομάδων έγινε γνωστό ότι με εντολή του πρωθυπουργού κόβονται οι πιστώσεις του 2012 προς τις ΜΚΟ, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση τα κονδύλια

για το 2013. Πάντως, αν και αρκετές από τις ΜΚΟ και άλλα μη κερδοσκοπικά σωματεία υλοποιούν σημαντικό έργο, επανειλημμένως έχει γίνει λόγο για «χαριστικές» επιχορηγήσεις προς ημετέρους και για χορό σπατάλης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γραμματείας της κυβέρνησης, οι εγγεγραμμένες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό του 2012, τον οποίον, ως γνωστόν είχε διαμορφώσει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τις ΜΚΟ «ανέρχονται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία, σε περίπου 175.000.000. Αλλες από αυτές τις επιχορηγήσεις αποτελούν νομικά επιβεβλημένη υποχρέωση του κράτους και άλλες εθελουσία συμμετοχή του στην ιδιωτική δραστηριότητα». Πρόσφατα, εδόθη εντολή να δεσμευθούν όλες οι πιστώσεις που ήταν εγγεγραμμένες για το 2012. Σχετική επιστολή προς όλους τους υπουργούς είχε αποστείλει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Π. Μπαλτάκος, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, σημειώνει η Γραμματεία, «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία» για την αλλαγή και την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης των ΜΚΟ. Μάλιστα, όποιος δημόσιος λειτουργός δεν τηρεί τους νέους κανόνες που θα καθιερωθούν, θα τιμωρείται για απιστία εις βάρος του Δημοσίου. Οπως όλα δείχνουν, με τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ θα τον έχει το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, το υπουργείο θα έχει δικαίωμα ακόμα και να απορρίψει τη χρηματοδότηση. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι υποχωρεί ραγδαία ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και άλλων υπουργείων, τα οποία έως τώρα χειρίζονταν το μερίδιο του λέοντος αυτών των χρημάτων και αποφάσιζαν οι ηγεσίες τους πώς θα κατανεμηθούν.

Ειδικότερα, αναφέρει η Γραμματεία για τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, ότι «οποιαδήποτε επιχορήγηση προς ΜΚΟ, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, ΝΠΙΔ ή φυσικά πρόσωπα, είτε νομικά επιβεβλημένη είτε όχι, οιουδήποτε ύψους και από οποιοδήποτε φορέα του Δημοσίου και αν προέρχεται, χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Ειδική έκθεση του οικείου υπουργού προς τον υπουργό Οικονομικών, με σαφή και πλήρη αιτιολόγηση ως προς την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα της δαπάνης.

-Αναλυτική αναφορά των ατόμων που συναπαρτίζουν τη διοίκηση των παραπάνω νομικών μορφωμάτων, καθώς και όλων ανεξαιρέτως των μελών τους.

-Ειδική έγκριση του υπουργού Οικονομικών, παρεχομένης σε αυτόν της δυνατότητας απομείωσης του ύψους της προτεινόμενης δαπάνης ή πλήρους απόρ

Keywords
Τυχαία Θέματα