Ο Σαρκοζί κατάλαβε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή

Η κατάσταση είναι πλέον σοβαρή, διαμήνυσε ο Nicolas Sarkozy σε στελέχη του κόμματός του ζητώντας παράλληλα ενότητα ενόψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής την Παρασκευή.  Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις εξελίξεις, ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας με κομματικά στελέχη μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor’s δήλωσε «Η κατάσταση είναι σοβαρή. Η Γαλλία

χρειάζεται ενότητα».

 

«Υπ’ όψιν» θα ληφθούν οι προειδοποιήσεις της Standard and Poor’s για το ενδεχόμενο υποβάθμισης ακόμη και των εύρωστων οικονομιών της Ευρωζώνης, τονίζεται στο μεταξύ σε κοινό ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας και της γερμανικής καγκελαρίας.  Όπως αναφέρουν Γαλλία και Γερμανία είναι αποφασισμένες να «λάβουν, πλήρως αλληλέγγυες και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε έκπληκτος με την άνευ προηγουμένου κίνηση της Standard & Poor’s να θέσει ουσιαστικά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, με άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ, σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση (creditwatch negative). Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε υπερβολική και άδικη την ενέργεια να τεθούν υπό επιτήρηση 15 μέλη της ευρωζώνης – εκτός Κύπρου επειδή βρίσκεται ήδη σε creditwatch negative και Ελλάδας επειδή βρίσκεται στη βαθμίδα CC/Negative.
Μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, εξέφρασε την έκπληξή του για αυτήν την κίνηση, σημειώνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες ημέρες για να ξεπεραστεί η κρίση, όπως τα οικονομικά προγράμματα στην Ιταλία και την Ιρλανδία.

 

Χρεοκοπίες και βαθιά ύφεση θα είναι τα δύο χαρακτηριστικά της ευρωζώνης το 2012, υποστηρίζει ο ελεγκτικός οίκος PricewaterhouseCoopers, στην έκθεση του υπό τον τίτλο “Τι υπάρχει μετά την Ευρωζώνη”.  Η ελεγκτική εταιρεία θεωρεί ότι το 2012 θα υπάρξουν σημαντικές χρεοκοπίες των αδύναμων και υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, ενώ και η αναδιάρθρωση χρεών θα έφτανε τα 800 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η δημιουργία ενός νέου νομισματικού “μπλοκ”. “Η Ευρωζώνη θα είναι αγνώριστη στο τέλος του επόμενου έτους χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η διάλυση της”, δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, Yael Selfin. “Βιώνουμε πρωτοφανή επίπεδα αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη”, είπε. Τόνισε επίσης ότι “οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα