Ο τεράστιος φυσικός πλούτος της Ουκρανίας και τα ύστερα του κόσμου…

21:35 3/3/2022 - Πηγή: Antinews

Ένα από τα πιο γνωστά κλισέ ανέκαθεν, είναι κι εκείνο που λέει πως στον πόλεμο η πρώτη απώλεια είναι η αλήθεια.

Κάτι που βλέπουμε να επιβεβαιώνεται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και με τις «αλήθειες» που ακούμε δεξιά κι αριστερά να… τριίστανται.

Τι πραγματικά συμβαίνει, θα φανεί μετά από χρόνια, όταν αναλάβουν οι ιστορικοί.

Προς το παρόν εμείς απλά παρακολουθούμε ανήμποροι τα τεκταινόμενα, και κρίνουμε όσο μπορούμε ανάλογα με το ποιος μας λέει τι, ποιος τα μεταδίδει, και ποιος μας τα αναλύει.

Η αλήθεια δηλαδή έχει πάει περίπατο…

Πάντως,

εδώ καιρό η εισβολή στην Ουκρανία ήταν προδιαγεγραμμένη και σχεδόν προαναγγελθείσα, κι αυτό διότι πέραν της κόντρας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, πέραν των Ρωσόφωνων, πέραν των «νεοναζί», πέραν της πολιτικής δηλαδή διάστασης του όλου ακανθώδους αυτού ζητήματος, η Ουκρανία, αν και φτωχή χώρα, διαθέτει τεράστιο και άφθονο κυρίως ανεκμετάλλευτο πλούτο σε φυσικούς πόρους, χώρια η πρωτοπορία της σε πυρηνική τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Αυτή μάλλον είναι η υποφώσκουσα αιτία της εισβολής, μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σύμφωνα με τους ιστορικούς, ακόμη και ο Τρωικός Πόλεμος αυτό ακριβώς είχε ως αφορμή… τους φυσικούς πόρους… όλα τα άλλα ήταν μύθοι και παραμύθια.

Έτσι και σήμερα όλα τα άλλα που ακούμε είναι παρεπόμενα και συμπαρομαρτούντα.

Σύμφωνα λοιπόν με διάφορα στοιχεία που μπόρεσα να μαζέψω από εδώ κι από εκεί, η Ουκρανία διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σε φυσικό αέριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρώτη είναι η Νορβηγία με αποθέματα ίσα με 1.53 τρις κυβικών μέτρων.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως η Ουκρανία εισάγει αέριο από τη Ρωσία, κι αυτό διότι από την εποχή της ΕΣΣΔ τα ουκρανικά αποθέματα έμεναν ανεκμετάλλευτα, ενώ προτεραιότητα είχε δοθεί σε εκείνα της Σιβηρίας.

Σήμερα η Ουκρανία κερδίζει από το αέριο μόνο όσον αφορά στο ότι το αέριο της Ρωσίας προς την Ευρώπη, περνάει από τα εδάφη της, οπότε και χρεώνει «διόδια» ίσα με το 4% περίπου του ΑΕΠ της.

Το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτούμε τον πλούτο των εδαφών της, την έκτασή της, αλλά και τον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, το ουκρανικό ΑΕΠ είναι περίπου 156 δις το χρόνο, όταν το αντίστοιχο δικό μας αγγίζει τα 188 δις, της Πολωνίας τα 595 δις, της Ρωσίας τα 1.483 τρισεκατομμύρια, και της Κίνας τα 14.7 τρις.

Με τη λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream II της Gazprom, που μετά τα πρόσφατα γεγονότα αναβλήθηκε επ’ αόριστον, η Ρωσία θα έστελνε ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, και δη στη Γερμανία, με την Αμερική να μένει εκτός χορού (κρατάτε το αυτό στην άκρη του μυαλού σας).

Πέραν όμως του φυσικού αερίου, η χώρα αυτή είναι γεμάτη από ορυκτό πλούτο, όπως άνθρακα, σίδηρο, τιτάνιο, μαγγάνιο κλπ. με πρωτεύουσα μάλιστα παγκόσμια θέση όσον αφορά στις ποσότητες, αφού υπολογίζεται πως η Ουκρανία διαθέτει το 5% των φυσικών και ορυκτών πόρων ολόκληρου του πλανήτη!

Μάλιστα εξάγει τεράστιες ποσότητες τιτάνιου, καλαμποκιού, σπορέλαιου, σίτου, και σιδηρομεταλλευμάτων, με τα τελευταία να αποτελούν το 3ο μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της.

Έχει όμως και μπόλικο τιτάνιο και λίθιο, δυο από τα πιο πολύτιμα μέταλλα που υπάρχουν, με το δεύτερο να αποτελεί βασικό υλικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, η παγκόσμια ζήτηση για τα οποία είναι σε πλήρη ανοδική πορεία, με κινεζικές κυρίως εταιρίες να προσπαθούν να μπουν στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης των ουκρανικών κοιτασμάτων, πολλά εκ των οποίων παραμένουν ανεκμετάλλευτα στις ανατολικές περιοχές, όπως το Ντόνετσκ.

Όσον αφορά στο τιτάνιο, οι διεθνείς εκτιμήσεις θέλουν την Ουκρανία να διαθέτει πάνω από το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων, με την Κίνα, τη Ρωσία, και την Τουρκία να είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς ουκρανικού τιτάνιου στον κόσμο.

Το οποίο τιτάνιο, παρεμπιπτόντως, είναι βασικό υλικό ως πανάλαφρο και ταυτόχρονα πανίσχυρο για την κατασκευή αεροσκαφών, με τη Boeing να προειδοποιεί εδώ και μήνες πως τυχόν «ένταση» στην περιοχή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατασκευή αεροσκαφών, αφού θα διαταραχθεί η εφοδιαστική της αλυσίδα.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη εφοδιαστική αλυσίδα, που αν διαταραχτεί, κάτι το σίγουρο δηλαδή, θα προκαλέσει ακόμη δυσμενέστερες συνέπειες στον πλανήτη.

Αναφέρομαι στα σιτηρά, τα οποία αποτελούν τον βασικό πυλώνα των ουκρανικών εξαγωγών.

Εξαγωγές που έχουν προορισμό κυρίως την Αφρική και τη Δυτ. Ασία, περιοχές βαθιά εξαρτημένες στις εισαγωγές τροφίμων.

Έτσι, με τη ρωσική εισβολή, χώρια από την αιματοχυσία, χώρια από τις οικονομικές συνέπειες, χώρια από τις ενεργειακές απώλειες, και την ακρίβεια που θα προκύψει, χώρια από τις ελλείψεις πολύτιμων μετάλλων, κλπ… τίθεται και θέμα παγκόσμιας πείνας, αφού ακόμη και η σχετικά «εύπορη» Μ. Ανατολή, εξαρτάται άμεσα για σιτάρι και καλαμπόκι από την Ουκρανία!

Όπως λοιπόν όλα δείχνουν, τόσο η Δύση (δηλαδή η Αμερική), όσο και η Ρωσία, αυτό που θέλουν είναι να βάλουν χέρι και να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό και φυσικό πλούτο της Ουκρανίας, και όλα τα άλλα να είναι απλά για «κατανάλωση» από την κοινή γνώμη.

Αν η Ρωσία ελέγχει την Ουκρανία, θα καταστεί ισχυρός ενεργειακός και όχι μόνο παίκτης, και αυτό θα ήταν «δυσάρεστο» μακροπρόθεσμα για τις ΗΠΑ, ενώ αν εκείνες μπορούσαν να ελέγξουν την τεράστια αυτή χώρα, τότε η Ρωσία θα έπαυε να ελέγχει ενεργειακά την Ευρώπη, και κυρίως την οικονομική της ατμομηχανή Γερμανία… μια εξάρτηση δηλαδή που θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο το «αμυντικό» και όχι μόνο δόγμα της Δύσης, όπως έχει εξελιχτεί μετά τον Β’ΠΠ.

Συνεπώς, η Ουκρανία, με τον ανεκμετάλλευτο εν πολλοίς τεράστιο φυσικό της πλούτο, αποτελεί το Νο 1 «βραβείο» για όποια υπερδύναμη καταφέρει να την ελέγξει, ειδικά σε ένα μέλλον ενεργειακά ανασφαλές, με τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να φθίνουν, την «πράσινη ενέργεια» να παραπαίει, και την πυρηνική να αμφισβητείται…

ΥΓ- Δυο είναι τα πιο συγκλονιστικά παρεπόμενα της ρωσικής εισβολής, πέρα από την αιματοχυσία και τους θανάτους αμάχων.

Το πρώτο είναι οι πυρηνικές απειλές από πλευράς Μόσχας, απειλές που ο πλανήτης είχε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες, και που μάλλον σημαίνουν ότι ο Πούτιν τα βρίσκει σκούρα με τις κυρώσεις και την κινητοποίηση της Δύσης εναντίον του, και το δεύτερο, εξίσου συγκλονιστικό, ανήκουστο θα έλεγα, είναι ο αναγγελθείς στρατιωτικός επανεξοπλισμός της (συνήθους υπόπτου ιστορικά) Γερμανίας, με την υπόλοιπη Ευρώπη να… χειροκροτεί!!!!

Δυο εφιάλτες δηλαδή από το μαύρο παρελθόν, επανήλθαν στο προσκήνιο!

Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα.

Σαν ξαφνικά να ξεχάσαμε απαξάπαντες την πρόσφατη ιστορία.

Τα ύστερα του κόσμου…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα