«Όχι» της Ν.Δ. στην αποφυλάκιση κρατουμένων με ποινές άνω των 5 ετών

Το «περίβλημα» και όχι την ουσία της απόφασης για την αποσυμφόρηση των φυλακών άλλαξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Λίγα 24ωρα μετά το σάλο που προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που προέβλεπε αποφυλάκιση κρατουμένων που είχαν καταδικαστεί έως δέκα χρόνια (!), ο αρμόδιος υπουργός την απέσυρε μεν, αλλά την επανέφερε το βράδυ της Τετάρτης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η μόνη αλλαγή που επέφερε ο κ. Παπαϊωάννου μετά την οργισμένη αντίδραση Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. -η οποία προκάλεσε

την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή- ήταν η τροπολογία να μην περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για «το ρατσισμό και την ξενοφοβία», αλλά να έρθει στη Βουλή ως αυτοτελές νομοσχέδιο που κατατέθηκε με τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις».

Από την πρώτη στιγμή, η Ν.Δ. ζήτησε να προβλέπεται αποφυλάκιση μόνο για όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη και όχι μέχρι δέκα που προβλέπει η ρύθμιση Παπαϊωάννου, ενώ με ερώτησή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, καταγγέλλει ότι η διάταξη αυτή θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση ενόχων για εγκλήματα που κατ’ αρχάς τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη και επομένως θα επιστρέψουν στην κοινωνία ως ελεύθεροι πολίτες, έχοντας εκτίσει μόλις δύο ή τρία έτη ποινής έμποροι ναρκωτικών ή διακινητές λαθρομεταναστών.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι «είναι αδιανόητο σοβαροί πολιτικοί να καταφέρονται κατά της ατιμωρησίας που επικρατεί στη δημόσια ζωή και από την άλλη να υπηρετούν με τέτοιες ρυθμίσεις την ουσιαστική ατιμωρησία με τη μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων για κακουργηματικές πράξεις». Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι. Σήμερα, στις φυλακές της χώρας βρίσκονται 12.586 κρατούμενοι (οι 7.000 είναι αλλοδαποί), ενώ η χωρητικότητά τους είναι 9.700 θέσεων.

Κατερίνα Κατσταβού, “Ελεύθερος Τύπος”

Keywords
Τυχαία Θέματα