Όχι Βενιζέλου σε δημοψήφισμα

Στα τρία μέτρα στήνουν το Γ. Παπανδρέου οι βουλευτές του και πλέον είναι θέμα ωρών ο πρωθυπουργός να πάψει να είναι πρωθυπουργός. Η κίνηση Βενιζέλου να «ακυρώσει» το δημοψήφισμα που είχε ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου, άνοιξε τον

ασκό του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ και πλέον εντός της ημέρας αναμένονται να υπάρξουν κινήσεις ανεξαρτητοποίησης βουλευτών που θα εξαναγκάσουν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση. Ηδη από το πρωί σε κανάλια και ραδιόφωνα υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές ουσιαστικά αίρουν τη στήριξη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη τον κ. Παπανδρέου και τα εκβιαστικά διλήμματά του τα οποία έγιναν και επικίνδυνα από κάποια στιγμή και μετά. Η ανακοίνωση Μέρκελ και Σαρκοζί για δημοψήφισμα με ένα ερώτημα που κανείς δε μπορούσε να σκεφτεί, δηλαδή την έξοδο ή όχι από το ευρώ, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων.

Το πλέον πιθανό τώρα είναι να χάσει η κυβέρνηση Παπανδρέου τη δεδηλωμένη, να συγκληθεί Κ.Ο. και να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός ο οποίος θα πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης, την Παρασκευή το βράδυ.

Όμως, δεν τελειώνουν όλα εκεί. Φαίνεται περισσότερο σίγουρο από ποτέ ότι δημοψήφισμα με τέτοιο δίλημμα που τέθηκε δε θα γίνει στις 4 Δεκέμβρη, ούτε άλλη φορά. Εν πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα φέρει τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή ώστε να περάσει και να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα. Θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας με την 6η δόση και θα πάμε σε εκλογές διότι καμιά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σταθεί και δεν έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, και πέρα από τα λάθη του κ. Παπανδρέου που τον θέτουν εκτός πολιτικού σκηνικού, θα πρέπει να κρίνουμε και τη στάση Βενιζέλου. Πρόκειται για καθαρά τυχοδιωκτική κίνηση, κυνική και αλαζονική.

Αυτός που δήθεν δε γνώριζε τίποτε και μπήκε στο νοσοκομείο, αυτός που πήγε στις Κάννες με τον κ. Παπανδρέου (γιατί άραγε πήγε;) αποφάσισε στις 5 το πρωί να πει όχι στο δημοψήφισμα.

Καθαρά καιροσκοπικές κινήσεις για έναν άνθρωπο που ήθελε πάντα να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Keywords
Τυχαία Θέματα