Οι δανειστές γνώριζαν για το δημοψήφισμα;

Το ευρώ βούτηξε έως και 5%, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «κοκκίνισαν» μόλις ο ΓΑΠ πέταξε τις βόμβες του, η Wall Street δεν είδε με καλό μάτι το δημοψήφισμα, οι αγορές γενικότερα ήταν ιδιαίτερα νευρικές.

Ήρθαν και τα πρώτα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης για να δείξουν ότι εκτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την τρόικα, το ΔΝΤ,

την Κομισιόν, κανείς άλλος δεν ήξερε τι σχεδίαζε ο Γ. Παπανδρέου.

Χαρακτηριστική η μέχρι στιγμής αντίδραση της Γερμανίας. Σύμφωνα με την Deutsche Welle , το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει την απόφαση του Πρωθυπουργού εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ` αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει».

Η σιωπή των θεσμικών παραγόντων, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Λαγκάρντ δείχνει ότι όλα ήταν προσυμφωνημένα και σχεδιασμένα, όχι στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Γι’ αυτό και δεν μπορεί να πει κανείς ότι κινδυνεύει η 6η δόση του δανείου. Να θυμίσουμε ότι η Λαγκάρντ είπε ότι θα εκταμιευτεί εφόσον το χρέος ήταν βιώσιμο μετά της συμφωνία των Βρυξελλών. Με τη συμφωνία στον αέρα λογικά λοιπόν θα έπρεπε να παγώσει η δόση από το ΔΝΤ, κάτι που δε θα γίνει διότι υπήρχε συμφωνία κάτω από το τραπέζι για το δημοψήφισμα.

Handelsblatt: Η χρεοκοπία πλησιάζει 

Κατά τα λοιπά, τα ΜΜΕ στο εξωτερικό κάνουν λόγο για βόμβα στη συμφωνία των Βρυξελλών.

«Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν σχετικά με τις αποφάσεις του συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η διάσωση είναι σε κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη» αναφέρει η γερμανική Handelsblatt. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έναν περίεργο ελιγμό. Τώρα η τράπουλα να ανακατεύεται, γιατί το “ναι” των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ».

«Η ανακοίνωση από την Αθήνα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ και οργή μεταξύ εταίρων στην ΕΕ, τους κρατικούς πιστωτές της χώρας και τους επενδυτές οι οποίοι Παπανδρέου φλερτάρει εδώ και μήνες. Ποια είναι η αξία των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού; Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον κύριο Παπανδρέου σε όλα; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ο Παπανδρέου θέλει θέτοντας δημοψήφισμα, είναι να καταρρεύσουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας» αναφέρει η εφημερίδα. Και σημειώνει τα γκάλοπ που δείχνουν ότι 60% των ερωτηθέντων διαφωνούν με τους χειρισμούς στην οικονομική πολιτική και χρεώνει στην πολιτική κρίση στην Ελλάδα την πτώση στη Wall Street.

«Oι αγορές αντιδρούν στα άσχημα

Keywords
Τυχαία Θέματα