Οι ευρωπαίοι φωστήρες αλλάζουν ρότα για την Ελλάδα

Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι και τόσο έξυπνοι. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια για να καταλάβουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έπρεπε να οδηγήσουν στην εξαθλίωση έναν ολόκληρο λαό και τελικά να αρχίσουν να παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό.

Το αστείο είναι ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που συμφωνήθηκε το κούρεμα του χρέους και το νέο Μνημόνιο

που προέβλεπε ότι το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και τώρα αντιλήφθηκαν ότι το σχέδιό τους μπάζει από παντού.

Όλοι αυτοί οι οικονομικοί φωστήρες, ο Σόιμπλε, ο Ασμουσεν, ο Ρεν, ο Μπαρόζο, ο Γιούνκερ, η Λαγκάρντ ξέρουν να κάνουν υπολογισμούς; Ξέρουν να μετρούν μέχρι το 100; Διότι όλοι τους έλεγαν την περασμένη Άνοιξη ότι το σχέδιο είναι λάθος και δε βγαίνει αλλά αυτοί επέμειναν. Έχουμε φτάσει στον Οκτώβριο και ακόμη συζητούμε για το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με βάση το κούρεμα το οποίο όμως ουσιαστικά έχει αποτύχει.

Και το ερώτημα είναι: Αφού απέτυχε και θα χρειαστεί νέο κούρεμα γιατί τα παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα; Ή μήπως θα μας πουν ότι χρειάζονται κι άλλα όταν θα αποφασίσουν νέο κούρεμα;

Αίφνης, λοιπόν, ο ένας μετά τον άλλο οι φωστήρες αλλάζουν γραμμή για την Ελλάδα. Μήπως να βάλουν υποψηφιότητα για το Νόμπελ Οικονομίας;

Το Σάββατο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν σε συνέντευξή του στην Bild λέει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια:

«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογραμμίζει ο Ασμουσεν. Και κάνει μια νέα πρόταση, η οποία όμως είναι παλιά. Να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμές πολύ χαμηλότερες με τα λεφτά που παίρνει από δάνεια. Δεν ξέρουμε πόσο είναι εφικτό αυτό, αλλά σίγουρα είναι μια αξιοπρόσεκτη πρόταση που δείχνει ότι ακόμη και ο «σκληρός» οικονομολόγος έχει αρχίσει να αλλάζει στάση. Βεβαίως θέτει και σειρά άλλων ζητημάτων:

Όπως λέει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.Τάσσεται, επίσης, υπέρ της παραμονής της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, αλλά όπως σημειώνει το «κλειδί» για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.

Αν και παραδέχεται ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού, θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα: « Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κι έρχεται στο… καπάκι ο άλλος σκληρός, ο Σόιμπλε που δε χαρίζει καλή κουβέντα σε κανέναν, να πει το αυτονόη

Keywords
Τυχαία Θέματα