Οι φόροι βούλιαξαν την αγορά ακινήτων

Έχουμε ξαναγράψει για το ρόλο της ελληνικής αγοράς ακινήτων στην οικονομία και το γεγονός ότι η οικοδομή είναι ατμομηχανή της ανάπτυξης. Δύο χρόνια ΠΑΣΟΚ η ατμομηχανή έμεινε από καύσιμα και σ’ αυτό, εκτός από την οικονομική κρίση ρόλο έπαιξαν και οι κυβερνητικές επιλογές. Η υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία (αντίθετα όσα χρήματα πήραν τα έριξαν για να καλύψουν

τους σκελετούς που είχαν στα ντουλάπια τους) βούλιαξαν την κτηματαγορά φέρνοντας σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

*180.000 σπίτια είναι απούλητα σε όλη την Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.

*Οι αγοραπωλησίες κάθε είδους (οικόπεδα, χωράφια, σπίτια, γραφεία κ.λπ.) θα φτάσουν τις 82.000 φέτος ενώ το 2005 ήταν πάνω από 215 χιλιάδες.

*Οι επενδύσεις στην κατοικία που πριν μερικά χρόνια ήταν πάνω από 11% του ΑΕΠ φέτος θα κλείσουν κοντά στο 3%.

*Πάνω από 1.500 κατασκευαστικές εταιρείες έχουν βάλει λουκέτο ενώ οι υπόλοιπες 10-15 χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας.

*Περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι στην οικοδομή έχουν χάσει οριστικά τη δουλειά τους. Σχεδόν άλλο 1 εκατ. εργαζόμενοι σε 150 συναφή επαγγέλματα είναι κατ΄ ουσία σε καθεστώς εργασιακής… εφεδρείας.

*Το κράτος χάνει τεράστια ποσά αφού ούτε μεταβιβάσεις γίνονται, ούτε νέες οικοδομές κτίζονται.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να τριπλασιάσει το 2012 τους φόρους και από 1,1 δις ευρώ να τους φτάσει στα 3,6 δις ευρώ. Το χαράτσι στα ακίνητα που μάλλον θα γίνει μόνιμο είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Ακόμη κι αν οι εργολάβοι ρίξουν τις τιμές περαιτέρω δε θα υπάρχουν αγοραστές να ρίξουν χρήμα. Ετσι, ακόμη και η φούσκα στα ακίνητα να σκάσει, οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι όσοι έχουν ρευστό σε κάποια ξένη τράπεζα. Παρ΄όλα τα παραπάνω δραματικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο, χωρίς όμως να προσανατολίζεται σε φοροελαφρύνσεις.

Που θα πάει η κτηματαγορά λοιπόν; Θα καταστραφεί παρασύροντας την οικονομία;

Δεν είναι λίγες οι φωνές όσων λένε ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας ώστε να έλθουν κάποιοι να τα πάρουν κοψοχρονιά.

Όπως και να έχει, αν η οικοδομή δεν ανακάμψει δύσκολα θα δούμε και ανάπτυξη στη χώρα. Ελπίζουν όλοι πλέον να το καταλάβουν οι επόμενοι κυβερνώντες και να δώσουν κίνητρα για ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

Keywords
Τυχαία Θέματα