Οι Γερμανοί ανησυχούν για το χρυσάφι τους, που φυλάσσεται σε ξένες χώρες

Καθησυχαστική εμφανίστηκε σήμερα η Μπούντεσμπανκ όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας, μετά την έκθεση του γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητούσε να γίνει καταγραφή των αποθεμάτων, ένα μέρος των οποίων φυλάσσεται σε άλλες χώρες. Πολλοί Γερμανοί -ιδίως ευρωσκεπτικιστές κυρίως- διαμαρτύρονται για το ότι η χώρα, διατηρεί αποθέματα χρυσού εκτός Γερμανίας.  Εδώ και πολλούς μήνες, με αφορμή την ανησυχία που εκφράζουν πολλοί στη Γερμανία για την κρίση στην ευρωζώνη, ορισμένοι βουλευτές και πολίτες ζητούσαν να γίνει λεπτομερής έλεγχος του χρυσού της Μπούντεσμπανκ αλλά κυρίως

να επιστρέψουν όλα τα αποθέματα στο εσωτερικό της χώρας.

“Προκειμένου τα αποθέματα χρυσού να λειτουργούν ως συναλλαγματικά διαθέσιμα θα πρέπει να μπορούν να μετατρέπονται γρήγορα σε αποθεματικό νόμισμα, χωρίς διαχειριστικούς περιορισμούς. Για το λόγο αυτό μέρος τους φυλάσσεται σε Κεντρικές Τράπεζες στο εξωτερικό”, τονίζει η Μπούντεσμπανκ. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ακεραιότητα, και την ασφάλεια του χρυσού μας στο εξωτερικό”, προστίθεται σε ανακοίνωση. Η γερμανική κεντρική τράπεζα προσθέτει επίσης ότι το αίτημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εξέταση δειγμάτων ώστε να επαληθευτούν τα αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό “δεν αντιστοιχεί στην συνηθισμένη πρακτική μεταξύ κεντρικών τραπεζών”.

Εδώ και δεκαετίες η Γερμανία φυλάσσει ένα μέρος των αποθεματικών της σε τρεις άλλες κεντρικές τράπεζες: την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) της Νέας Υόρκης, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Γαλλίας. Περιοδικά, ζητάει απλώς μια γραπτή επιβεβαίωση της φυλασσόμενης ποσότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Μπούντεσμπανκ διαθέτει τα δεύτερα σε μέγεθος και αξία αποθεματικά χρυσού παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ: Τον Δεκέμβριο του 2011 ο γερμανικός χρυσός ζύγιζε 3.396 τόνους, συνολικής αξίας 133 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα