Οι Γερμανοί ειρωνεύονται τον δικό τους «Παπανικολή» που… γέρνει

Μαθαίνουμε ότι η βασιλομήτωρ Μαργαρίτα Παπανδρέου παρουσιάζεται ως «εξιλαστήριο θύμα, αποδιοπομπαίος τράγος, σε μία χώρα με ανύπαρκτη φορολογική ηθική» από την Deutsche Welle. Αυτό όμως δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό όπου οι Γερμανοί εμπαίζουν την κρίση των Ελλήνων για μείζονα θέματα, σπιλώνοντάς τους κυρίως όταν διαπιστώνουν αδικίες. Όλη η Ελλάδα

είχε προβληματιστεί με το υποβρύχιο «Παπανικολής», αγορασμένο από τους Γερμανούς, το οποίο… έγερνε. Όμως, στην κοινή γνώμη της Γερμανίας παρουσιάζεται μία τελείως διαφορετική εικόνα, γελοιογραφική, με τους μπαγαπόντηδες Έλληνες να σκαρφίζονται δήθεν προβλήματα για να μην πληρώσουν όσα χρωστάνε.

Στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Spiegel (τεύχος 50/10.12.2012, σελίδα 21) παρατίθεται ένα άρθρο εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ (άλλωστε, όπως λένε οι χριστιανοδημοκράτες, «περιέργως το Spiegel δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στο Καταστατικό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος»). Εκεί, ειρήσθω εν παρόδω και εναντίον της Μέρκελ, αναφέρεται συνοπτικά και ειρωνικά μια εκδοχή της υπόθεσης «Παπανικολής»: ναι μεν η αναφορά εντάσσεται σε μια γενικότερη επιχειρηματολογία εναντίον της καγκελαρίου, όμως ο συντάκτης δεν μοιάζει να κρατά αποστάσεις από αυτήν την εκδοχή των γεγονότων, παρουσιάζονται ως η αυτονόητη αλήθεια. Μεταφράζουμε:

«Η ιστορία που η Μέρκελ αδυνατούσε να διηγηθεί λόγω νευρικού γέλιου είναι η εξής: οι Έλληνες παρήγγειλαν στο Κίελο ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο τύπου 214. Mόλις αυτό ήταν έτοιμο, οι Έλληνες άρχισαν να αρνούνται την οφειλόμενη αποπληρωμή του. Οι Έλληνες ειδήμονες επί των στρατιωτικών που είχαν ταξιδέψει στο Κίελο εξηγούν ότι ο «Παπανικολής» έκλινε ελαφρώς κατά την επίδειξη προς μία πλευρά. Αρνούνται να το παραλάβουν. Οι Γερμανοί εξέτασαν το υποβρύχιο, το μέτρησαν, το ήλεγξαν αλλά δεν εντόπισαν απολύτως κανένα πρόβλημα. Ήταν προφανώς… μια κλίση του υποβρυχίου που αποκλειστικά οι υπερχρεωμένοι Έλληνες θα μπορούσαν να διαπιστώσουν… – και η ιστορία φέρνει δάκρυα γέλωτος στην Καγκελάριο ακόμα και χρόνια μετά. Ε, εντάξει, τί να λέμε, Ελλάδα (Σ.τ.Μ.: Tja, Griechenland)»

Ωραία λοιπόν, συνεχίζεται και από το Spiegel (και όχι μόνο από χυδαίες φυλλάδες) η ρητορική περί μπαγαπόντηδων, τεμπέληδων, απατεωνίσκων άφραγκων Ελλήνων… Είμαστε μια ωραία ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα! Περί «Παπανικολή» και γενικώτερα γερμανικού εμπορίου όπλων όμως, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

ΚΛΜ

Keywords
Τυχαία Θέματα