Οι «κόκκινες γραμμές» Σαμαρά για τις απολύσεις στο δημόσιο

11:24 3/7/2012 - Πηγή: Antinews

Εργασιακή εφεδρεία… τριών ταχυτήτων, με ηλικιακά κριτήρια, αναμένεται ότι θα είναι η «κόκκινη γραμμή» που θα κρατήσει η κυβέρνηση στις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας για δραστικό περιορισμό των απασχολουμένων στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα και με στόχο την περιστολή του δημοσίου τομέα, η κυβερνητική στρατηγική θα ανεβάσει υψηλά στην ατζέντα το μείζον ζήτημα των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων φορέων και οργανισμών, πολιτική την οποία απέτυχε παταγωδώς να εφαρμόσει από το 2009 μέχρι και το 2011 το ΠΑΣΟΚ.

Η

έλευση στην Αθήνα των εκπροσώπων του Μηχανισμού Στήριξης θα επαναφέρει, όπως όλα δείχνουν, επιτακτικά στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της αποχώρησης 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Αριστεράς έβγαλε από το… κάδρο το ενδεχόμενο απολύσεων, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει από πού θα προκύψει η «δεξαμενή» των εργαζομένων που θα τεθούν εκτός δημοσίου τομέα.

Από την πορεία των συνταξιοδοτήσεων το 2010 και το 2011 προκύπτει πως μέχρι και το τέλος του 2015 θα έχουν οδηγηθεί εκτός εργασίας περίπου 100.000 άτομα, μέσα από τις φυσικές αποχωρήσεις. Όπως σημειώνουν στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας υπολογίζεται ότι θα φεύγουν με συνταξιοδότηση, είτε λίγο είτε πολύ, 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς το 45% του προσωπικού θεωρείται «γηράσκον». Από εκεί και πέρα, κρίσιμο παραμένει το ερώτημα πώς θα καλυφθεί ο αριθμός των υπόλοιπων 50.000 εργαζομένων, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των αποχωρήσεων.

Το σενάριο

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται στο σχεδιασμό της πολιτικής που θα χαράξει για την επόμενη ημέρα στο Δημόσιο, το θέμα ενός νέου κύκλου εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ακη Γεροντόπουλου. Επισήμανε πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφεδρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εφεδρεία όπως την έχουμε πει εμείς στο παρελθόν, όχι όπως πήγε να την περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» (ΝΕΤ).

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας ανάλογα με την ηλικία του εργαζομένου. Ειδικότερα, προβλέπει:

1. Για όσους είναι άνω των 50 ετών, εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός εάν βρουν αλλού εργασία.

2. Για όσους είναι μεταξύ 40 και 50 ετών, εφεδρεία για δύο τριετίες.

3. Για όσους είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, μία τριετία.

Παρουσιάζοντας την πρότασή τους για την εφεδρεία, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταστήσει σαφές πως ο προτεινόμενος σχεδιασμός ανάλογα με την ηλικία του εργαζομένου (σε αντίθεση με το μέτρο που προώθησε τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το οποίο οδηγούσε στην απόλυση) επιφέρει σημαντική μείωση των δαπανών χωρίς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες των απολύσεων, καθώς:

Keywords
Τυχαία Θέματα