Οι νέοι κίνδυνοι για την οικονομία

13:27 4/6/2022 - Πηγή: Antinews

Πολλαπλούς κινδύνους εγκυμονούν για την Ελλάδα,οι εξελίξεις που θα καθορίζουν τις τιμές καυσίμων και τροφίμων, αλλά και η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, μέσα στο καλοκαίρι.

Η προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου, μέσω των πιέσεων των ΗΠΑ

στη Σαουδική Αραβία και των υπολοίπων μελών του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής είχε πολύ μικρή επιτυχία. Η αύξηση της παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως αποφασίστηκε την Πέμπτη. Ωστόσο η διεθνής τιμή του αργού, υποχώρησε μεν από τα 122 δολάρια αλλά όχι κάτω από τα 116 δολάρια, στέλνοντας μήνυμα νέων ανατιμήσεων, στα υγρά καύσιμα. Ειδικά για την Ευρώπη, τα πράγματα είναι χειρότερα από την στιγμή που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την πραγματοποίηση του εμπάργκο πετρελαίου στην Ρωσία την στερεί από περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα που είναι δύσκολο και κυρίως ακριβό, να αναπληρωθούν. 

Στο φυσικό αέριο, η διακοπή παροχής από την Gazprom αρχικά στην Βουλγαρία και την Πολωνία, και στην συνέχεια την Φινλανδία, την Ολλανδία και την Δανία αν και φαινομενικά αντιμετωπίζονται από εναλλακτικούς παρόχους έχουν δημιουργήσει νέα αβεβαιότητα για την επάρκεια του καυσίμου στην ΕΕ. Όσο αυτή η αβεβαιό παρά την συγκυριακή υποχώρηση των τελευταίων ημερών).

Η Ελλάδα υπομένει την συνέπειες των εξελίξεων πιεζόμενη από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου που αυξάνουν κάθε μέρα και τις τιμές για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Παράλληλα πιέζεται και από μια από τις υψηλότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα εντός ΕΕ, με την τιμή της μεγαβατώρας στα 235,18 ευρώ. Το πρόβλημα, αναμένεται να απαλύνει η αναδρομική παρέμβαση των 3,2 δισ. που θα αρχίσει να εφαρμόζεται επί της ουσίας τον Ιούλιο. Ωστόσο, η Κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο, πιέζονται για την λήψη πρόσθετων μέτρων και για τα υγρά καύσιμα, την στιγμή που τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πλέον στενά.

Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά από βασικά είδη διατροφής, τα οποία αλλάζουν τιμή σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ούτε και για αυτό το φαινόμενο, υπάρχουν εύκολες εύκολες λύσεις.

Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Ο κίνδυνος που ελλοχεύουν οι διεθνείς εξελίξεις, ειδικά για την Ελλάδα είναι η διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού και μετά το τέλος του 2023 και ίσως και για το 2024 όπως προβλέπουν πολλοί αναλυτές. Ο υψηλός πληθωρισμός, θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και στην Ευρώπη και την Ελλάδα συνδυασμένος με οριακή ανάπτυξη ή ακόμη και ύφεση, θα κάνει πραγματικότητα την έντονη φημολογία. περί στασιμοπληθωρισμού.

Όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα έχει μια καθαρή ευκαιρία από τους κοινοτικούς πόρους ύψους περίπου 51 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, να ανακτήσει τις απώλειες των μνημονίων και να επανέλθει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.Από το οικονομικό επιτελείο, αποκλείουν μεν ένα τέτοιο σενάριο, αλλά παραδέχονται ότι το χρονικό διάστημα, στο οποίο θα δούμε υποχώρηση των τιμών, είναι ακόμη ασαφές αφού ακόμη και διεθνείς οργανισμοί όπως η Commission, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αλλάζουν διαρκώς – προς το χειρότερο – τις προβλέψεις τους, για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Η αύξηση των επιτοκίων

Μια δυσμενής βεβαιότητα για το επόμενο διάστημα, θα έχουμε την εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με στόχο να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες που θα επιβραδύνει κάποιες από τις επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν πλέον μια βασική συνιστώσα του Ελληνικού ΑΕΠ. Παράλληλα, θα χτυπήσει και την κατανάλωση, αφού θα αυξηθούν τα επιτόκια και σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η καθυστέρηση της αύξησης επιτοκίων σε σχέση με την FED, έριξε την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο κοντά στο 1:1 για να επανέλθει τις τελευταίες μέρες στο 1,07 προς 1, δηλαδή χαμηλότερα από ότι το 1,1:1 που ήταν στην αρχή του χρόνου. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μια συνθήκη επιτάχυνσης του πληθωρισμού, στην Ευρώπη.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Αθήνα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να δει τις αποδόσεις των ομολόγων της ακόμη υψηλότερα στο 4% ή και στο 5%, που θα δυσκολεύουν την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Πηγή: capital.gr

The post Οι νέοι κίνδυνοι για την οικονομία appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα