Οριζόντια μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης κατά 16,67%

Πρόταση – βόμβα για μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης κατά 16,67% με τον υπολογισμό των μισθών χωρίς την προσαύξηση των δώρων (δηλαδή σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση) βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και Τρόικας, ταυτόχρονα με τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης στον 1 έως τους 4 μήνες.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο των αλλαγών για τα «εργασιακά», το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «ΤτΚ».

Σήμερα ανεξάρτητα από το αν προηγείται ή όχι προειδοποίηση απόλυσης, η αποζημίωση υπολογίζεται ως εξής: μισθός x 14/12.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο (6 σελίδων),

η αποζημίωση προτείνεται να υπολογίζεται σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή, μισθός x 12/12.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που απολύεται (κατόπιν προειδοποίησης) έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας και έχει μισθό 3.000 ευρώ, δικαιούται ως αποζημίωση 8 μισθούς x 14/12, δηλαδή 28.000 ευρώ. Με την κατάργηση της προσαύξησης των δώρων (στην ουσία με αφαίρεση δύο «μηνιάτικων») από τη βάση υπολογισμού της αποζημίωσης, θα πάρει 24.000 ευρώ (8 x 12/12).

Στην περίπτωση μάλιστα που συνδυαστεί με τη μείωση των χρόνων προειδοποίησης, τότε οι απολύσεις θα γίνουν όχι μόνο φθηνότερες, αλλά και πιο «γρήγορες» για τις επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να διώξουν υπαλλήλους.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλό κόστος απόλυσης σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Μάλιστα, στον πίνακα που αποκαλύπτει σήμερα ο «ΤτΚ», φαίνεται ότι η Πορτογαλία, με το επίσης σκληρό Mνημόνιο, αλλά και η Ισπανία έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος αποζημίωσης σε σχέση με την Ελλάδα.

Αυτό το στοιχείο, δηλαδή το κόστος των αποζημιώσεων απόλυσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, προτάσσουν στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο να αποδεχτούν οι δανειστές μια σχετικά μικρή μείωση στις αποζημιώσεις και να εγκαταλείψουν την αξίωσή τους για οριζόντια μείωση των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων κατά 50%.

Από τη διαπραγμάτευση στα θέματα της εργασιακής ατζέντας έχει φύγει οριστικά πάντως το θέμα της 6ήμερης εργασίας. Ωστόσο, στη θέση της το υπουργείο Εργασίας, όπως αποκαλύπτεται μέσα από το εμπιστευτικό σχέδιο, έχει βάλει τη διεύρυνση του ωραρίου εργασίας στις επιχειρήσεις κατά 1 ώρα πριν και 1 ώρα μετά την έναρξη και τη λήξη του συμβατικού 8ώρου. Αυτό σημαίνει ότι το ωράριο εργασίας αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων και, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ, αν σήμερα πιάνει δουλειά στις 8:30 το πρωί και σχολάει στις 5 το απόγευμα, τώρα -όπως τουλάχιστον προτείνεται- ο εργοδότης (ανάλογα με τις ανάγκες και την κάθε ειδικότητα) θα μπορεί να του ζητά να έρχεται από τις 7:30 το πρωί και να σχολάει στις 6 το απόγευμα!

Η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας κατά 1 + 1 ώρα και οι επικείμενες αλλαγές στις αποζημιώσεις είναι, όπως φαίνεται, τα ανταλλάγματα στην Τρόικα, για να μην περάσει το χειρότερο δυνατό από τα μέτρα που ζητά, όπως αυτό της κατάργησης της 5νθήμερης εργασίας!

Αγκάθι παραμένει ο κατώτατος μισθός. Το υπουργείο δεν μπορεί να αποκλίνει

Keywords
Τυχαία Θέματα