Ούρσουλα Φον ντερ Λαϊεν: η διάδοχος της Μέρκελ;

Η νέα υπουργός Άμυνας του κυβερνητικού συνασπισμού είναι αρκετά φιλόδοξη για να διεκδικήσει την καγκελαρία, σχολιάζει ο Stefan Wagstyl.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λέγεν, η νέα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, έχει μια τυπική απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τις ελπίδες της να διαδεχθεί μιας μέρα την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Κάθε

γενιά έχει την καγκελάριό της», λέει, και στα 55 της είναι μόνο τέσσερα χρόνια νεότερη από τη Μέρκελ. Αυτού του είδους οι υπεκφυγές τροφοδοτούν τις εικασίες. Αυτή την εβδομάδα, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν την Φον ντερ Λέγεν «διάδοχο» της Μέρκελ στο CDU/CSU, καθώς η καγκελάριος την έθεσε επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, στην μεγαλύτερη έκπληξη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Η Μέρκελ έχει αρνηθεί τις φήμες που την θέλουν να παραιτείται στη διάρκεια της επερχόμενης τετραετούς θητείας της, ίσως το 2015, όταν συμπληρώσει 10 χρόνια στην καγκελαρία. Αλλά φέρεται να θέλει να αποφύγει τη μοίρα του Χέλμουτ Κολ, του προηγούμενου συντηρητικού καγκελάριου, ο οποίος έχασε τη δημοτικότητα του επειδή παρέμεινε πάρα πολύ καιρό στην εξουσία.

Ως κόρη του Ερνστ Άλμπρεχτ, πρώην πρωθυπουργού του CDU στην περιοχή της Κάτω Σαξονίας, η Φον ντερ Λέγεν βρίσκεται στην πολιτική από τα γεννοφάσκια της. Ο Νόρμπερτ Μπλουμ, πρώην υπουργός Εργασίας και οικογενειακός φίλος, λέει: «Είναι καλή στην επικοινωνία , αλλά κάτω από αυτό έχει πολύ ισχυρή θέληση, όπως ακριβώς και ο πατέρας της». Και προσθέτει: «Όπως και η Άνγκελα Μέρκελ είναι πολύ σαφής. Και οι δυο αποφεύγουν την πολιτική λαμπρότητα και ρητορική. Αλλά η Φον ντερ Λέγεν χαμογελάει περισσότερο». Ίσως αυτό το χαμόγελο να χάρισε αρχικά στην Φον ντερ Λέγεν, εντός του CDU, το παρατσούκλι «Röschen» -μικρό τριαντάφυλλο. Σήμερα, όμως, αυτό θα μπορούσε να είναι μια αναφορά στην αιχμηρότητά της, που της δημιούργησε μερικούς εχθρούς στο κόμμα. «Είναι φιλόδοξη», λέει ένας βουλευτής. «Αν η υπήρχε πιθανότητα να γίνει καγκελάριος, σίγουρα θα άρπαζε την ευκαιρία, άσχετα με το τι θα κοστίσει στο κόμμα ή στην κυβέρνηση».
Ωστόσο, οι συνάδελφοι της Φον ντερ Λέγεν αναγνωρίζουν τις τρομερές ικανότητές της. Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, έχει ζήσει στο Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά. Εργάστηκε ως γυναικολόγος πριν εισέλθει στην πολιτική στα 42 της- μια εμπειρία που την κάνει να ξεχωρίζει από πολλούς πολιτικούς καριέρας της Bundestag. Είναι , επίσης, μητέρα επτά παιδιών και παντρεμένη με έναν αριστοκράτη ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας.

Η αντίθεση με την Μέρκελ , την προσγειωμένη κόρη του πάστορα από την πρώην Ανατολική Γερμανία, είναι μεγάλη. Αλλά η καγκελάριος έχει εντοπίσει το ταλέντο της Φον ντερ Λέγεν και την έκανε υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων στο πρώτο υπουργικό της συμβούλιο την περίοδο 2005-09. Η Φον ντερ Λέγεν αποδέχθηκε την πρόκληση με τον τρόπο της – αψηφώντας τους συντηρητικούς του CDU και πιέζοντας για επέκταση των υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και για γονική άδεια για τους άνδρες.
Στην κυβέρνηση 2009-2013 μεταπήδησε στο υπουργείο εργασίας, εποπτεύοντας σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που είχαν συμφωνηθεί. Έχει προωθήσει, επίσης, τα θέματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης μιας ποσόστωσης στη βουλή, η οποία είναι τώρα στο πρόγραμμα του νέου συνασπισμού, και η προσέγγιση της βοήθησε τη Μέρκελ να μετακινήσει το κόμμα της προς το πολιτικό κέντρο. Η Φον ντερ Λέγεν ξέρει ότι ρισκάρει με την άμυνα. «Θα πρέπει να πάρετε μια βαθιά ανάσα» είπε, καθώς θα γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής διοικητής της Γερμανίας, με 255.000 υπαλλήλους, έναν προϋπολογισμό 33 δις ευρώ και ένα στρατιωτικό σώμα στο Αφγανιστάν.
Φέρεται να ήθελε το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά αυτό έπρεπε να πάει στο SPD, τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, αφού το CDU κράτησε το υπουργείο Οικονομικών. Η Μέρκελ πρότεινε το Υγείας, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά αυτό ήταν μια πολύ μικρή θέση για μία τόσο φιλόδοξη πολιτικό. Το Άμυνας μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για την καριέρα της. Ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο προκάτοχός της, μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, αφού στις αρχές του έτους το υπουργείο Άμυνας επικρίθηκε έντονα για την αποτυχία του να ελέγξει ένα εγκαταλελειμμένο πλέον πρόγραμμα drone, των 660 εκατ. ευρώ. Οι δύο προκάτοχοι του ντε Μεζιέρ επίσης έφυγαν πρόωρα. Ο Καρλ-Θίοντορ Ζου Γκούτενμπεργκ, ένα ανερχόμενο αστέρι του CDU, παραιτήθηκε μετά τους ισχυρισμούς ότι αντέγραψε την διδακτορική του διατριβή. Πριν από αυτόν, ο Φράντς- Τζόζεφ Γιουνγκ παραιτήθηκε μετά την κριτική που δέχθηκε για τον χειρισμό ενός περιστατικού που περιλάμβανε θανάτους αμάχων στο Αφγανιστάν.
Όπως έγραψε η εφημερίδα Handelsblatt: «Η διάδοχος κάθεται στην επίμαχη θέση».

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/32c1f404-667c-11e3-8675-00144feabdc0.html#axzz2niKa3NnD

Keywords
Αναζητήσεις
ούρσουλα φον ντερ λάγιεν
Τυχαία Θέματα