«Πάγος» VMRO σε Ζάεφ. Τις επόμενες μέρες κρίνεται η συνταγματική αναθεώρηση

Μέσα στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα φαίνεται πως θα κριθεί το μέλλον της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, με τις έως τώρα εξελίξεις να καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων και συνεπώς φαντάζει πιθανότερο το σενάριο πρόωρων εκλογών.


Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο πρωθυπουργός Ζάεφ σχεδιάζει να ζητήσει την πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες την Παρασκευή, ενώ νωρίτερα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO,

ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν σε περαιτέρω συζήτηση στην Βουλή.

Το VMRO υποστήριξε πως οι βουλευτές του δεν θα στηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, ακολουθώντας την κομματική γραμμή, και προσέθεσε πως δεν απομένει οτιδήποτε να ειπωθεί στην Βουλή, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Η σημερινή συνεδρίαση στο κοινοβούλιο διακόπηκε πρόωρα. Δεν είναι γνωστό εάν η συζήτηση για το Σύνταγμα θα συνεχιστεί αύριο.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απάντησε αρνητικά στο κάλεσμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να στηρίξει την αναθεώρηση του Συντάγματος, αντιτείνοντας πως η είσοδος της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO πρέπει να γίνει με «αξιοπρέπεια», κι όχι με βάση τις Πρέσπες.

Στην πράξη η στάση του VMRO μάλλον «σφραγίζει» την προσπάθεια του κ. Ζάεφ, καθώς δίχως την στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πετύχει την πλειοψηφία 80 εδρών που χρειάζεται σε δύο από τις τρεις ψηφοφορίες για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σε περίπτωση ναυαγίου στην προσπάθεια συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Ζάεφ έχει καταστήσει σαφές πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα