Πανελλαδικές: Κάτω τα Πολυτεχνεία, πάνω οι Νομικές

Ανεβαίνουν οι Νομικές, σταθερές εμφανίζονται οι Ιατρικές και οι Οικονομικές Σχολές, πέφτουν τα περιζήτητα κεντρικά Πολυτεχνεία και κατακρημνίζονται έως και 2.500 μόρια τα χαμηλά ΤΕΙ.

Η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά έκαναν την αναμενόμενη «ζημιά» στη θετική κατεύθυνση, μειώνοντας στο 15,5% τη μερίδα των άριστων υποψηφίων. Πέρυσι από τη θετική κατεύθυνση είχε αριστεύσει το 17,65%. Ελάχιστη μείωση σημείωσε το ποσοστό των άριστων βαθμών και στην τεχνολογική κατεύθυνση (4,4% έναντι 5% πέρυσι), ενώ

άγγιξε το 9% (από 6,3% πέρυσι) το ποσοστό των αρίστων στη θεωρητική κατεύθυνση, προκαλώντας σαφείς ανοδικές τάσεις στις βάσεις των Νομικών, των Φιλολογικών, των Τμημάτων Ιστορίας κ.λπ. του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Από την αναλυτική επεξεργασία των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων των πανελλαδικών εξετάσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα ανά πεδίο:

1ο πεδίο. Οι βάσεις του 1ου πεδίου, που απορροφά τη συντριπτική πλειοψηφία των εισακτέων της «κατεύθυνσης των φιλολόγων», αναμένεται ότι θα κινηθούν με τρεις ταχύτητες: Πάνω κατά περίπου 200 μόρια εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι περιζήτητες Νομικές και Φιλολογίες. Ελάχιστα μόρια φαίνεται να «τσιμπάνε» οι μεσαίες σχολές, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και ελαφρά πτώση στα χαμηλά του πεδίου. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης κινήθηκαν με άνεση στα υποχρεωτικά τους μαθήματα. Δυσκολεύτηκαν μόνο στα Μαθηματικά και τη Βιολογία γενικής παιδείας, την οποία επιλέγουν φανατικά για να ξεκλειδώνουν τα ΤΕΙ του 3ου πεδίου, δεδομένου ότι το 1ο πεδίο προσφέρει ελάχιστες επιλογές Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

 

2ο και 4ο πεδίο. Σαφώς πτωτική διαμορφώνεται η τάση των βάσεων στο 2ο και το 4ο πεδίο, αναγκάζοντας ακόμη και τις περιζήτητες Πολυτεχνικές του κέντρου να υποκύψουν. Ο μέσος όρος εισαγωγής στην «αφρόκρεμα» του Μετσόβιου (Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανολόγοι και Πολιτικοί Μηχανικοί) αναμένεται ότι θα κυμανθεί από 18,8 έως 18,4. Πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις σε όλη την έκταση του 2ου και του 4ου πεδίου, ενώ σε ασυγκράτητο κατήφορο οδηγούνται τα χαμηλά ΤΕΙ των δύο πεδίων εξαιτίας τόσο των χαμηλότερων επιδόσεων των υποψηφίων όσο και της επιστροφής στο μηχανογραφικό δελτίο των Τμημάτων που είχαν κοπεί πέρυσι.

3ο πεδίο.Το «θηρίο» άντεξε στις πιέσεις που δέχθηκε από τα θέματα της Βιολογίας, που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας του 3ου πεδίου των Ιατρικών Σχολών. Οι βελτιωμένες επιδόσεις στη Βιολογία αναπληρώνουν μέρος των απωλειών από τη Χημεία, τα Μαθηματικά και τη Φυσική, εμποδίζοντας τις βάσεις των Ιατρικών να κατηφορίσουν. Μάλιστα δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν ελάχιστη άνοδο μερικών μορίων.

5ο πεδίο. Εδώ τη μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι κάνουν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου, όπου οι υποψήφιοι απέδωσαν σαφώς καλύτερα. Καλύτερα από πέρυσι τα πήγαν και στα Μαθηματικά γενικής παιδείας, αναπληρώνοντας μέρος των απωλειών από τα υπόλοιπα μαθήματα. Ετσι οι βάσεις των Οικονομικών Σχολών ε

Keywords
Τυχαία Θέματα