Παπούτσια και άλλα αντικείμενα που προσγειώνονται στα κεφάλια πολιτικών

Ενώ η Χίλαρι Κλίντον έδινε μια ομιλία την Πέμπτη το βράδυ στο Λας Βέγκας, μια γυναίκα της πέταξε ένα παπούτσι. Πέρασε ξυστά από δίπλα της, ενώ αστειεύτηκε λέγοντας: «Δόξα τω Θεώ που δεν παίζει softball όπως εγώ». Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που πετούν ένα παπούτσι , ή κάποιο άλλο αντικείμενο, σε έναν πολιτικό. Ιδού μερικά χαρακτηριστικά αντικείμενα της λαϊκής απογοήτευσης που έχουν προσγειωθεί σε κεφάλια πολιτικών ανά τον κόσμο:

1. Τσάι Ροδάκινο Τσάι με σιρόπι σφενδάμου
Μια γυναίκα συνελήφθη

το περασμένο καλοκαίρι με την κατηγορία ότι πέταξε ένα ποτό στον δήμαρχο του Τορόντο Rob Ford, σε μια εκδήλωση με τίτλο Γεύση της Μικρής Ιταλίας το περασμένο καλοκαίρι. Το ποτό –μάλλον βιολογικό τσάι ροδάκινο με γλυκαντικό από σιρόπι σφενδάμου- εκτοξεύθηκε σε μια άδεια περιοχή, όπου ο Ford είχε πάει για να τραβήξει φωτογραφίες. Ο Ford μαζί με ένα μέλος της συνοδείας του κυνήγησαν τη δράστη για μια μικρή απόσταση.

2. Αυγά σε έναν μποξέρ

Κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις γενικές εκλογές του 2001 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο John Prescott, τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός, δέχθηκε ένα αυγό που του πέταξαν από κοντινή απόσταση. Ο Prescott - ένας πρώην μποξέρ- ανταπέδωσε με μία μπουνιά και η σκηνή κατέληξε σε καυγά. Ο Tony Blair περίφημα αποσιώπησε το περιστατικό, λέγοντας ότι «έτσι είναι ο John».

3. Ένα σουβενίρ του Μιλάνο χτύπησε τον Μπερλουσκόνι

Μετά από μία ομιλία στο Μιλάνο τον Δεκέμβρη του 2009, ένα σουβενίρ –μοντέλο του καθεδρικού ναού του Μιλάνου- προσγειώθηκε στο κεφάλι του τότε πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αρχικά, η αστυνομία είπε ότι τον γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ένα μικρό μεταλλικό αντικείμενο εκτοξεύθηκε από κοντινή απόσταση. Ο Μπερλουσκόνι εισήχθη στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό και έφυγε με ματωμένο πρόσωπο, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε δύο δόντια. Συνελήφθη ένας 42χρονος.

4. Σάντουιτς με σαλάμι

Τον περασμένο Μάιο αναφέρθηκε ότι πέταξαν ένα σάντουιτς στην Julia Gillard, τότε πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ενώ επισκεπτόταν ένα σχολείο στην Καμπέρα. Ήταν η δεύτερη επίθεση με βάση το ψωμί που δέχθηκε εκείνο τον μήνα.

5. Γαλλική βόμβα με αλεύρι

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2012 για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ βομβαρδίστηκε με αλεύρι. Σωματοφύλακες πετάχτηκαν μπροστά για να τον προστατέψουν, ενώ ο δράστης μεταφέρθηκε σηκωτός έξω.

6. Ο Μπους στη Βαγδάτη:

Είναι μάλλον το πιο γνωστό επεισόδιο: ο πρόεδρος George W. Bush έγινε δεκτός σε μια συνέντευξη Τύπου στο Ιράκ τον Δεκέμβρη του 2008 με ένα ζευγάρι παπούτσια που του πέταξε ο ντόπιος δημοσιογράφος Muntadar al-Zaidi. Στον αραβικό κόσμο, το να πετάς παπούτσια σε κάποιον είναι προσβολή. Όταν του ζήτησαν να σχολιάσει το περιστατικό, ο πρώην πρόεδρος απάντησε: «δεν είχα πολύ χρόνο για να σκεφτώ. Προσπαθούσα να σκύψω για να σωθώ».

7. Επίθεση στον σχεδιαστή της ιντερνετικής λογοκρισίας

Ο Fang Binxing, σχεδιαστής του Great Firewall για τον έλεγχο του διαδικτύου στην Κίνα, δέχθηκε επίθεση με αυγά και παπούτσια τον Μάιο του 2011, σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Wuhan κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του. «Το αυγό αστόχησε. Το πρώτο παπούτσι βρήκε το στόχο. Το δεύτερο παπούτσι εμποδίστηκε από έναν άνδρα και μια γυναίκα» τουίταρε ένας παριστάμενος. Το Great Firewall, επίσης γνωστό ως Σχέδιο της Χρυσής Ασπίδας, μπλοκάρει χιλιάδες ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τον Δαλάι Λάμα και το απαγορευμένο πνευματικό κίνημα Φάλουν Γκονγκ. Φιλτράρει επίσης τις αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών για ευαίσθητα θέματα όπως το Θιβέτ ή ο Liu Xiaobo, ο νομπελίστας αντιφρονούντας.

8. Επίθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης σχετικά με την ιατρική μαριχουάνα τον Ιανουάριο του 2010 , ένας άνδρας εκσφενδόνισε το παπούτσι του στην Dorit Beinisch, πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Το παπούτσι βρήκε την Beinisch ανάμεσα στα μάτια , έσπασε τα γυαλιά της και την έριξε από την καρέκλα της. Ο δράστης, ένας δυσαρεστημένος από μια δικαστική απόφαση πριν από τέσσερα χρόνια, συνελήφθη και αργότερα ζήτησε συγγνώμη.

9. Πέντε παπούτσια στον Αχμαντινετζάντ

Υπάρχουν καταμετρημένες τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις με παπούτσια που πέταξαν στον πρώην πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Οι αφορμές ποικίλουν: μια φορά ήταν από κάποιον που δεν έλαβε τα επιδόματα ανεργίας (Δεκέμβριος 2011) και μια άλλη όταν η αυτοκινητοπομπή του προέδρου χτύπησε έναν ηλικιωμένο και δεν σταμάτησε (Μάρτιος 2009).

http://www.worldcrunch.com/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα