Παρέμβαση εισαγγελέα για την πυρκαγιά στο Μάτι μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της "Καθημερινής" για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και η μήνυση που κατέθεσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, που, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δέχθηκε πιέσεις ανωτέρου του προκειμένου να μην καταδείξει ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας ευθύνες αρμοδίων για την τραγική διαχείριση της κατάστασης καθ' όλη την διάρκεια επέλασης της φωτιάς.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας

Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια ποινικής έρευνας για όσα δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τις πιεστικές υποδείξεις υπό καθεστώς απειλής που δέχθηκε ο κ. Λιότσιος. Ο τελευταίος είχε αναλάβει με εισαγγελική εντολή να συντάξει πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από τρεις εισαγγελείς, αμέσως μετά τη φωτιά.

Πρώτο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζεται μετά από όσα ήρθαν στη δημοσιότητα, είναι, εκτός από το δημοσίευμα, και η μήνυση του κ. Λιότσιου σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου, αρχηγού του Σώματος κατά την επίμαχη περίοδο στην οποία εξιστορεί τις πιέσεις, υπό την μορφή "συμβουλών", που δέχθηκε ώστε για τα τραγικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς να αποδοθούν τελικώς ευθύνες "στον αέρα, στα αυθαίρετα σπίτια" κ.λπ. Η μήνυση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής αφορά τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και παράβασης καθήκοντος.

Η εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε ήδη στον εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο ο οποίος θα αξιολογήσει το υλικό και θα αναζητήσει σε πρώτη φάση ευθύνες με βάση τα αδικήματα που περιλαμβάνει η μήνυση.

Σημειώνεται ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε το kathimerini.gr, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει από τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία από την έρευνα. "Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα .... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα" του λέει. Και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως μεταφέρει εντολές από την τότε πολιτική ηγεσία: "Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στά’ πα. Για να ξυπνήσεις".

Ισως όμως το πιο φοβερό από όλα όσα ειπώθηκαν σε αυτή τη συνομιλία -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής"- είναι η απειλή για το τι θα συμβεί εάν δεν υποκύψει στις πιέσεις: "Εχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα". Η απειλή αυτή συγκλονίζει – πως δηλαδή σαν αντίποινα για την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, θα βγει μια δυσμενής μετάθεση και στην πρώτη φωτιά κάποιοι δεν θα δώσουν εντολή για να συνδράμουν τα εναέρια μέσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Αυτό όμως που πραγματικά σοκάρει είναι η κυνική παραδοχή ενός αρχηγού της Πυροσβεστικής πως η απειλή αυτή έχει γίνει πράξη στο παρελθόν: "Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά... Ετσι παίζεται το παιχνίδι".

Σ. Πέτσας για Μάτι: Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν και σε έγκλημα συγκάλυψης

Τη διαλεύκανση της τραγωδίας στο Μάτι, καθώς και την απόδοση ευθυνών έφερε στην πρώτη γραμμή η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, στον απόηχο των αποκαλύψεων της κυριακάτικης "Καθημερινής". Παράλληλα, ο κ. Πέτσας…πέταξε το γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βγει και να μιλήσει για τα δραματικά τεκταινόμενα εκείνων των ημερών.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι, δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία, βλέπουν το φως της δημοσιότητας "νέα και ανατριχιαστικά" στοιχεία. "Ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε. Τα μεσάνυχτα της ίδιας εκείνης μέρας ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συγκαλούσε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη - παρωδία στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι Υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς. Κι αυτό ενώ ήδη το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τις σορούς απανθρακωμένων ανθρώπων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζητούσε σάκους για δεκάδες σορούς", σημείωσε. "Λίγες μέρες αργότερα ο τότε υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τόσκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωνε ότι ψάχνει για λάθη και δεν βρίσκει. Λίγους μήνες αργότερα και ενώ είχε αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κυρία Γεροβασίλη, ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής - σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα "Καθημερινή” - ασκούσε στον εμπειρογνώμονα του Σώματος που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη απειλές - και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις - προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους και να μην επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ", ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για "ανατριχιαστικούς" ηχογραφημένους διαλόγους μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής. "Εάν η κ. Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται. Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων", επεσήμανε.

Εξώδικο της Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα "Καθημερινή"

Εν τω μεταξύ, δικαστικός επιμελητής επέδωσε στην εφημερίδα "Καθημερινή" εξώδικο της Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Όλγας Γεροβασίλη για το δημοσίευμα που όπως ισχυρίζεται εμπεριέχονταν συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικές και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπο της. Αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος η κα Γεροβασίλη αναφέρει ότι θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει.

Η απάντηση της "Καθημερινής" στο εξώδικο Γεροβασίλη

Στο εξώδικο που απέστειλε σήμερα η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη απαντά η "Καθημερινή".

Όπως αναφέρει, αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

"Η "Κ" προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.

Η "Κ" δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα