Πεδίο μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο του προφίλ

Τα πρώτα δείγματα ενός σκληρού εσωκομματικού μπρα ντε φερ με διακύβευμα τη φυσιογνωμία του «νέου, ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ» εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προειδοποιούν δημοσίως ότι η πολυφωνία πρέπει να σταματήσει, ώστε να μη γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 4%.

Η εικόνα που παρουσίασε η Κουμουνδούρου την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τη συζήτηση περί χρεοκοπίας, αλλά και τις διαφορετικές θέσεις και απόψεις που εκδηλώθηκαν για το περιστατικό της Ύδρας, ήταν η κορυφή μόνο

του παγόβουνου, όπως παραδέχονται και υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες. Επρόκειτο, μ’ άλλα λόγια, για συμπτώματα, εν όψει της διαδικασίας ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα, όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Τα δύο μέτωπα

Ήδη, πολλά στελέχη συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΣΥΝ, εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους το φόβο για τη φυσιογνωμία του νέου κομματικού φορέα. Έτσι, σχηματικά, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν δύο σχολές σκέψης:

Οι «μετριοπαθείς», που θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας -με ό,τι συνεπάγεται αυτό ως προς τη δομή του, αλλά και την ενιαία έκφραση απόψεων- και θεωρούν ότι αν η Κουμουνδούρου μείνει στα πρότυπα λειτουργίας του παρελθόντος, με τάσεις, συνιστώσες και ομαδούλες, τότε θα υπονομευθεί η προοπτική εξουσίας.

Στον αντίποδα, στελέχη συνιστωσών, αλλά και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχουν πολλές ενστάσεις για το νέο κόμμα και θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, όπως λένε χαρακτηριστικά. Να μη βάλει, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας, νερό στο κρασί της ιδεολογίας του κόμματος, στην προσπάθειά του να απευθυνθεί σε πολλαπλά και διαφορετικά εκλογικά και κοινωνικά ακροατήρια.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθεί η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα, τα εσωκομματικά μέτωπα μπαίνουν ήδη σε διάταξη μάχης, για να δώσουν τον αγώνα των απόψεών τους στις διαδικασίες της βάσης, στις ψηφοφορίες και τα πολιτικά κείμενα που θα οδηγήσουν στην πανελλαδική σύσκεψη του νέου κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος που να μην προβλέπει έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, με διακύβευμα τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Εξ ου και όλα τα στελέχη δείχνουν… τα δόντια τους, επιβεβαιώνοντας με τη στάση τους ότι ο αγώνας που θα δοθεί στην πανελλαδική σύσκεψη θα είναι ένα σκληρό εσωκομματικό μπρα ντε φερ που εν πολλοίς θα κρίνει ακόμη και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Ανάλογα με το κόμμα που θα φτιάξουμε, θα κριθεί αν θα διεκδικήσουμε στις επόμενες εκλογές με αξιώσεις την εξουσία ή αν θα γυρίσουμε σταδιακά στο 4%, αποδεικνύοντας ότι τελικά η άνοδός μας ήταν μια φούσκα», σημειώνει στον Τύπο της Κυριακής προβεβλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αν προδώσουμε τις ελπίδες του κόσμου που μας ψήφισε, οι πολίτες θα είναι πολύ σκληροί μαζί μας».

Δεν ήταν πάντως τυχα

Keywords
Τυχαία Θέματα