Πέερ Στάινμπρουκ: Ο «αυθόρμητος» αντίπαλος της Μέρκελ

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και οι οιωνοί είναι ήδη εναντίον του. Ο λόγος για τον Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος θα είναι ο αντίπαλος της Μέρκελ για την καγκελαρία. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε  από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιλογής του, δίνει σαφές προβάδισμα στην Άνγκελα Μέρκελ,

έναντι του προταθέντος από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες υποψηφίου.

Αν η ψηφοφορία γινόταν μόνο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, η καγκελάριος θα συγκέντρωνε το 50% των ψήφων έναντι 36% του Στάινμπρουκ, ενώ σε ό,τι αφορά την ικανότητα διαχείρισης της κρίσης του ευρώ, οι ψηφοφόροι την εμπιστεύονται σε ποσοστό 35%, όταν ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός συγκεντρώνει μόνο το 25% της προτίμησης. Ο Στάινμπρουκ, πάραυτα, θεωρείται καλός υποψήφιος από το 58% των ψηφοφόρων, ενώ μόλις το 21% διαφωνεί με την επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών για τις εκλογές του 2013. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματός του, η αποδοχή της υποψηφιότητάς του φθάνει το 75%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν συχνά τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, ότι κάνει πολύ λίγα για να αποτρέψει οικονομικές υπερβολές. Προ ημερών, ο Στάινμπρουκ παρουσίασε ένα σχέδιο που, μεταξύ άλλων, ζητά από τις για μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να δημιουργήσουν ένα ταμείο διάσωσης 200 δις. ευρώ, αντί να στηρίζονται στη χρηματοδότηση των φορολογούμενων.

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που «τολμά» να τα βάλει με τη Μέρκελ; Από το 2005 ως το 2009 υπήρξε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ και συνεργάστηκαν στενά για να περιορίσουν τις συνέπειες από την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν επικρίνει τη Μέρκελ για αυτό που αποκαλούν «μια πολύ λίγη- πολύ αργή αντίδραση, αλλά στη συνέχεια υποστηρίζουν τα σχέδιά της στο Κοινοβούλιο. Έχουν αποσπάσει περιορισμένες παραχωρήσεις από αυτήν, όπως τη δέσμευση για τη στήριξη των επενδύσεων ώστε να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά δεν την έπεισαν να υποστηρίξει κάθε είδους στήριξη για το χρέος των χωρών της ευρωζώνης.

Ο 65χρονος Στάινμπρουκ έχει τη φήμη του απλού ομιλητή που δε μασάει τα λόγια του, κάτι που δεν τον έκανε πάντα δημοφιλή στους συναδέλφους του Σοσιαλδημοκράτες. Ως υπουργός, ο ίδιος παρατήρησε κάποτε ότι το κόμμα του εμφανίστηκε στο κοινό σα «μωρό που κλαίει» στο πρόσωπο της δημοτικότητα της Μέρκελ.

Το 2009, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν «μαστίγιο» έναντι της γείτονος Ελβετίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο διάδοχός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει υιοθετήσει μια πιο διπλωματική προσέγγιση και διαπραγματεύεται μια συμφωνία με την Ελβετία. Αλλά εν όψει εκλογών, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ορκιστεί να μην το αφήσουν να περάσει.

Το 2010 στο βιβλίο του «Unterm Strich» ( Σε ισορροπία) παρουσίασε τις απόψεις του – ιδιαίτερα καυστικές σε κάποια θέματα- για την οικονομία: από την κακή κατάσταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ως το υποτιμημένο γουάν και τις κα

Keywords
Τυχαία Θέματα