Πέντε ώρες κράτησε η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο

Σχεδόν πέντε ώρες «βασάνιζε» ο πρωθυπουργός το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκειας της μαραθώνιας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός και μόνο ότι κράτησε τόσες ώρες η σύσκεψη δείχνει ότι δεν είχε επικοινωνιακό χαρακτήρα αλλά άκρως ουσιαστικό.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ειδικά για την πορεία των εσόδων που ενώ δείχνουν να πηγαίνουν καλά σε πολλά σημεία, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην είσπραξη ΦΠΑ

που γέννησε και τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ύψους 1,3 δις το πρώτο δίμηνο.

Η τρόικα καταφτάνει την επόμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός θέλησε να ενημερωθεί για όλα. Στη σύσκεψη μετείχε όλο το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ, συμπεριλαμβανομένων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, καθώς και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα.

Σχολαστικός όπως πάντα ο κ. Σαμαράς ζήτησε να μάθει τα πάντα και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα η οποία έρχεται αγριεμένη.

«Όλα θα τα κλείσουμε, όλα θα τα πετύχουμε», ήταν η φράση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους μετά τη σύσκεψη. «Πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου», τονίστηκε.

Τα βασικά θέματα για τα οποία ζήτησε ενημέρωση ο Αντ. Σαμαράς ήταν η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου και τα ζητήματα που θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, εξετάστηκαν και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την κυπριακή κρίση, με στελέχη να τονίζουν ότι είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις. Ωστόσο, αυτό που φοβίζει είναι η εγκατάσταση μιας μόνιμης αρνητικής ψυχολογίας σε όλη την Ευρώπη.

Πέρα από τις γνωστές εκκρεμότητες, όπως ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας-εφεδρείας-απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα πάει στη συζήτηση με την τρόικα έχοντας αφενός στοιχεία για τη φοροδοτική αδυναμία των Ελλήνων μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και σκληρής λιτότητας κι αφετέρου θα θελήσει να πείσει την τρόικα ότι οποιαδήποτε συζήτηση για επιβολή νέων μέτρων (ειδικά μετά την κρίση στο κυπριακό) θα έχει πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις.

Να θυμίσουμε ότι οι βασικές εκκρεμότητες με την τρόικα για την είσπραξη της δόσης 2,8 δις κι επιπλέον της επόμενης δόσης 6 δις ευρώ είναι:

Απολύσεις. Θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων.

Χαράτσι. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων. Το πιθανότερο είναι ότι το λεγόμενο χαράτσι των ακινήτων θα εισπραχθεί και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, μειωμένο ωστόσο σε ποσοστό ως 20%.

Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να προχωρήσει η ρύθμιση για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εισφορών σε πολλές δόσεις ενώ θα επαναφέρει στο τραπέζι και το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Keywords
Τυχαία Θέματα