Ποιά μέτρα κλείδωσαν

Επιπλέον περικοπές 1 δισ. ευρώ σε μισθούς ζητεί η Τρόικα

 

 Επιπλέον περικοπές 1 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα ζητά από την κυβέρνηση η Τρόικα, πιέζοντας ουσιαστικά για ακόμη πιο επώδυνα μέτρα εις βάρος εκατομμυρίων οικονομικά αδύναμων και μη προνομιούχων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί τα τελευταία 2,5 χρόνια σημαντικού ύψους εισοδηματικές απώλειες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται περικοπές σε

ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα συντάξεων, ακόμη και στις κατώτατες του ΟΓΑ, πιο μεγάλες περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και περαιτέρω μειώσεις αποδοχών για δημοσίους υπαλλήλους! Ταυτόχρονα, η Τρόικα επαναφέρει στο προσκήνιο νέες επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας συμφωνία με την κυβέρνηση για περαιτέρω περικοπές στους κατώτατους μισθούς όλων των εργαζομένων!

Όπως έγινε γνωστό χθες, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των δανειστών έχουν σχεδόν συμφωνηθεί περικοπές συνολικού ποσού 7,929 δισ. ευρώ σε δημόσιες δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, που αφορούν στους Κρατικούς Προϋπολογισμούς της διετίας 2013-2014. Στον κατάλογο των περικοπών αυτών περιλαμβάνεται και το μέτρο της αύξησης όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη από την 1η-1-2013. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτό, το βασικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί από τα 65 στα 67 έτη και να συμπαρασύρει σε αντίστοιχη αύξηση και όλα τα άλλα ενδιάμεσα όρια (για μειωμένες συντάξεις, μητέρες ανηλίκων κ.λπ.).

Ο «Ελεύθερος Τύπος» παραθέτει όλο τον αναλυτικό κατάλογο των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων. Ο κατάλογος αυτός όμως δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί περαιτέρω σε ορισμένα επιμέρους σημεία, προκειμένου το συνολικό ύψος των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα να φθάσει τελικά τα 9 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το «χάσμα» του 1 δισ. ευρώ που χωρίζει αυτή τη στιγμή την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Τρόικα, όσον αφορά στο τελικό ύψος των μειώσεων σε δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, δεν αποκλείεται να συμφωνηθούν ακόμη πιο επώδυνες παρεμβάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν τα εξής:

1) Η κλιμακωτή περικοπή του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης να ξεκινά από ένα όριο χαμηλότερο των 1.000 ευρώ το μήνα! Η κλίμακα των ποσοστών μείωσης, στην οποία έχει καταλήξει μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ως εξής:

* Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα, η μείωση να είναι 2%.

* Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ το μήνα, η μείωση να είναι 5%.

* Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 2.000,01 ευρώ και πάνω η μείωση να φθάνει το 10%.

Αυτό που εξετάζεται πλέον είναι η περικοπή του 2% να ξεκινά από άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 600 ή 700 ή 800 ευρώ το μήνα! Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα ποσοστά των

Keywords
Τυχαία Θέματα