Ποιος κάνει κουμάντο, τελικά, στη Θράκη;

Είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν, όταν βλέπαμε τον συνεχιζόμενο στρουθοκαμηλισμό του ΥΠΕΞ μας, ότι - παρά τις μύριες όσες αποδείξεις είχε στα χέρια του για την λυκοφιλία της Τουρκίας - δεν έλεγε να βάλει μυαλό και συνέχιζε να μας αποκοιμίζει με το τροπάρι της αυταπάτης των Mέτρων Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης (MOE) μαζί της.

Είχαμε ήδη διανύσει χιλιόμετρα ψευδαισθήσεων, μέχρι που προσγειωθήκαμε βίαια στην πραγματικότητα των γεγονότων του Έβρου, όταν καταλάβαμε, ως ελληνικό κράτος, τον άμεσο κίνδυνο που

διατρέχαμε βάσει του σχεδίου εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στρατού απ' τον Ερντογάν, με στόχο την παραβίαση των ελληνικών συνόρων στη Θράκη.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, δε λέμε να βάλουμε μυαλό και συμπεριφερόμαστε κατά το ''μπόρα ήταν και πέρασε'', αγνοώντας ότι διαμορφώνονται την τελευταία πενταετία συνθήκες αποσταθεροποιητικές σε βάρος μας τόσο στην Μακεδονία, όσο και στη Θράκη.

Στην μεν πρώτη γίνονται ήδη βήματα Σκοπιανών και φιλοσκοπιανών για αλυτρωτικές διεκδικήσεις, μετά την υπογραφή της ''συμφωνίας των Πρεσπών''. Το πρώτο καρφί στον σταυρό του μαρτυρίου της Μακεδονίας μπήκε τον Ιούνιο του '18, τότε που βαυκαλίζονταν οι αφελείς της Αριστεράς και τα δεξιά εξαπτέρυγά της ότι ο Τσίπρας έλυσε τον γόρδιο δεσμό του ''Μακεδονικού'', ο οποίος ήταν ως τότε ανεπίλυτος.

Στη δεύτερη πάλι το κακό που θα έρθει εκκολάπτεται από καιρό και προοιωνίζεται ανενόχλητο, όσο βρίσκεται εν υπνώσει του υπουργείο Εξωτερικών και δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει κάτω απ' τη μύτη του, στο πάτριο έδαφος της Θράκης.

Δεν διείδε, έτσι κι αλλιώς, από πέρυσι ακόμα το πού οδηγούσαν οι ενορχηστρωμένες ενέργειες της ''Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής'' και στελεχών της ΒΑΤΟΒ ('''Ένωσις Φοιτητών Δυτικής Θράκης''), που - σε συνεργασία με το εκεί Τουρκικό Προξενείο και πρόσχημα την εκτέλεση προγραμμάτων αλληλεγγύης των μουσουλμάνων μεταναστών - άπλωναν τα πλοκάμια της τουρκικής προπαγάνδας και διείσδυσης στην ευαίσθητη εθνικά βορειοανατολική μας περιφέρεια.

Δεν πληροφορήθηκε ή υποτίμησε το αλισβερίσι των τουρκόφρονων μειονοτικών της Θράκης με εθνικιστές της Τουρκίας, που έδωσαν για πρώτη φορά το παρόν το 2018 επίσημα, όταν όρισαν ως ομιλητή στην πρώτη εκδήλωση του ΒΑΤΟΒ τον εκ Κομοτηνής ορμώμενο, αλλά σπουδαγμένο στην Άγκυρα ''Γκρίζο Λύκο'' Ρετζέπ Αλή.

Δεν θορυβήθηκε ούτε ότανη ΒΑΤΟΒ (με την υψηλή προστασία του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας) προετοίμαζε τέτοιο καιρό πέρυσι τις δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές στην ''Μητέρα Τουρκία'' των μουσουλμάνων της Θράκης και των Τούρκων φοιτητών των Δωδεκανήσων, με το πρόσχημα ότι εξυπηρετούσε προγράμματα εκπαιδευτικά και... αντισεισμικά.

Προγράμματα δήθεν αθώα, αλληλέγγυα, οικονομικής φύσεως, για τους εκεί μετανάστες, που κυοφορούν προπαγανδιστικά ''παιχνίδια'' του μουσουλμανικού οικονομικού κύκλου της Θράκης (ο οποίος ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία) προς τέρψη των τουρκόφρονων της Θράκης και των Δωδεκανήσων, οι οποίοι απολαμβάνουν περιοδικά την γενναιόδωρη προς αυτούς ευεργεσία της ''Μάνας Τούρκας'' (γιατί σαν τέτοια παρουσιάζεται, αφού λειτουργεί με τουρκικές επιχορηγήσεις) σε ελληνικό έδαφος...

Όμως αυτά δε φαίνεται να διατάραξαν τον γαλήνιο ύπνο του υπουργείου Εξωτερικών μας, που αντιμετώπισε με... αξιοθαύμαστη ψυχραιμία κι αδράνεια την Οκτωβριανή πρόκληση της Τουρκίας το 2019, όταν έθεσε μειονοτικό θέμα στην Κω και τη Ρόδο (στα Δωδεκάνησα γενικότερα), με αφορμή το σκοτεινό σχέδιο του Ερντογάν για διεκδίκηση δεκαοχτώ νησιών μας.

Ο κ. Δένδιας, όπως συνήθως, τα ερμήνευσε τότε ως κινήσεις που αποδεικνύουν την νευρικότητα της Τουρκίας την οποία έπρεπε να τιθασεύσουμε με τον... ενδεδειγμένο τρόπο, για να μην αγριέψει περαιτέρω. Σκύψαμε το κεφάλι και πάλι για να αποφύγουμε τα χειρότερα και κατάπιαμε τις προσβολές και τις απειλές της.

Δώσαμε τόπο στην οργή κι αποδεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα την επανάληψη νέου γύρου συνομιλιών για τα ''Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Όσο συνέβαιναν αυτά εντωμεταξύ και μεγάλωνε η μεγαλοψυχία μας απέναντί της, αυτή θώπευε με μαεστρία τις ψευδαισθήσεις μας και - με το πρόσχημα της τουρκικής ''γέφυρας φιλίας'' πότε στη Θράκη και πότε στα νησιά μας - πέτυχε να πατήσει πόδι στη χώρα μας και να μας νουθετεί κι από πάνω...

Μάλιστα, να μας νουθετεί!.. Η χώρα που αγνοεί την τήρηση Συνθηκών απ' το 1774 (Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή) και εντεύθεν μάς κατηγόρησε προ μηνών ότι παραλείπουμε να αναγνωρίσουμε τους Μουφτήδες που εξέλεξε η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και μας κάλεσε να εφαρμόσουμε πάραυτα τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) σχετικά με τις ΜΚΟ.

Ποια μας εγκάλεσε, για να μην τρελαθούμε; Η Τουρκία!!!.. Η χώρα των γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Χριστιανών Ασσυρίων!!!.. Η χώρα του αναθεωρητισμού, που έκανε κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Λωζάνης με την εισβολή στη Συρία και όχι μόνο, κατηγόρησε αναίσχυντα την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης αυτής!!!..

Το δυστύχημα ωστόσο είναι πως, ενώ η τουρκική προκλητικότητα έβαινε κλιμακούμενη, ήταν ηθελημένα ''αθέατη'' απ' το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών βάσει της πολιτικής του κατευνασμού που ακολουθεί διαχρονικά η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Κι αυτό παρά την καθιέρωση εκ μέρους της τελευταίας, απ' το 1970 ακόμα, μιας πολιτικής αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Το ευοίωνο, απ' την άλλη, είναι ότι διαμορφώσαμε συν τω χρόνω - και κυρίως απ' τη διακυβέρνηση Σαμαρά και εντεύθεν - ένα πλέγμα τριμερών σχημάτων συνεργασίας στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, που αργά αλλά σταθερά διευρύνονται και αναβαθμίζονται.

Το πρώτο σχήμα (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ και το δεύτερο (Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος) τη συμμετοχή της Γαλλίας, που κρατά φιλελληνική στάση απέναντι στις ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές διαφορές.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τίποτε απ' όλα αυτά δε στάθηκε ικανό να σταματήσει την Τουρκία απ' τα σχέδιά της. Το είδαμε άλλωστε ''χθες'' με τα γεγονότα στον Έβρο, που απέδειξαν πανηγυρικά ότι οι Τούρκοι - με πολιορκητικό κριό τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες - έχουν σκοπό να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης στη Θράκη μας.

Κι ενώ η Τουρκία προωθεί τις θέσεις της με διεκδικητικούς σκοπούς στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ στέλνοντας το Γιαβούζ να τρυπήσει την κυπριακή ΑΟΖ, η χείρα βοηθείας για εκείνην έρχεται από μια διατεταγμένη αρθρογραφία προερχόμενη από το Κατάρ, που επαναφέρει το θέμα των μειονοτικών δικαιωμάτων στη Θράκη.

Το αγγλόφωνο βίντεο, που κυκλοφόρησε προ ημερών έφερε την υπογραφή του Αλ Τζαζίρα, του πρώτου αραβικού καναλιού δορυφορικής τηλεόρασης που εκπέμπει από την Ντόχα του Κατάρ, και είχε σαν θέμα του την ''τουρκική εθνική μειονότητα'' της Θράκης.

Εξ ονόματος αυτής μίλησαν πολλοί... εκπρόσωποι της τουρκικής προπαγάνδας, όπως ο εκδότης της εφημερίδας ''Μιλλέτ'' της Ξάνθης Τζεγκίζ Ομέρ, ο πρόεδρος της ''Ένωσης Τούρκων Δασκάλων'', η εκδότρια της εφημερίδας ''Γκιουντέμ'', ο ψευδομουφτής Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου, ο δημοσιογράφος Σεζέρ Ριζά, η νέα πρόεδρος του DEB (κόμματος ισότητας, ειρήνης και φιλίας) Τσιντέμ Ασάφογλου και άλλοι, με φόντο εικόνες απ' τον Εχίνο, που προφανώς τράβηξε το drone του καταριανού Μέσου.

Στην όλη καλοστημένη προβολή, που αναμφίβολα πρόβαλε τις θέσεις της Τουρκίας για την Θράκη, είχε την... τιμητική της η μόνιμη “κατήγορος” της Ελλάδας σε διεθνή φόρα Περβίν Χαϊρουλλάχ, ενώ απουσίαζαν περιέργως οι μουσουλμάνοι βουλευτές της περιοχής, όπως κι ο αιρετός ψευτομουφτής Ξάνθης. Όπως αναμενόταν, εξάλλου, δεν μίλησε κανείς χριστιανός στην εκδήλωση, πολίτης ή πολιτικός.

Ωστόσο όλοι και όλα ''φώναζαν'' αυτό που είναι εμφανές από χρόνια: Η Τουρκία κάνει πρόβες για θερμό επεισόδιο στην περιοχή εκμεταλλευόμενη τη διαχρονική ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής (παρά την σθεναρή της αντίσταση ή τους... ''επικοινωνιακούς παλικαρισμούς της'', κατ' άλλους, στον Έβρο). Σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς:

- Ποιος κάνει κουμάντο, τελικά, στο πάτριο έδαφος της Θράκης;

Γιατί είναι φανερό ότι τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, και κυρίως απ' τον Μάρτιο του '18 και ύστερα (όταν συνελήφθησαν δυο αξιωματικοί μας του Στρατού Ξηράς στις Καστανιές Έβρου), η Τουρκία έχει πλάτες πίσω της και εξυφαίνει με προσοχή και επιμονή το στρατηγικό της σχεδιασμό με όπλα τους μετανάστες (τους οποίους απέσυρε λόγω κορονοϊού) και την μουσουλμανική μειονότητα Θράκης.

Προφανής της σκοπός είναι, βέβαια, να πετύχει - ευκαιρίας δοθείσης - να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η εκ μέρους μας αντίσταση σταμάτησε, όπως φαίνεται, στον Έβρο και τώρα δείχνουμε έτοιμοι να επανέλθουμε στην νωθρότητα, με μόνη παρηγοριά τελευταία την φαγωμάρα των τουρκόφρονων ψευτομουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης (Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μέτε, αντίστοιχα), που δημιουργούν σύγχυση στην Τουρκία με το να αλληλοκαρφώνονται στο ΥΠΕΞ της ως γκιουλενιστές, μέλη της FETO...

Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα