Ποιός θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας;

Μετά την δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του Πέερ Στάινμπρουκ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας για την Καγκελαρία, έχουν ήδη αρχίσει τα πρώτα… προγνωστικά.

Για πολλούς λειτούργησε ως ανακούφιση η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας για την Καγκελαρία, αφού μέχρι τώρα τα κορυφαία στελέχη του SPD Ζήγκμαρ Γκάμπριελ, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ και Πέερ Στάινμπρουκ λειτουργούσαν ως περίπου ισόκυρα και χαρακτηρίζονταν ως «τρόϊκα», χωρίς να γνωρίζουμε ποιός εν τέλει θα είναι ο «άνθρωπος στην αρένα». Μολαταύτα,

το τρέχον Spiegel σημειώνει ότι εκτός από τον «εξωτερικό εχθρό» υφίσταται μια εκκρεμότητα ως προς το κατά πόσον υποστηρίζεται ο Στάινμπρουκ από το όλον του κόμματός του.

Η μάχη ενάντια στην Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι καθόλου εύκολη. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 68% του γερμανικού λαού δήλωσε ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της, και συγκεκριμένα όσον αφορά στην ευρωπαϊκή κρίση την στηρίζει το 70% του πληθυσμού. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 75% του αντιπάλου κόμματος SPD και το 70% των Πρασίνων! Ας έχουν λοιπόν υπ’ όψιν τους οι Έλληνες ότι ακόμα και μια αλλαγή του προσώπου της Καγκελαρίου ενδέχεται να μην σημάνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής για την Ευρώπη. Οι επιλογές της Μέρκελ φαίνεται πως συναντούν πρωτοφανώς εκτεταμένη, σχεδόν καθολική αποδοχή στην βάση όλου του γερμανικού πολιτικού συστήματος.

Παρά την δημοφιλία της Μέρκελ, ένα βασικό στοιχείο ενδέχεται να ανατρέψει την ανανέωση της θητείας της: η διαφαινόμενη μη είσοδος των φιλελευθέρων (των «Ελεύθερων Δημοκρατών» – FDP, δηλαδή του Φίλιπ Ρέσλερ, που έχει… πολλούς φίλους στην ελληνική κοινή γνώμη) στο Κοινοβούλιο. Με το 4% των δημοσκοπήσεων δεν υπερβαίνουν το εκλογικό πλαφόν του 4%. Ενώ το επικρατέστερο σενάριο μέχρι τώρα ήταν ότι οδεύουμε προς κοκκινόμαυρο «μεγάλο συνασπισμό» υπό την Μέρκελ (CDU μείζων εταίρος – SPD ελάσσων εταίρος), ο Στάινμπρουκ δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο και ότι κινείται στην κατεύθυνση της συγκυβέρνησης με τους Πρασίνους. Με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό, ειδικά άμα δεν μπει το FDP στην Βουλή, κι ας είχε ο συνασπισμός οριακή πλειοψηφία. Στελέχη του FDP όπως ο Lindner δηλώνουν ότι αν το κόμμα τους καταφέρει να εισέλθει στην Βουλή, θα μπορούσε να υποστηρίξει μια Ampelkoalition, κοινώς όλοι εναντίον Μέρκελ (βέβαια, αυτό ίσως να λέγεται ακριβώς για να… εισέλθει στην Βουλή, υποσχόμενο να υποστηρίξει κατ’ ουσίαν τις αντίθετες πολιτικές –στα μάτια του Γερμανού ψηφοφόρου- από αυτές που εισήγαγε με τον κιτρινόμαυρο κυβερνητικό συνασπισμό). To Ampelkoalition (κυβερνητικός συνασπισμός «φαναριού») παραπέμπει στα χρώματα των τριών κομμάτων που τον συναπαρτίζουν: Κόκκινο (SPD) – Κίτρινο (FDP) – Πράσινο (Πράσινοι), και αν συμβεί θα είναι η πρώτη φορά που θα λάβει χώρα. Το ερώτημα παραμένει, τί είδους «κοκκινοπράσινες» πολιτικές θα μπορούσε να στηρίξει το FDP και με ποιά ρητορική θα υποσχεθεί πως θα το κάνει.

Φυσικά, όλα –μα όλα- θα κριθούν τελικά και από την έκβαση της κρίσης στ

Keywords
Τυχαία Θέματα