Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ;

Με τη Χίλαρι Κλίντον να αποχωρεί μέσα στο 2013, το παρασκήνιο στην Ουάσινγκτον για τον επόμενο υπουργό Εξωτερικών είναι έντονο. Ο Τζον Κέρι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής πολιτικής της Γερουσίας των ΗΠΑ, και η πρέσβειρα του ΟΗΕ Σούζαν Ράις είναι οι πιο προφανείς υποψήφιοι, ενώ ακούγεται και το όνομα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλον.

Προς το παρόν,  οι φήμες τροφοδοτούνται

από αξιωματούχους της κυβέρνησης. Ανώνυμη πηγή δηλώνει ότι ο Κέρι είναι ο πιθανότερος, καθώς δούλεψε σκληρά στην προεκλογική καμπάνια του Ομπάμα.

Μία άλλη ανώνυμη πηγή αναφέρει στη χθεσινή Boston Globe ότι ο Κέρι είναι επίσης ο πιθανότερος για τη θέση, καθώς γνωρίζει καλά το αντικείμενο εξαιτίας της τωρινής του θέσης και χαίρει σεβασμού.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που στοιχηματίζουν στην Ράις. Αν και θα έχει να αντιμετωπίσει τις δημόσιες δηλώσεις της για την επίθεση στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου, για την οποία έσπευσε να πει ότι είναι επίθεση φανατικών που συγχύστηκαν με το αντιμουσουλμανικό φιλμ.

Ο Κέρι όμως είναι και ο «αγαπημένος» των Ρώσων. Ανώνυμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει στην Kommersant ότι η Μόσχα τον προτιμά, ενώ θεωρεί την Ράις «πολύ φιλόδοξη και επιθετική» κάτι που θα δυσκολέψει τις διμερείς σχέσεις. Εξάλλου η Ράις έχει επικρίνει δριμύτατα την στάση της Μόσχας στη συριακή κρίση. Η Χίλαρι Κλίντον θα εγκαταλείψει το πόστο της μετά την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιανουάριο.

foreignpolicy.com

Πυθία 

Keywords
Τυχαία Θέματα