Πόλεμος και ειρήνη

Το Ισραήλ 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Yom Kippur, υπέστη μια σοβαρή ήττα ασφαλείας, δίνοντας το δικαίωμα σε τρομοκρατική οργάνωση να εισβάλει

Του δρος Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

Ο τίτλος αυτός ίσως να είναι ο καταλληλότερος, δεδομένων των εξελίξεων τόσο στην περιφέρειά μας όσο και παγκοσμίως. Δυστυχώς, έχει πλέον αποδειχτεί πως δεν ζούμε σε έναν ειρηνικό κόσμο. Και, το χειρότερο, ότι δεν προσπαθούμε να επιλύσουμε διαφορές μας. Αντιθέτως, οι διαφορές πολλαπλασιάζονται. Και θα συνεχίσει η εν λόγω

κατάσταση προς αυτήν την πορεία. Για πολλούς λόγους. Τα γεγονότα τα οποία πλέον τρέχουν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, στο σύνολο αυτού που έχει μείνει, συμβάλλουν προς την αλλαγή άρδην του όρου και της πρακτικής ασφάλειας τόσο του Ισραήλ όσο και χωρών στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, των συμμάχων, των περιφερειακών χωρών και όχι μόνο.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και για το Ισραήλ. Τα δεδομένα ασφάλειας θα αλλάξουν. Το Ισραήλ, 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Yom Kippur (Οκτωβρίου 1973), υπέστη μια σοβαρή ήττα ασφαλείας. Η «τρύπα ασφαλείας» έδωσε το δικαίωμα σε τρομοκρατική οργάνωση να εισβάλει στο Ισραήλ, να δολοφονήσει αθώους πολίτες και να εισχωρήσει, με πρόσχημα ότι θέλει να σώσει την Παλαιστίνη. Όταν, ωστόσο, βρισκόταν σε προχωρημένο επίπεδο συζήτησης – αναγνώρισης των δύο μερών (Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ) μεταξύ τους χωρών, ώστε να υπάρχει συντονισμός και παράλληλη πρόταση επίλυσης του Παλαιστινιακού σε συγκεκριμένο χρόνο και συγκεκριμένη γη.

Όλα αυτά τορπιλίστηκαν την 7η Οκτωβρίου 2023 από τη σιιτική οργάνωση της Χαμάς, η οποία μέσου του αρχηγού της βιάστηκε να μας ανακοινώσει πως καμία αραβική χώρα δεν θα βρει λύση στο Παλαιστινιακό όπως αυτή επιθυμεί.

Το γεγονός αυτό μάς οδηγεί στα εξής αποτελέσματα (σε αρχικό επίπεδο): 1. Βρισκόμαστε μεταξύ αντιδικίας Σιιτών και Σουνιτών (Ιράν, Αραβικών κρατών), με εξαίρεση την Τουρκία και το Κατάρ, που βρήκε τη χρυσή τομή να συζητά και να υποτιμά τη δύναμη και τη δυναμική των αραβικών κρατών έμμεσα, διά πράξεων του Ιράν και να συνεργάζονται και με το Ιράν. 2. Βρισκόμαστε στην προσπάθεια η Τουρκία να χωρίσει και να αναδιοργανώσει την περιοχή έμμεσα, σε πρώτο βαθμό, και άμεσα. Έχει ήδη εισχωρήσει ως συναίσθημα σε πολλούς αραβικής καταγωγής ότι η Τουρκία μπορεί να ενώσει. Και ταυτόχρονα δημιουργεί «στρατό» μελλοντικών επιχειρήσεων. Το έκανε πρόσφατα. Λίβυοι στο Αχτσάρ και, αντίστοιχα, Σύριοι στη Λιβύη. Και τα γεγονότα εξελίσσονται. Δεν είναι τυχαίο ότι ζήτησε ο πρόεδρος Ερντογάν να εμπλακεί στην επίλυση του Παλαιστινιακού στο πλαίσιο του 1967, και όχι στο πλαίσιοάλλης σουνιτικής χώρας (η Σαουδική Αραβία θα είχε άλλο αποτέλεσμα, ως πιο πραγματιστές). 3. Το Ισραήλ θα επανεξετάσει όλες τις συμμαχίες του. Άμεσα. Ασφάλειας και εμπορίου. Και όσο το κάνει αυτό, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει με πολλούς τρόπους, που μπορεί να πυρπολήσουν ακόμα και τις συμφωνίες και το επίπεδο συμφωνιών τόσο στα πλαίσια του Αβραχαμικού Συμφώνου όσο και με δυτικές και ανατολικές χώρες. Θα υπάρξει επίσης και αναβάθμιση του τρόπου εμπλοκής, με περισσότερες επιθέσεις προληπτικές, που να αποδίδουν μεγαλύτερα χτυπήματα στην καρδιά και των Ιρανών αλλά και των συμμάχων του Ιράν.

Για το Ιράν τα λεφτά βρέθηκαν, η εκπαίδευση έγινε μπροστά στα μάτια των απλών πολιτών στη μέση της Γάζας, εναέρια, θαλάσσια και χερσαία συντονισμένα, όπως ακριβώς έπραξαν με τα πλήγματα στο Ισραήλ. Και, επίσης, βρέθηκε το ανθρώπινο δυναμικό, που μένει να αποδειχτεί αν όντως ήταν από τη Γάζα ή από αλλού. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Χαμάς δεν αποτελεί ομάδα διαμεσολαβητική ούτε τίποτα άλλο. Είναι μια τρομοκρατική ομάδα, που διέπραξε μαζική τρομοκρατία και δολοφονίες. Αυτό είχε ως στόχο. Όχι το Παλαιστινιακό. Η Παλαιστινιακή Αρχή χάθηκε. Ούτε στα πολιτικά συμβούλια δεν θα μπορεί να ορίσει τρόπο συζήτησης σε διεθνές επίπεδο. Η Χαμάς θα εξολοθρευτεί σε μεγάλο βαθμό. Αλλά το κόστος στους Παλαιστινίους αλλά και Ισραηλινούς απλούς και αθώους πολίτες θα είναι μεγάλο.

* Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, πρόεδρος του Strategy International (SI) Ltd

The post Πόλεμος και ειρήνη appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα