Πωλήθηκε η Αγροτική τράπεζα – Όλο το παρασκήνιο

Με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς που ανακοινώθηκε πριν λίγο ξεκινά η νέα αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση σηματοδοτεί τη βούλησή της να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας,

απορροφάται το υγιές κομμάτι του τμήματος της Αγροτικής τράπεζας από την Πειραιώς, ενώ το «κακό» κομμάτι που περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια περνούν σε εκκαθάριση.

Οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων της ΑΤΕ έχουν διασφαλιστεί όπως και το ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα καταστήματα της ΑΤΕ, ενώ οι καταθέσεις περνούν όλες στη νέα ιδιοκτήτρια και διασφαλίζονται πλήρως.

Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε ενώ για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται  και έχουν ενέχυρο αγροτική γη θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Τώρα, στο παρασκήνιο της απόφασης, φαίνεται ότι υπήρξαν διαβεβαιώσεις ή πιέσεις και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΑΤΕ κ. Πανταλάκης που αντιδρούσε στην πώληση, βάζει νερό στο κρασί του…

Είτε γιατί έχουν ατονήσει τα πολιτικά επιχειρήματα ότι αν πωληθεί η ΑΤΕ θα πληγεί ο αγροτικός τομέας, (αφού τα δάνεια προς αγρότες είναι ελάχιστα) είτε γιατί το παιχνίδι του κ. Πανταλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό, το θέμα είναι ότι οι σκόπελοι ξεπερνιούνται. Ίσως σ΄ αυτό βοηθήσει πιθανή αξιοποίηση του κ. Πανταλάκη από τον Σάλλα της Πειραιώς σε κάποια θέση στο νέο σχήμα.

H πολιτική παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει άμεσα την σύγκλιση των οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για το ζήτημα της ΑΤΕ Bank δεν βοηθάει την προσπάθεια εξυγίανσης.
Είναι προφανές ότι τόσο η διοίκηση Πανταλάκη που αποσκίρτησε από το ΠΑΣΟΚ και πλέον διάκειται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο ΣΕΑΤΕ που από ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να φέρουν το ζήτημα της ΑΤΕ στην πολιτική αρένα.

Τα νούμερα όμως είναι αμείλικτα: Τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα είναι 2,196 δις ευρώ δηλαδή το 10% των συνολικών χορηγήσεων αλλά αν ληφθούν και τα δάνεια π.χ. στεγαστικά σε αγρότες φθάνουν τα 3,18 δις ευρώ σε σύνολο περίπου 20 δις ενώ οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 14,3 δις ευρώ.

Η ΑΤΕ έχει περίπου 9307 εργαζομένους εκ των οποίων οι 5100 στον χρηματοοικονομικό τομέα. Οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το δημόσιο ως περιουσιακό στοιχείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα