Πολιτικό παιχνίδι για έναν

09:32 4/5/2013 - Πηγή: Antinews

Προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην Πρωθυπουργία, δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα πράγματα του παραέρχονται βολικά, αλλά τουλάχιστον έχει αποφύγει τις μεγάλες κρίσεις.

Τα παραδείγματα ­ είτε αναμενόμενων είτε απροσδόκητων ­ ευμενών εξελίξεων είναι ήδη πολλά: πολλοί, πρώην επικριτές του τον επαινούν και δηλώνουν ξαφνιασμένοι από την παρουσία του και το πώς κινείται ως πρωθυπουργός. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τον επαίνεσε για την εργατικότητά του

και την παρουσία του. Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δεν διστάζει να πει σε συνομιλητές του, ότι ο Αντ. Σαμαράς τον έχει εκπλήξει. Ακόμα και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης δεν διστάζει, παρά τα όσα τους χωρίζουν, να σημειώσει τα κατ’ αυτόν θετικά που βλέπει.

Ο Αντ. Σαμαράς βλέπει ξαφνικά, μετά από τα πολλά χρόνια της πολιτικής ερήμου, να γίνεται αποδεκτός από το εγχώριο πολιτικό σύστημα, ως ο ηγέτης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Διαπιστώνει ότι δεν είναι εύκολο να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι σημαντικότερες επιλογές της κυβέρνησής του και αυτό τον διευκολύνει στα σχέδιά του.

Εξάλλου και στον διεθνή χώρο ένας αριθμός ξένων πολιτικών ηγετών, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κ.α. εξαίρουν την πολιτική του.

Την ίδια στιγμή, ο Αντ. Σαμαράς υπερτερεί – όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις – του βασικού του εγχώριου πολιτικού αντιπάλου του, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Εσωτερική αντιπολίτευση δεν υπάρχει στη ΝΔ, παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις, αλλά και αυτές στο παρασκήνιο και σε συζητήσεις υπουργών με συναδέλφους τους βουλευτές ή δημοσιογράφους, με καφέ ή ποτό.

Στα «σοβαρά και τα μεγάλα» δεν υπάρχουν «διαφωνούντες» και όσοι σκέπτονται να κάνουν φασαρία, αναδιπλώνονται και υποχωρούν ατάκτως. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι περισσότεροι ξέχασαν ότι πριν καιρό ήταν αρνητικοί για τον Αντ. Σαμαρά και πλέον όλοι τρέχουν να του σφίξουν το χέρι. Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή, όπου μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα της Κυριακής των Βαϊων, βουλευτές κυριολεκτικά έτρεχαν πίσω από τον Πρωθυπουργό για να του ευχηθούν.

Παράλληλα, από τα ΜΜΕ δεν υπάρχει ουσιαστική κριτική, αφού οι ιδιοκτήτες τους (εκδότες εφημερίδων και καναλάρχες) γνωρίζουν όλοι ότι από την επιτυχία της κυβέρνησης και άρα την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας, εξαρτάται και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Με όλα αυτά ο Αντ. Σαμαράς δείχνει πλέον να επικρατεί κατά κράτος και να επιβάλλει την ηγεμονία του, τόσο στο πολιτικό σκηνικό, όσο και στον κομματικό μηχανισμό, χωρίς μάλιστα να συναντά ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Καθώς θα κλείνει σιγά-σιγά ο «κύκλος της άνοιξης» όπου ο Πρωθυπουργός είχε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα και ενώ οδεύουμε προς την πρώτη επέτειο από την εκλογική του νίκη, αρχίζουν να αναδεικνύονται τα πρώτα ουσιώδη συμπεράσματα από τη «νέα περίοδο» της ΝΔ.

Όπως αναφέρει έμπειρος παράγοντας της ΝΔ, το κόμμα οδηγείται από τη φυσική ηγεσία του σε νέα φάση που αντιστοιχεί στα νέα δεδομένα. Άρα στη δημιουργία της νέας ΝΔ της νέας εποχής, όπου ούτε αντιρρήσεις πρόκειται να υπάρξουν ούτε ανταρσίες πολύ περισσότερο. Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους, που διακρίνεται τώρα με σαφήνεια.

Ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια νέα κατάσταση στο κόμμα του και στην κυβέρνησή του με την προσδοκία ότι αυτό θα συμπαρασύρει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και μπορεί να το πετύχει, αφού το παιχνίδι είναι για έναν!

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα