Πώς ένα χτύπημα μετέτρεψε έναν άντρα σε μαθηματική ιδιοφυία

22:39 7/5/2014 - Πηγή: Antinews

Το 2002, δύο άνδρες επιτέθηκαν βάναυσα στον Jason Padgett έξω από ένα μπαρ καραόκε, αφήνοντάς τον με μια σοβαρή διάσειση και διαταραχή μετα-τραυματικού στρες. Αλλά το περιστατικό μετέτρεψε τον Padgett σε μια μαθηματική ιδιοφυΐα, που βλέπει τον κόσμο μέσα από το φακό της γεωμετρίας .

Ο Padgett, ένας πωλητής επίπλων από την Tacoma της Washington, που δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τις ακαδημαϊκές γνώσεις, ανέπτυξε την ικανότητα να φαντάζεται πολύπλοκα μαθηματικά

αντικείμενα και έννοιες της φυσικής, διαισθητικά. Η βλάβη, παρότι καταστροφική, φαίνεται πως ξεκλείδωσε ένα μέρος του εγκεφάλου του που κάνει τα πάντα στον κόσμο του να φαίνονται πως έχουν μια μαθηματική δομή. «Βλέπω σχήματα και γωνίες παντού στην πραγματική ζωή» - από τη γεωμετρία του ουράνιου τόξου, ως τα fractals στο νερό που πηγαίνουν σπειροειδώς προς τα κάτω, λέει ο Padgett. «Είναι πράγματι πολύ όμορφα».

Ο Padgett, ο οποίος μόλις δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του με τη βοήθεια της Maureen Seaberg με τίτλο «Struck by Genius» (Χτυπημένος από ιδιοφυία), είναι ένα από τα σπάνια άτομα με επίκτητο σύνδρομο του σοφού, στο οποίο ένα φυσιολογικό άτομο αναπτύσσει καταπληκτικές ικανότητες μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό ή νόσο. Άλλοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει αξιόλογες μουσικές ή καλλιτεχνικές ικανότητες, αλλά λίγοι άνθρωποι έχουν αποκτήσει μαθηματικές ικανότητες όπως ο Padgett. Τώρα, οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ποια τμήματα του εγκεφάλου επαναρυθμίζονται για να επιτρέπουν τέτοια σοφός δεξιότητες και τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τέτοιες δεξιότητες μπορούν να παραμένουν αδρανείς σε όλους τους ανθρώπινους εγκεφάλους.

«Χτυπημένος από ιδιοφυΐα»

Πριν από τον τραυματισμό, ο Padgett ήταν ένας μάλλον… χαλαρός χαρακτήρας. Δεν είχε προχωρήσει ποτέ στη μελέτη των μαθηματικών. «Αντέγραφα και δεν άνοιξα ποτέ βιβλίο στη ζωή μου» είπε. Όλα αυτά όμως άλλαξαν τη νύχτα της επίθεσης. Ο Padgett θυμάται όταν τον χτύπησαν και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου είδε μια φωτεινή λάμψη. Οι δύο άντρες τον κλώτσησαν στο κεφάλι ενώ προσπάθησε να αντεπιτεθεί. Αργότερα εκείνο το βράδυ, οι γιατροί διέγνωσαν στον Padgett μια σοβαρή διάσειση και αιμορραγία στα νεφρά και τον έστειλαν σπίτι με παυσίπονα.

Λίγο μετά την επίθεση, o Padgett έπασχε από PTSD και εξουθενωτικό κοινωνικό άγχος. Αλλά την ίδια στιγμή, παρατήρησε ότι όλα έμοιαζαν διαφορετικά. Ο ίδιος περιγράφει το όραμά του ως «διακριτές κορνίζες από εικόνες με μια γραμμή που τις συνδέει, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πραγματική ταχύτητα». Αν θεωρείτε ότι η όραση είναι σαν να λαμβάνει φωτογραφίες ο εγκέφαλος συνεχώς και να τις μετατρέπει σε βίντεο, ο Padgett είναι σα να βλέπει τις εικόνες χωρίς τη μετατροπή. Μαζί με αυτό, ο Padgett άρχισε να ζωγραφίζει πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα, αλλά δεν είχε την τυπική εκπαίδευση να κατανοήσει τις εξισώσεις που εκπροσωπούσαν. Μια μέρα, ένας φυσικός τον εντόπισε κάνει αυτά τα σχέδια σε ένα εμπορικό κέντρο και τον προέτρεψε να συνεχίσει τη μαθηματική εκπαίδευση. Τώρα είναι ένας δευτεροετής φοιτητής στο κολέγιο και ένας επίδοξος θεωρητικός των αριθμών.

Η εξήγηση

Οι αξιοσημείωτες ικανότητες του Padgett προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των νευροεπιστημόνων που ήθελαν να καταλάβουν πώς τις ανέπτυξε. Ο Berit Brogaard, καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και οι συνεργάτες του σάρωσαν τον εγκέφαλο του Padgett με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να καταλάβουν πώς απέκτησε τις δεξιότητές του και την συναισθησία που του επιτρέπει να αντιληφθεί μαθηματικούς τύπους και γεωμετρικά σχήματα.

«Η απόκτηση του συνδρόμου του σοφού είναι πολύ σπάνια» λέει ο Brogaard, προσθέτοντας ότι μόνο 15 έως 25 περιπτώσεις έχουν περιγραφεί σε ιατρικές μελέτες.
Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία μετρά τις αλλαγές στη ροή του αίματος και τη χρήση του οξυγόνου σε όλο τον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκειά της, οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο Padgett έπλαθε μαθηματικές εικόνες στο μυαλό του. Οι προκύπτουσες σαρώσεις έδειξαν σημαντική δραστηριότητα στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του, όπου έχει αποδειχθεί ότι «κατοικούν» οι μαθηματικές δεξιότητες. Ο εγκέφαλός του φωτίστηκε πιο έντονα στον αριστερό βρεγματικό φλοιό, μια περιοχή πίσω από την κορυφή του κεφαλιού που είναι γνωστή για την ενσωμάτωση πληροφοριών από διαφορετικές αισθήσεις. Υπήρξε επίσης κάποια ενεργοποίηση σε τμήματα του κροταφικού λοβού του (που εμπλέκονται στην οπτική μνήμη, την αισθητηριακή επεξεργασία και το συναίσθημα) και στον μετωπιαίο λοβό (που συμμετέχει στην εκτελεστική λειτουργία, το σχεδιασμό και την προσοχή). Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές στον εγκέφαλο του Padgett είναι μόνιμες.

Όλοι κρύβουμε έναν σοφό

Λοιπόν; Οι ικανότητες του Padgett κρύβονται μέσα σε όλους μας, περιμένοντας να αποκαλυφθούν; Ή ήταν κάτι μοναδικό στον εγκέφαλο του Padgett; Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάτι που υποβόσκει σε όλους μας και που ο Padgett το αξιοποίησε, υποστηρίζει ο Brogaard. «Θα ήταν μεγάλη σύμπτωση αν είχε έναν ειδικό εγκέφαλο και στη συνέχεια του τύχαινε ο τραυματισμός», είπε. «Και δεν είναι ο μόνος».
Εκτός από τραύματα στο κεφάλι, η ψυχική ασθένεια είναι επίσης γνωστό ότι αποκαλύπτει λανθάνουσες ικανότητες. Υπάρχει και η πιθανότητα ότι οι ικανότητες του σοφού μπορεί να προκύψουν μαζί με κάτι άλλο. Στην περίπτωση του Padgett, ανέπτυξε αρκετά σοβαρή διαταραχή μετα-τραυματικού στρες και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και ο ίδιος εξακολουθεί να δυσκολεύεται να εμφανιστεί σε κοινό. Ωστόσο, ο Padgett δεν θα άλλαζε τις νέες ικανότητές του αν μπορούσε. «Είναι τόσο ωραία, που δεν μπορώ καν να το περιγράψω», είπε.

http://www.livescience.com/45349-brain-injury-turns-man-into-math-genius.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα