Πως η ΝΔ μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία

09:03 6/4/2012 - Πηγή: Antinews

Η προεκλογική στρατηγική της ΝΔ

 

του Κώστα Ροδινού

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ τούτη τη φορά  αδυνατεί  να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Ηττημένο κοινωνικά και πολιτικά και απαξιωμένο ηθικά θα όδευε προς τις εκλογές απολογούμενο. Με σχεδόν βεβαία τη συντριβή.

Γιαυτό και δοκίμασε, παντοιοτρόπως, να μεταθέσει για αργότερα το «πικρό ποτήριο»,  παρατείνοντας το βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου, και  «προσμένοντας ίσως κάποιο θαύμα»!

Που μπορεί να  ελπίζει;

Πρώτον, να επιβάλλει  την ατζέντα των εκλογών, δηλαδή η πολιτική αντιπαράθεση να κινηθεί γύρω από τους άξονες που έθεσε η Τρόϊκα. Έτσι, ευελπιστεί  να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε μια συζήτηση για το ποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα το μνημόνιο! Ποιος θα είναι καλύτερος διαχειριστής, με άλλα λόγια.

Δεύτερον, στην πολυδιάσπαση  της κεντροδεξιάς. Γιατί  μια ενιαία κεντροδεξιά θα μπορούσε όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές, αλλά  να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα, ικανό να  στηρίξει  μια δυναμική πολιτική μεταρρυθμίσεων.

Τρίτον, στη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ! Όταν ακόμα και ο Παπακωνσταντίνου, ο …θεωρητικός του Τιτανικού, έχει το θράσος να προτείνει συγκυβέρνηση, αντιλαμβάνεσθε πόσο τραγικά είναι τα πράγματα και πόσο ξέμειναν από λύσεις και ιδέες  στο κόμμα του Βενιζέλου.  Όμως, αν η συγκυβέρνηση φαντάζει σωτήρια λύση  για το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποδειχθεί η …Αχίλλειος πτέρνα της Ν.Δ.

 

Η ατζέντα των εκλογών

Ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές, με τη συνδρομή των ΜΜΕ και τις συχνές παρεμβάσεις της Τρόϊκα,  η συζήτηση επικεντρώνεται στα  μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Αρχικά μιλούσαν για 11 δις, στη συνέχεια έφτασαν στα 14.5 δις και πάει λέγοντας. Επειδή  …εξοικειωθήκαμε  με τα …δις, τα ποσά είναι ιλιγγιώδη, ειδικά σε μια οικονομία που έχει καταρρεύσει. Πρόκειται για το 7% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από την αγορά.  Και ο πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών γνωρίζει τις συνέπειες: εμβάθυνση της ύφεσης! Εμβάθυνση της ύφεσης, σημαίνει νέα μέτρα! Καιρός κάποιος να  πεί: «φτάνει πιά. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο!»

Ο  κ. Βενιζέλος θα εμφανισθεί στον ελληνικό λαό, με τη λεοντή του PSI και της νέας δανειακής, και θα ζητήσει την ψήφο του για να ολοκληρώσει τη….σωτηρία της χώρας. Ποια σωτηρία; Κατά τη Fitch, το ελληνικό χρέος το 2013 θα ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ! Θυμίζω, ότι το παρέλαβαν  στο 118%!!!

Θα είναι στρατηγικό  λάθος, αν η ΝΔ εμπλακεί σ’ αυτή τη συζήτηση. Γιατί πώς να πείσεις τον άνεργο που έχασε τη δουλειά του, τον συνταξιούχο που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται, τον νεοπροσλαμβανόμενο που παίρνει κατώτατο μισθό …φιλοδώρημα και τον μικρομεσαίο που έκλεισε η επιχείρησή του και τον κυνηγάν τα χρέη, και όλα αυτά εξ αιτίας του μνημονίου, ό,τι μια  καλύτερη  εφαρμογή, θα βελτιώσει την κατάσταση του;

Επομένως, η ΝΔ πρέπει να μεταφέρει την ατζέντα  στην ανάπτυξη.  Να παρουσιάσει μια άλλη πρόταση.  Όχι γενικόλογες αναφορές και λόγια του αέρα, αλλά συγκεκριμ

Keywords
Τυχαία Θέματα