Πως την «πάτησε» ο Ερντογάν με την Συρία

08:03 7/7/2012 - Πηγή: Antinews

Ο Recep Tayyip Erdogan δεν κατάλαβε από πού του ήρθε.

Κατάλαβε ότι μπήκε σε μπελάδες όταν το αμερικανικό πεντάγωνο διέρρευσε πως το τουρκικό Phantom RF-4E, που κατέρριψε η συριακή αεράμυνα, πετούσε στον συριακό εναέριο χώρο και όχι στον διεθνή.

Αργότερα, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσφερε αποδείξεις για τα παραπάνω, με βάση στοιχεία των ραντάρ.

Έτσι,

το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Τούρκος ηγέτης ήταν να αλλάξει θέμα. Για αυτό και η Άγκυρα εφαρμόζει πλέον μια ζώνη ασφαλείας μήκους 6.4 χλμ στα σύνορά της με την Συρία, με συχνές πτήσεις επιτήρησης α/φών F-16. Παράλληλα, η Τουρκία έχει κινητοποιήσει άρματα μάχης, συστοιχίες πυραύλων κλπ στα σύνορα, με τον Erdogan να χαρακτηρίζει την Συρία, ούτε λίγο ούτε πολύ ως μια εχθρική χώρα.

Τι άλλο απομένει να κάνει; Κρατηθείτε.

Το αμέσως επόμενο μέλλον της Συρίας σχεδιάστηκε πρόσφατα στην Γενεύη, μέσα στα πλαίσια μιας ακόμη «αφηρημένης» πρωτοβουλίας της διεθνούς κοινότητας, με διάφορες χώρες να προσφέρουν προτάσεις ειρήνης, την ίδια ώρα που αρκετές από αυτές φημολογείται πως εξοπλίζουν την συριακή αντιπολίτευση.

Όλα αυτά θυμίζουν τις παλιές εποχές, όταν οι διάφορες ξένες δυνάμεις αποφάσιζαν για τη μοίρα κάποιας χώρας, χωρίς να ρωτήσουν τον λαό της, ο οποίος δεν τις ζήτησε καν να τον βοηθήσουν.

Εν κατακλείδι: Δεν θα υπάρξει επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Συρία, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πέραν αυτού, ο Lavrov νικά κατά κράτος την Hillary Clinton σε όλα τα επίπεδα, άρα, τουλάχιστον για την ώρα, η Ρωσία είναι ο μεγάλος νικητής.

Η Μόσχα δεν θέλει αλλαγή καθεστώτος στην Δαμασκό, φοβούμενη πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συριακού κρατικού μηχανισμού.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον αποδέχεται έναν αποδυναμωμένο Assad.

Το πρόβλημα είναι η ερμηνεία της αμοιβαίας συναίνεσης, πάνω στην οποία θα βασίζεται μια μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό, όπως αποφασίστηκε στην Γενεύη. Για τον Ομπάμα, αυτό σημαίνει πως ο Assad θα πρέπει να φύγει. Για την Μόσχα και το Πεκίνο, σημαίνει πως ο Assad θα πρέπει να αποτελεί μέρος της μεταβατικής κυβέρνησης.

Όλα θα παιχτούν γύρω από την ερμηνεία αυτή. Και πολλοί ανησυχούν πως όπως η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη κατέληξε σε 30.000 βομβαρδιστικές επιδρομές, έτσι και η μεταβατική κυβέρνηση βασισμένη στην αμοιβαία συναίνεση σηκώνει πολλαπλές ερμηνείες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο. Στο ενδιάμεσο διάστημα, οι Ρώσοι θα προσπαθούν να πιέσουν τους Σύρους παίκτες να δεχτούν την μεταβατική κυβέρνηση. Στην συνέχεια, όλα είναι ανοιχτά. Μια Αμερική με πρόεδρο τον Mitt Romney, θα μπορούσε κάλλιστα να αρχίσει την επίθεση εναντίον της Συρίας στις αρχές του 2013.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ τα έχουν ήδη βρει αναφορικά με την Συρία.

Η Ρωσία χαλάρωσε την στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Η Αμερική ζήτησε επίσημη συγγνώμη από το Πακιστάν, το οποίο την αποδέχθηκε,

Keywords
Τυχαία Θέματα