Πόσοι άραγε άγνωστοι Steve Jobs, χάθηκαν για πάντα;


Η παρούσα ανάρτηση δεν είναι για τον Steve Jobs. Είναι για τους αμέτρητους ανθρώπους που έζησαν, και που διέθεταν τον ίδιο συνδυασμό ταλέντων με αυτόν, αλλά για τους οποίους ούτε μάθαμε, ούτε θα μάθουμε ποτέ τίποτα.

Οι περισσότεροι από τα 106  περίπου δισεκατομμύρια ανθρώπων που έζησαν στον πλανήτη, είναι νεκροί. Σχεδόν το 94% του συνόλου.

Και οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν Ασιάτες (πάνω από το 60%).

Και οι περισσότεροι από αυτούς τους Ασιάτες ήταν πάμφτωχοι. Γεννημένοι

από αγράμματους χωρικούς, υπόδουλοι στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, στο έλεος κάποιας μορφής δεσποτικής και αυστηρά ιεραρχικής κυβέρνησης ή καθεστώτος, όλοι αυτοί οι Steve Jobs του παρελθόντος, δεν είχαν ποτέ καμιά ευκαιρία να μεγαλουργήσουν.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν, πως όλοι αυτοί δεν έφτασαν ποτέ τους στα 30 χρόνια ηλικίας, πόσο δε μάλλον στα 50. Ένας τρομερά μεγάλος αριθμός πέθανε σε παιδική ηλικία, από αιτίες που ήταν πολύ πιο εύκολο να θεραπευτούν, απ ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας.

Όσοι τα κατάφεραν να φτάσουν στην ενηλικίωση, δεν είχαν την ευκαιρία να παρατήσουν το κολέγιο, διότι ποτέ δεν πήγαν σε κολέγιο.

Ακόμη και οι ελάχιστοι, που είχαν την ευκαιρία να φτάσουν στη κορυφή των τότε κοινωνιών, χαράμισαν ολόκληρη την ζωή τους στη …καλλιγραφία.

Όσοι προσπάθησαν να καινοτομήσουν, μάλλον θα τιμωρήθηκαν αυστηρά.

Σήμερα, βάσει των εκτιμήσεων της Credit Suisse, ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα $195 τρισεκατομμύρια. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα «γεννήθηκαν» σχετικά πρόσφατα, μετά την βιομηχανική επανάσταση του 180υ αιώνα, οπότε και για πρώτη φορά στην ιστορία, η καινοτομία ανταμείφθηκε.

Ο περισσότερος από αυτόν τον πλούτο ανήκει στους Δυτικούς. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να αποτελούν μόλις το 1/5 της ανθρωπότητας, αλλά σε αυτούς ανήκουν τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του πλούτου ανήκε στον  ίδιο τον Steve Jobs, και σήμερα έχει περάσει στους κληρονόμους του. Υπ αυτήν την έννοια, ο   Jobs αντιπροσωπεύει την πελώρια ανισότητα η οποία χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Το 1955, το κορυφαίο εισοδηματικά 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ κέρδιζε το 9% του συνολικού εισοδήματος. Σήμερα κερδίζει το 14%.

Δεν βλέπουμε όμως καμιά ομάδα νεαρών να θέλει να «καταλάβει» την Silicon Valley. Κανένας δεν απεχθάνεται τον πλούτο των διάφορων  Steve Jobs, με τον τρόπο που απεχθάνεται αυτόν των τραπεζιτών της Wall Street.

Αντιθέτως, ο Steve Jobs αποτελεί υποκείμενο λατρείας. Κάποιος μάνατζερ ενός hedge-fund, που προφανώς διαθέτει πακέτο μετοχών της Apple, τον χαρακτήρισε πρόσφατα ως έναν άλλο Leonardo da Vinci!

Έτσι, το ερώτημα δεν είναι πως θα μπορέσουμε να παράγουμε κι άλλους Steve Jobs. Η ανθρώπινη φυσική αναπαραγωγή το εξασφαλίζει αυτό.

Το ερώτημα είναι, πως θα διασφαλίσουμε ότι οι επόμενοι Steve Jobs θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις προοπτικές τους.

Υιοθετημένο παιδί, γιος ενός Σύριου Μουσουλμάνου οικονομικού μετανάστη, παράτησε το κολέγιο, υπήρξε χίπις που προσηλυτίστηκε στον

Keywords
Τυχαία Θέματα